Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Sváteční masopustní menu plné dobrot

  0:09
Masopust je nejveselejší svátek roku a kromě maškarního průvodu se slaví samozřejmě dobrým jídlem. Vždyť před námi je čtyřicetidenní půst.

Vepřová pečeně s jablky | foto: isifa

Vepřová pečeně s jablkyVepřová pečeně s jablky

Příprava: 15 minut + 75-90 minut pečení

* 800-1000 g vepřové pečeně nebo plece s kůží, bez kosti
* sůl
* větvička čerstvé šalvěje nebo 1/2 lžíce sušené
* šťáva z poloviny citronu
* kousek celé skořice
* 4 velká jablka
* 4 velké cibule
* 4-6 stroužků česneku
* 250 ml světlého piva
* 1 lžíce cukru, nemusí být

1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Maso vložíme kůží dolů do pekáče. Podlijeme vodou a zprudka zapečeme. Zmírníme teplotu na 180 stupňů, přidáme skořici, šalvěj, nakrájenou cibuli, přepůlené oloupané stroužky česneku, podlijeme trochou piva, přelijeme citronovou šťávou a pečeme pod poklicí, dokud kůžička nezměkne.

2. Potom maso otočíme, kůžičku nařežeme do čtverečků, kolem masa rozložíme na klínky nakrájená jablka a dále pečeme doměkka. Během pečení maso otáčíme, podléváme pivem a přeléváme vypečenou šťávou. Nakonec maso dopečeme bez poklice kůží nahoru dozlatova. Šťávu podle potřeby dochutíme solí, popřípadě trochou cukru.

3. Hotovou pečeni necháme asi 15 minut odpočívat a pak krájíme na jednotlivé porce. Plátky masa podáváme s upečeným jablkem, cibulí a šťávou s rýží nebo pečenými bramborami.

Fazole se zeleninou a klobáskouFazole se zeleninou a klobáskou

Příprava: 10 minut + namočení + 25 minut vaření

* 300 g černých fazolí
* 2 lžíce sádla
* 100 g anglické slaniny
* 1 svazek jarní cibulky
* 1 česnek
* 2 zelené papriky 
* 2 rajčata
* špetka chilli
* 1-2 lžíce vinného octa
* 4 nožičky vepřové klobásy 
* hrst koriandru

1. Fazole propláchneme ve studené vodě, zalijeme větším množstvím vody a necháme nejlépe přes noc nabobtnat. Vyměníme vodu, fazole uvaříme doměkka a slijeme. Trochu vody z fazolí, asi 400 ml, si necháme na podlití.

2. V kastrolu rozehřejeme olej a postupně na něm opečeme na kolečka nakrájenou klobásku a plátky slaniny. Vyjmeme děrovanou lžící a uchováme stranou. V kastrolu pak osmahneme na větší kusy nakrájenou cibuli, usekaný česnek, na kousky nakrájenou zelenou papriku.

3. Nakonec přidáme k zelenině plátky rajčat. Ještě chvíli opékáme, přidáme uvařené fazole, zalijeme trochou vody z fazolí a ochutíme octem, solí, pepřem a chilli. Dusíme na mírném ohni asi 10 minut a potom přidáme opečenou slaninu a klobásky. Společně krátce povaříme, stáhneme z ohně, vmícháme usekanou nať koriandru a podáváme s chlebem nebo pečivem.
 

Koláč s mákem a drobenkouKoláč s mákem a drobenkou

Příprava: 2 hodiny + 20-25 minut pečení

* 80 g másla
* 70 g cukru
* 2 žloutky
* 400 g hladké mouky
* 250 ml mléka
* 1/2 droždí

Na náplň:
* 200 g mletého máku
* 400 ml mléka
* 1 lžíce medu
* 2 lžíce cukru
* kůra z 1/2 citronu
* 3 lžíce perníku

Na posypání:
* 2 lžíce perníku
* 100 g másla
* 80 g cukru
* 150 g hrubé mouky

1. Droždí utřeme v misce se lžící cukru, přilijeme asi 100 ml vlažného mléka a rozmícháme s dvěma lžícemi hladké mouky. Kvásek necháme vykynout. Zatím utřeme máslo, cukr, špetku soli a žloutky do pěny, přidáme mouku, kvásek a zbylé vlažné mléko a zaděláme na vláčné hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

2. Mezitím smícháme a povaříme na mírném ohni do zhoustnutí všechny suroviny na náplň, můžeme přidat i tlučený hřebíček. Na drobenku zpracujeme kousky másla, cukr a mouku. Těsto propracujeme a na vále vyválíme na plát o něco větší než plech.

3. Těsto přeneseme na plech s pečicím papírem, vytvarujeme okraje a na těsto rovnoměrně rozetřeme makovou náplň. Posypeme ji strouhaným perníkem a drobenkou a necháme v teple ještě chvíli kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova asi 20–25 minut.

Masopustní koblihyMasopustní koblihy

Příprava: 1 hodina + 1,5 hodina kynutí + smažení

* 500 g hladké nebo polohrubé mouky
* 40 g droždí
* 5 žloutků
* 50 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 70 g másla
* 1/2 lžičky soli
* 2 lžíce rumu
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 250 ml mléka
* olej
* 10 lžic zavařeniny
* cukr na posypku

1. Nejdříve si připravíme kvásek z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a 2 lžic mouky a necháme ho na teplém místě vykynout. Změklé máslo se žloutky prošleháme se zbytkem cukru, vanilkovým cukrem a solí do pěny. Přidáme rum, citronovou kůru a šťávu, mléko, kvásek, prosetou mouku a zaděláme na hebké těsto, které necháme vykynout.

2. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme na dva silnější pláty. Na jeden pak skleničkou naznačíme koblihy - do středu dáme zavařeninu. Plát pak překryjeme druhou polovinou těsta a skleničkou vypichujeme koblihy. Na pomoučeném vále je přikryté necháme znovu vykynout.

3. V širším kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu tuku a vkládáme do něj koblihy spodní stranou nahoru, když zezlátnou, otočíme je. Koblihy by měly při smažení volně plavat. Podáváme poprášené cukrem.

Domácí škvarkyDomácí škvarky

Příprava: 10 minut + 3-4 hodiny škvaření

* 1 kg syrového vepřového sádla - nejlépe ze hřbetu
* trocha vody na podlití
* sůl a mletý pepř

1. Omyté a osušené sádlo nakrájíme na kostičky o hraně asi 1-3 cm podle toho, jak chceme mít velké škvarky.

2. Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu se silnějším dnem, neměl by být úplně plný, podlijeme trochou vody, aby se zpočátku sádlo lépe rozpouštělo, a zahříváme a škvaříme na sporáku při teplotě do 120 stupňů. Při vyšší teplotě by sádlo dostalo nepříjemný zápach, při teplotě nižší by naopak bylo chuťově neutrální. Během škvaření promícháváme.

3. Sádlo je vyškvařené, když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění. Stáhneme z ohně, přecedíme a sádlo nalijeme do sklenic nebo kameninových nádob.

4. Škvarečky osolíme, opepříme a promícháme. Podáváme teplé nebo chladné s čerstvým chlebem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K hubnutí Alenu motivovala kamarádka. Za necelý rok shodila 34 kilo

Alena Krejčová vážila ve 35 letech 117 kilogramů a zhubla nejen kvůli sobě, ale také kvůli dětem, aby se za ni nemusely...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Pikantní polévka, zázvor nebo banán. Zkuste tyto novoroční vyprošťováky

Začátek nového roku bývá někdy docela krušný. Když jsme to během jeho vítání přehnali s alkoholem, můžeme mít hlavu...

Největší zlo? Rýže v pytlíku. Je to hnusné, říká šéfkuchař z MasterChefa

Premium Kdysi se v Praze na „čínu“ chodilo do Vodičkovy ulice, od konce roku 2017 se na pravou „asii“ chodí do restaurace Sia...

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

Při hubnutí nepodceňujte polední jídlo. Tipy na zdravé a chytré obědy

Dali jste si novoroční předsevzetí, že se letos budete stravovat zdravěji a do prázdnin shodíte „pandemická“ kila? V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...