Sladké masopustní mámení s vůní skořice a chutí domácích povidel

  1:23aktualizováno  1:23
K pravému masopustu nepatří jen veselé masky a všeobecné veselí, ale především poctivé jídlo. Kromě jitrniček, jelítek, bůčků, paštik a dalších masitých specialit si naši předkové v této hodům zasvěcené době zakládali také na sladkých dobrotách. Zkuste si doma připravit třeba buchtičky s krémem, šibřinky, skořicové šišky nebo vdolky, které můžete ochutnat na právě probíhajícím gastronomickém festivalu Masopustní hody.

Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a švestkami marinovanými v rumu | foto: Alakarte.cz

Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a švestkami marinovanými v rumu

jak je můžete ochutnat v Ambroisie Caffé Restaurantu

Množství: pro 4 osoby

  • 400 g hladké mouky
  • 0,12 l oleje
  • 16 g droždí
  • lžička cukru
  • 0,1 l mléka
  • sůl
  • 1,6 l vanilkového pudinku
  • 0,08 l rumu
  • 200 g sušených švestek

1. Mouku, olej, droždí, cukr, mléko a špetku soli smícháme a vytvoříme těsto, které necháme pod utěrkou nakynout.

2. Poté z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vložíme do předem vymazaného pekáčku. Pečeme při 170 °C dozlatova.

3. Švestky podusíme v rumu, poté vmícháme do teplého vanilkového pudinku a přelijeme hotové buchtičky.

Šibřinky plněné tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou

Šibřinky plněné tvarohovou nádivkou, sypané mákem a podlité horkou povidlovou

jak je můžete ochutnat U Modré kachničky II

Množství: pro 6 osob

  • 500 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • sůl
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 citron
  • 300 g mletého máku
  • 200 g povidel
  • 1 dcl červeného vína
  • skořice

1. Jeden žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme tvaroh a citronovou kůru.

2. Z povidel, vína, citronové šťávy a špetky skořice svaříme hustou omáčku.

3. Z mouky, vajec a špetky soli vytvoříme těsto (jako na nudle do polévky), Vyválíme na tenkou placku a vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Na ně kávou lžičkou klademe tvarohovou nádivku. Těsto přehneme a okraje spojíme. Taštičky vaříme v osolené vodě asi 7 minut.

4. Taštičky servírujeme podlité omáčkou a posypané mákem a cukrem.

Kynuté skořicové šišky s rozinkami

Kynuté skořicové šišky s rozinkami

jak je můžete ochutnat v SOSTA Restaurant Cafe

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky  
  • 100 g másla
  • 120 g cukru
  • sůl na špičku kávové lžičky
  • citronová kůra z půlka citronu
  • 3 balení vanilkového cukru
  • 100 g rozinek (nebo dle chuti)
  • 50 g droždí 
  • 0,3 l mléka
  • 0,1 l rumu na namočení rozinek a 0,05 do těsta
  • mletá skořice

1. Mouku, smícháme s máslem, cukrem, špetkou soli, žloutky a vanilkovým cukrem, droždím, přimícháme předem namočené rozinky v rumu a strouhanou citrónovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.

2. Když nám těsto vykyne, tak ho znovu vypracujeme a necháme kynout. Toto opakujeme třikrát.

3. Nakonec upleteme šišky a smažíme ve vysokém sloupci oleje dozlatova.

4. Před podáváním obalíme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.

Domácí vdolky s bio povidly

Domácí vdolky s bio povidly

jak je můžete ochutnat v School restaurant & lounge

Množství: pro 6-8 osob

  • 500 g hladké mouky
  •  250 ml mléka
  • 1 vejce 
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 g máslo
  • 500 g sádla na smažení 

Suroviny na zdobení:

  • 150 g strouhaného tvrdého tvarohu
  • 150 g švestkových povidel
  • 200 g zakysané smetany

1. Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastůlku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut.

V rámci gastronomického festivalu Masopustní hody, který probíhá až do 10. února, můžete ochutnat tříchodová masopustní menu za jednotnou cenu 290 korun v deseti restauracích v Praze, Berouně a Pardubicích.

2. Mouku prosejeme do větší mísy, přimícháme špetku soli, přidáme zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko s máslem a mléko s kváskem. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které nelepí.

3. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát silný asi 1,5 cm. Obráceným hrnečkem vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout.

4. Mezitím rozpustíme v kastrolu sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek, jinak by vdolky příliš vyběhly a byly by kulaté. Také se takto lépe prosmaží. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany. Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

5. Když vdolky vychladnou, potřeme je povidly a namazanou stranou obalíme v nastrouhaném tvrdém tvarohu. Nakonec je ještě ozdobíme zakysanou smetanou.


Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Kakaová bábovka s cuketou

Kakaová bábovka s cuketou

Cuketu můžete využít na mnoho způsobů. Pokud ji přidáte do moučníku, je vláčný a navíc zdravější.

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

RECEPT DNE: Vepřová panenka s bylinkami ve slanině

Vepřová panenka s bylinkami ve slanině

Máme pro vás skvělý tip na nedělní oběd. Vyzkoušejte recept na vepřovou panenku s bylinkami a slaninou.

Najdete na iDNES.cz