Koláče a koblihy, které nesmějí na masopustním veselí chybět

  3:04aktualizováno  3:04
Sladké koblihy, plněné koláče, tvaroh, povidla a mák, to jsou pochutiny, bez nichž se masopust neobejde.

Kynuté koláče s náplní. | foto: Isifa

Makové koláče

Makové koláče.

Příprava: 2 hodiny + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 450 ml mléka
* 100 g cukru moučka
* 500 g hladké mouky
* vanilkový cukr
* 3 vejce
* 100 g másla
* 250 g mletého máku
* 60 g cukru krupice
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce rumu
* 1 lžíce kandované pomerančové kůry
* 100 g loupaných mandlí

1. Z rozdrobeného droždí, trochy vlažného mléka a lžíce cukru necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, kvásek, dva žloutky, 1/4 l mléka a rozehřáté máslo. Vařečkou vypracujeme těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
3. Umletý mák svaříme se 200 ml mléka, cukrem a máslem, přidáme rum a jemně nasekanou kandovanou pomerančovou kůru. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4. Těsto rozdělíme na pomoučněný vál na větší kuličky, necháme je vykynout, skleničkou vytlačíme důlky, naplníme mákem a ozdobíme rozpůlenými mandlemi.
5. Okraje koláčů pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme 25 minut ve vyhřáté troubě.

Koblihy s jablečným pyré

Koblihy s jablečným pyré.

Příprava: 90 minut + smažení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 250 ml mléka
* 3 lžíce cukru krupice
* 300 g hladké mouky
* 50 g másla
* 4 žloutky
* 200 polohrubé mouky
* špetka soli
* 2 lžíce rumu
* jablečná povidla nebo pyré
* 500 ml oleje

1. Rozdrobené droždí promícháme s několika lžícemi vlažného mléka, lžící cukru a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
2. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, mouku, sůl, rum a mléko. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.
3. Na vále rozválíme těsto na plát silný asi 1,5 cm. Skleničkou kolečka vytlačíme a necháme je vykynout.
4. Jablečná povidla podle potřeby naředíme, dochutíme, naplníme jimi plničku.
5. Kolečka smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, dvě minuty pod pokličkou, pak je obrátíme a dosmažíme odkryté. Koblihy by se neměly dotýkat, aby se neslepily.
6. Koblihy dáme okapat na ubrousek, ještě horké plníme povidly a poprášíme moučkovým cukrem.

Kynuté koláče s náplní

Kynuté koláče s náplní.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 30 g droždí
* 250 ml mléka
* 80 g moučkového cukru
* 80 g másla
* 400 g hladké mouky
* 100 g hrubé mouky
* špetka soli
* 4 vejce
* 400 g tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 80 cukru moučka
* povidla
* 50 g mandlových lupínků

1. Z rozdrobeného droždí, několika lžic teplého mléka a lžíce cukru uděláme kvásek. Máslo rozpustíme.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, kvásek, 2 žloutky, cukr a mléko, zpracujeme na těsto, poprášíme moukou a necháme vykynout.
3. Tvaroh utřeme s vejcem, vanilkovým cukrem a moučkou. Povidla rozmícháme, případně naředíme trochou horké vody. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4. Z vykynutého těsta uděláme kuličky, pomoučněnou sklenicí je roztlačíme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, důlky naplníme cukrářským sáčkem tvarohem a povidly.
5. Hotové koláče necháme na plechu ještě vykynout, posypeme lupínky a pečeme 40 - 45 minut.

Jablka v karamelu

Jablka v karamelu.

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 6 menších jablek
* 250 g cukru krupice
* 100 ml medu
* 150 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce másla
* špetka soli
* kapka vanilkové esence
* čokoládová poleva
* nasekané mandle, vlašské ořechy
* rozdrcené dropsy, pokrájené želatinové bonbony

1. Jablka dobře omyjeme horkou vodou, odstopkujeme. Plech vyložíme pečicím papírem nebo alobalem potřeným olejem.
2. V hrnci promícháme cukr, med, smetanu, máslo a sůl, pomalu přivedeme k varu, promícháme a necháme zakryté pokličkou vařit tři minuty.
3. Odkryjeme pokličku a necháme povařit, dokud směs není zlatohnědá. Stáhneme z plotýnky, přimícháme vanilkovou esenci a necháme trochu zchladnout.
4. Do jablek zapíchneme dřevěné špejle, namočíme je do karamelu a dáme vychladit na pět minut do ledničky.
5. Po vychlazení je buď namočíme v rozpuštěné čokoládě nebo jen obalíme v nasekaných mandlích, oříšcích, ozdobíme rozehřátou bílou čokoládou.

Růžicový koláč

Růžicový koláč.

Příprava: 90 minut pečení 30-40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 250 ml mléka
* 60 g cukru krupice
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 2 velká vejce
* 120 g másla
* 200 g vlašských ořechů
* 60 g přírodního cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 100 g marcipánu

1. Droždí rozdrobíme do trochy teplého mléka s lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek.
2. Kvásek přilijeme do mísy s moukou, solí, přidáme mléko, vejce, zbylý cukr, 1/2 rozpuštěného másla, zaděláme těsto. Přikryté je necháme hodinu kynout.
3. Ořechy umeleme, promícháme s citronovou kůrou a cukrem. Marcipán nahrubo nastrouháme.
4. Na vále vyválíme obdélník 40x50 cm, posypeme ořechy a marcipánem, zavineme, rozkrájíme nožem na 12 kousků.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C, větší kulatou formu vymažeme.
6. Každý kousek pomažeme máslem, těsně je naskládáme do formy a necháme 30 minut kynout. Pečeme 30-40 minut.

Autoři:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Cibulačka se sýrovým chlebem

Vyzkoušejte na zahřání uvařit silnou cibulačku se sýrovým chlebem. Rozhodně si pochutnáte a navíc je ideální i na...

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz