Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

  0:42aktualizováno  0:42
Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř dostupné suroviny. Stačí zůstat u svého vaření, jen sem tam něco ubrat, anebo vyměnit, třeba podle rad Ivy Málkové ze sdružení STOB.

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem | foto: Stob

Knedlo vepřo zelo

1 porce

Jedna porce má 1 590 kJ, obsahuje 28 g bílkovin, 11 g tuku a 38 g sacharidů. Skládá se ze 2 plátků masa, 1,5 houskového knedlíku, 3 lžic vypečené šťávy z masa a 15 lžic zelí.

Vepřová pečeně

Omytý kus masa (400 g) osolíme, okmínujeme, dáme do pekáče společně s na plátky nakrájenou cibulí (80 g) a podlijeme vodou. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do měkka při teplotě 180°C. V průběhu pečení maso podle potřeby podléváme a obracíme. Po dopečení slijeme výpek do pánvičky a vypečeme. Hotovou šťávu dochutíme solí, kmínem a přecedíme.

Houskové knedlíky

Dietní vepřo knedlo zelo

Z vlažného polotučného mléka (80 ml) a droždí (8 g) připravíme kvásek, do kterého postupně přidáváme hrubou mouku (120 g), vejce (1/4) a na kostky nakrájenou housku (1/2). Ze směsi vytvoříme těsto, vytvarujeme válečky o průměru cca 5 centimetrů a necháme vykynout. Po vykynutí vaříme v osolené vodě cca 15-20 minut.

Kysané zelí

Zbylou cibuli (40 g) nakrájíme na kostky a necháme zpěnit na troše řepkového oleje (12 ml), přidáme propláchnuté překrájené zelí (1000 g), ochutíme kmínem a solí a dusíme doměkka. Zaprášíme hladkou moukou (12 g), lehce povaříme a dle potřeby dochutíme octem, nekalorickým sladidlem (nap. stévie) a solí.

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Maso a omáčka

Svíčková

Omyté zadní maso (500 g) osolíme, opepříme, opečeme. Ve výpeku z masa osmažíme na kostky nakrájenou mrkev (80 g), celer (40 g) a petržel (40 g), přidáme celý pepř, bobkový list, nové koření, na kostky nakrájenou cibuli (40 g), na závěr přisypeme cukr (16 g). Necháme zhnědnout, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný citron nebo citronovou šťávu, hořčici (8 g) a tymián. Vše orestujeme, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme doměkka cca 2 hodiny. Hotové maso vyjmeme, omáčku dolijeme vodou, krátce povaříme a rozmixujeme. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou a solí, nakonec omáčku zjemníme mlékem (80 ml). Před podáváním přidáme brusinky.

1 porce

1 porce má 1 600 kJ, obsahuje 32 g bílkovin, 10 g tuku a 37 g sacharidů. Skládá se z dvou plátků masa, 6 lžic omáčky, 1,5 knedlíku a malé lžičky brusinkového kompotu.

Karlovarské knedlíky

Z hrubé mouky (80 g), mléka (80 ml) a žloutku (1/2) vytvoříme těsto a ochutíme solí a muškátovým květem. Do těsta přidáme na kostky nakrájenou housku (2 ks - 90 g), nasekanou petrželovou nať a sníh ušlehaný z bílku (1/2). Směs lehce promícháme a vytvoříme šišky zabalíme do potravinové fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.

Kuře à la kachna

1 porce

1 780 kJ, bílkoviny: 43 gramů, tuky 12 gramů, sacharidy 34 gramů

Omyté a očištěné kuřecí stehno (na porci 180 g) osolíme, okmínujeme, dáme na pekáček, podlijeme vodou a v troubě upečeme doměkka. Během pečení přelijeme kuře sklenicí tmavého piva (50 ml).

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem

Salát z červeného zelí
Omyté červené hlávkové zelí (na porci 150 g) nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou, scedíme a dáme do mísy, cibuli (10 g) nadrobno nasekáme, zalijeme sladkokyselou zálivkou (olej 5 g, sůl, ocet, sladidlo).

Bramborový knedlík
Předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou mouku, vejce, osolíme a zpracujeme těsto, utvoříme malou šišku, vaříme 25 minut, hotový nakrájíme na plátky, podáváme odvážené množství - 70 gramů.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

Letní polévky pro ochlazení: jahodová, okurková nebo gazpacho

Okurková polévka s jablkem a krevetami

O víkendu se vrátí vysoké prázdninové teploty, a tak zapomeňte na vývar a vylovte z ledničky zeleninu a ovoce. Letní...

RECEPT DNE: Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Chcete si dopřát opravdu zdravé a dietní jídlo? Pak pro vás máme recept na cuketové špagety s bylinkovým pestem.

Od supermarketu do kuchyně. Kam vede vaše ekologická stopa

Ilustrační snímek

Planetu jsme zaplavili odpadem, na oceánech se tvoří plastové ostrovy, podvodní živočichové zaměňují igelitové sáčky za...

Trest nebo domluva? Co na fyzické tresty říkají odborníci
Trest nebo domluva? Co na fyzické tresty říkají odborníci

Výchova dětí je těžká disciplína a neexistuje univerzální návod. Jak potrestat dítě, které neposlouchá? Fyzické tresty, zákazy nebo stačí jen domluva? Odborníci v tom mají jasno.

Najdete na iDNES.cz