Kapr s kari kořením a salátem (1620 kJ)
130 g kapra
10 g másla
10 g cibule
sůl
kari
5 g křenu
půl lžičky strouhanky
1 lžíce kečupu
Salát:
30 g brambor
50 g jablka
30 g cibule
30 g mrkve
30 g celeru
35 g (plá lžíce) bílého jogurtu
1 lžíce mléka
hořčice
Do zapékací misky vytřené máslem a sypané strouhankou dáme porci kapra, ze kterého jsme stáhli kůži. Poprášíme kari kořením, posypeme sekanou cibulí, polijeme kečupem, který lehce zředíme vodou. Asi půl hodiny v mírné troubě dusíme, podle potřeby podlijeme. Hotové sypeme křenem a podáváme se salátem.
Na salát pokrájíme vařený brambor, jemně ustrouháme mrkev a celer. Přidáme nahrubo nastrouhané jablko a promícháme marinádou z jogurtu ředěného mlékem.
Dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Můžeme rovněž posypat křenem.
Kuře s lečem po maďarsku (950 kJ)
1/4 ks kuřete
sůl
sladká paprika
10 g cibule
40 g rajčat
10 g másla
50 g paprikových lusků
10 g cibule
Osolenou a opepřenou porci kuřete dáme na zpěněnou cibuli, přidáme sladkou papriku, podlijeme netučným vývarem a dusíme téměř do měkka.
Přidáme nakrájenou cibuli, rajčata a papriku a dodusíme.
Telecí plátek s křenem v alobalu (1015 kJ)
90 g telecího masa
20 g šunky
10 g eidamu
křen
5 g másla
sůl
Naklepaný telecí plátek osolíme a pložíme na něj plátek šunky a plátek eidamu, posypeme křenem a takto připravené maso zabalíme do alobalu.
Pečeme na plechu v troubě, na hotový dáme čerstvé máslo.
Biftek s vejcem (1058 kJ)
80 g hovězího masa ze svíčkové (roštěné)
vejce
olej
hlávkový salát
Biftek lehce naklepeme, osolíme, opepříme a grilujeme po každé straně 4 minuty.
Upravíme volské oko, které položíme na biftek.
Zdobíme hlávkovým salátem a zelenou petrželkou.
Hovězí plátek na zelenině (1250 kJ)
100 g hovězího masa
sůl
pepř
5 g slaniny
20 g šunky
20 g cibule
30 g kořenové zeleniny
bobkový list
tymián
celý pepř
Naklepaný plátek masa osolíme a opepříme.
Šunku a zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, promícháme a asi polovinu natřeme na připravený plátek, který zavineme a převážeme nití.
Na slanině zpěníme cibuli, přidáme zbytek zeleniny a koření, vložíme připravený závitek, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
Vyndáme koření a zakapeme citronovou šťávou - nezahušťujeme.
Frankfurtská polévka (1080 kJ)
30 g dietních párků
10 g oleje
20 g cibule
15 g hladké mouky
mletá sladká i pálivá paprika
40 g mrkve
30 g celeru
1 dl polotučného mléka
1 lžička vegety speciál
mletý pepř
libeček
asi 6 dcl vody
sůl
Drobně nakrájenou cibuli a zeleninu zpěníme na oleji, přidáme mouku a papriku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, rozšleháme a vaříme 10 minut, až zelenina změkne.
Do polévky nalijeme mléko, přihřejeme ji téměř k varu, přidáme vegetu, párek nakrájený na tenká kolečka, sůl, pepř, usekaný libeček a podáváme.
Polévka se šunkovým salámem a hráškem (612 kJ)
1/2 kostky masoxu
1/2 l vody
50 g šunkového salámu
60 g hrášku
2 zrnka pepře
1 zrnko nového koření
petrželka
Masox zalijeme studenou vodou, přidáme koření a vaříme 3 minuty.
Přidáme salám nakrájený na nudličky, hrášek a vaříme, až hrášek změkne.
Koření vyjmeme, polévku posypeme usekanou petrželkou a podáváme.
Strapačky se zelím (2484 kJ)
200 g brambor
sůl
pepř
50 g hrubé mouky
40 g hladké mouky
10 g oleje
20 g cibule
200 g kysaného zelí
Brambory jemně nastrouháme, necháme ustát a část vody slijeme.
Přidáme mouku, sůl, pepř, dobře promícháme a přes hrubé struhadlo protlačíme do vařící vody. Lehce je zamícháme a vaříme 7 - 8 minut.
Vyjmeme je, necháme odkapat, promícháme s dušeným zelím a hned podáváme.
Příprava zelí: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme překrájené zelí, trochu vody a dusíme pod pokličkou, až zelí změkne a tekutina se odpaří.