Jablka, ořechy, dýně aneb říjen v kuchyni

  12:24
Není proč litovat, že léto už skončilo. Je tady období sklizně těch nejúžasnějších plodů, které české zahrady a sady nabízejí. Vytěžte to nejlepší z úrody jablek, ořechů nebo dýní. A jestli nemáte vlastní, zajděte si pro ně na trh.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Putování za jablečnou vůní

Říká se, že když sníte jedno jablko denně, tak nepotřebujete lékaře. Něco na tom asi bude, vždyť tohle tradiční české ovoce obsahuje spoustu látek cenných pro naše zdraví. Kromě vitaminů A, B, C, E a dalších je také zdrojem více než 30 minerálů, flavonoidů, antioxidantů, vlákniny nebo pektinu. Jablka působí protizánětlivě, pomáhají při střevních nebo zažívacích potížích, pomáhají snižovat cholesterol, prospívají srdci a cévám a jsou vhodné také při dietách včetně diabetické.

Nejlepší a nejzdravější jsou samozřejmě syrová, ale v kuchyni s nimi můžete doslova čarovat. Není tu přeci jen nudná klasika jako štrůdl nebo žemlovka. Jablka si skvěle rozumí i s kachním nebo vepřovým masem a jejich šťavnatý přínos bramborovému salátu je také neoddiskutovatelný. Pokud čekáte v neděli návštěvu nebo si vaše rodina potrpí na sladké, nechte se inspirovat a upečte rychlý a snadný jablkový koláč s drobenkou. Uvidíte, že se po něm doslova zapráší...

Jablkový koláč

• 5 menších jablek
• 1 hrnek cukru
• 1 vejce
• 1 kysaná smetana
• 1 hrnek polohrubé mouky
• 1 prášek do pečiva
• tuk a mouka na vymazání
Drobenka:
• 2 lžíce másla
• 3 lžíce cukru
• 4 lžíce hrubé mouky
• 1 vanilkový cukr
• 1 lžička skořice

1. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Cukr, vejce a smetanu smícháme v míse. Přidáme mouku a prášek do pečiva a promícháme.
2. Do vymazané a vysypané formy na koláč nalijeme těsto. Posypeme strouhanými jablky a navrch rozprostřeme drobenku.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

Tři oříšky pro Popelku

Právě teď vrcholí také sezona vlašských ořechů. Asi v nich nenajdete princeznovské šaty, i tak je ale pod každou slupkou schován hotový poklad. Ořechy jsou zdrojem nejen vitaminů, zejména řady B, které jsou dobré „na nervy“, ale také obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, jež prospívají srdci a cévám, snižují tlak i hladinu cholesterolu. Kromě toho působí ořechy protizánětlivě, podporují chuť k jídlu a funkci mozku.

Když si je přinesete domů čerstvé, rozložte je na větší ploše a pomalu usušte, aby nezačaly plesnivět. Až je vyloupáte, skladujte je v lednici, v mrazáku a nebo je smíchejte půl na půl s medem, jinak by pro svůj vysoký obsah tuků mohly žluknout. Ořechy využijete po celý rok, nejvíc jich ale asi spotřebujete při předvánočním pečení. Pokud na ně však máte chuť už teď, zkuste třeba výborný ořechový dort.

Babiččin ořechový dort

• 4 žloutky
• 18 dkg cukru
• 1 vanilkový cukr
• 20 dkg mletých vlašských ořechů
• 2 dkg hladké mouky
• 2 dkg strouhanky
• 1/2 prášku do pečiva
• 1 lžíce rumu
• tuk a hrubá mouka na vymazání formy
Na krém:
• 30 dkg másla
• 8 dkg polohrubé mouky
• 1/4 l mléka
• 15 dkg cukru
• 1 vanil. cukr
• 1 lžíce rumu

1. Žloutky utřeme s cukrem. Z bílků ušleháme sníh. Pak do utřené směsi přidáme ořechy, mouku s práškem do pečiva, strouhanku, rum a nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme zvolna asi 45 minut.
2. Krém: Z 5 dkg másla a 8 dkg mouky uděláme světlou jíšku a za stálého míchání zalijeme opatrně mlékem, aby nevznikly hrudky (nejlepší je použít elektrický šlehač). Necháme vychladit. Mezitím utřeme zbylé máslo s cukrem, vmícháme rum a nakonec přidáme jíškový základ.
3. Vychladlý korpus prokrojíme a potřeme částí krému. Zbylý krém použijeme na ozdobu a nakonec dort posypeme nahrubo strouhanými vlašskými ořechy.

Ořechy

Dýně, jedině dýně

Královnou podzimní kuchyně je už několik let i v Čechách dýně, kterou si mnoho z nás víc než s vařením spojuje se svátkem strašidel Halloweenem. Je ale škoda využít tuto zajímavou zeleninu jen jako dekoraci. Nejoblíbenější odrůdou je krásně oranžová dýně Hokkaidó, která obsahuje mimo jiné spoustu betakarotenu a díky vysokému podílu vlákniny také zlepšuje funkci střev a působí detoxikačně.

Když si přinesete z trhu nebo ze zahrádky víc dýní, než dovedete spotřebovat, uložte je na chladné a suché místo, třeba do sklepa, kde vám vydrží s klidem až do jara. Dýně je pro svou sladkou chuť výbornou surovinou pro přípravu dětských jídel, jako jsou polévky a kaše, ale můžete ji také grilovat, přidat do omáček nebo rizota, vyrábět z ní kompoty, marmelády a koláče. Čerstvou dýni Hokkaidó obvykle nemusíte loupat, slupka při vaření krásně změkne. Nejste-li na sladké, vyzkoušejte třeba slaný koláč.

Dýňový koláč se sýrem

• 40 dkg nahrubo strouhané dýně
• 20 dkg strouhaného měkkého salámu nebo šunky
• 10 dkg strouhaného eidamu
• 1/2 hrnku oleje
• 1 nadrobno nakrájená cibule
• 1 hrnek polohrubé mouky
• 1⁄2 prášku do pečiva
• 3 vejce
• sůl, pepř
• 2 velké stroužky propasírovaného česneku
• vegeta nebo koření na pizzu
• pažitka nakrájená na jemno
• sádlo a strouhanka na vymazání

1. Vajíčka rozklepneme a žloutky s ostatními přísadami smícháme v míse. Pak vmícháme ušlehaný sníh.
2. Pekáč nebo zapékací misku vymažeme a vysypeme strouhankou, nalijeme těsto a pečeme v troubě dokud koláč nezezlátne. Povrch můžeme ke konci pečení posypat strouhaným sýrem.

kulinární poradna václava šulce

Nevíte si v kuchyni s něčím rady? Potřebujete poradit s pracovním postupem nebo při výběru vhodných surovin? Ptejte se v naší kulinární poradně, kde na vaše otázky odpoví šéfkuchař ze školy vaření Chefparade Václav Šulc. Ptát se můžete ZDE.

  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...