Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

aktualizováno 
Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k obědu nebo k večeři báječnou chřestovou specialitu. Není to žádná věda a chřest je navíc nejen lahodný, ale také prospívá našemu zdraví. A využijete ho i při jarní grilovačce.
Část 1/3
Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem

Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • vrchovatá hrst listů baby špenátu
  • restované piniové oříšky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Nejdříve z chřestu odstraníme dřevitější konce. Možná jste slyšeli, že se mají uříznout nožem, ale lepší je odlomit je zhruba ve dvou třetinách chřestové paličky. Potom chřest oloupeme, dobře to půjde škrabkou na brambory, a to tak, že odstraníme všechna tuhá vlákna. Nakrájíme ho na kratší kousky a dáme stranou.
  2. V hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený chřest a zalijeme vývarem. Necháme na mírném plameni probublávat asi 20 minut.
  3. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem společně se smetanou ke šlehání. Prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Na pánvičce necháme rozpustit máslo a necháme na něm zavadnout lístky špenátu. 
  5. Polévku nalijeme do talířů a ozdobíme špenátem a restovanými piniovými oříšky.

Tip: Při vaření můžete do polévky přilít deci bílého suchého vína, bude mít výraznější chuť.

Autor: pro iDNES.cz

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Zagrilujte si. Bude to možná na dlouho naposled, tak ať to stojí za to

Grilované panenky

VIDEO Jasně, můžete naložit plátky krkovice, přihodit pár klobásek, koupit pivo do džbánku a budete vám...

Bezmasé hody připravené na grilu pro běžce gurmeta

Fazolovo houbový burger

Prázdniny jsou za námi, ale teplé letní večery nám ještě nějakou dobu vydrží. Příjemné klima babího...


Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Radši se budu trápit, ale budu s ní, řekl Marian po Výměně manželek

Marie (34) žije s rodinou v Libochovicích.

Marian (31) je sice s Marií (34) zasnoubený, ale o budoucnosti vztahu před televizní Výměnou manželek pochyboval....

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Další z rubriky

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

Slavnostně prostřený stůl

Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s...

Najdete na iDNES.cz