Čím svým očím nejvíc škodíme?
Pomineme-li ty faktory, které nemůžeme ovlivnit, jako je genetická zátěž, věk, pohlaví či rasa, ovlivňuje kvalitu našeho očního zdraví samozřejmě především životní styl. To ostatně platí i pro celkové zdraví. Roli tedy hraje pestrost stravy, dostatek zeleniny, především listové, barevného ovoce a zeleniny, zejména červeného a oranžového, dostatek pohybu a nekouření. Tento zlozvyk, jak známo, negativně ovlivňuje řadu pochodů v těle, včetně oka. Kuřáci mají například až pětkrát vyšší riziko rozvoje makulární degenerace, onemocnění, při němž dochází k degeneraci žluté skvrny na sítnici. Ta je zodpovědná za ostré vidění.
Riziko některých očních chorob mohou zvyšovat i jiná celková onemocnění, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak, případně toxicita některých užívaných léků, případně jejich kombinací. Kvalitu zraku ale ovlivňuje také dlouhodobá zátěž, tedy sledování počítače bez přestávky, kdy lidé zapomínají mrkat, oči osychají, a vzniká tak syndrom suchého oka, který může vyústit až v poškození rohovky. U dětí je to pak dlouhodobé sledování tabletu a telefonu zblízka, kvůli němuž narůstá riziko rozvoje krátkozrakosti. Jedná se o celospolečenský problém takového rozměru, že se dokonce mluví o epidemii krátkozrakosti. Negativní vliv má na oči i sluneční UV záření.
Oční infarkt je akutní nebolestivá a náhlá ztráta zraku. Ráno jdete vyvenčit psa, vrátíte se, zavřete dveře a zjistíte, že na oko nevidíte.