Většinu budoucích maminek honí v průběhu těhotenství mlsná, je ale důležité vybírat si zdravé potraviny.

Většinu budoucích maminek honí v průběhu těhotenství mlsná, je ale důležité vybírat si zdravé potraviny. | foto: Profimedia.cz

Mrkev, quinoa, fazole aneb nejlepší potraviny v těhotenství

  • 4
Těhotenství patří mezi nejkrásnější období v životě ženy a většina budoucích maminek se snaží přehodnotit životní styl a jídelníček, aby poskytla svému dítěti to nejlepší. Přečtěte si, jaké potraviny je vhodné jíst v těhotenství.

Mrkev

Zelenina oranžové barvy, jako je právě mrkev, obsahuje velké množství betakarotenu – jednoho z nejmocnějších přírodních antioxidantů. Vitamin A je také nezbytný pro oční zdraví a růst a vývoj dítěte. 

Banány

Banán je ideální svačinkou na doplnění energie, kterou maminky v těhotenství často postrádají. Obsahuje jednoduché lehce stravitelné cukry a také vitaminy a minerály jako zinek a draslík, které důležité pro zdraví dítěte i budoucí matky. 

Listová zelenina

Kyselina listová a železo, stejně jako další vitaminy obsažené v listové zelenině, jsou velmi důležité pro zdraví dítěte. Kyselina listová je nezbytná pro normální růst a vývoj plodu. Navíc je skvělým zdrojem dietní vlákniny a pomáhá udržet přehnané mateřské chutě k jídlu na uzdě. 

Červená paprika

Červená paprika patří mezi nejbohatší zdroje vitaminu C, který je potřebný pro syntézu kolagenu v těle. Tato bílkovina je základem pojivových tkání neboli vaziv, chrupavek a kostí. Vitamin C je také důležitý pro správné fungování imunitního systému.

Jablka

Většinu budoucích maminek honí v průběhu těhotenství mlsná, je ale důležité vybírat si zdravé svačinky, které nejenže  nasytí, ale také dodají důležité živiny. Velmi vhodnou svačinou je právě jablko doplněné hrstkou ořechů. 

Fazole

Bílkoviny, vláknina, komplexní sacharidy, vitaminy, minerály – to vše se skrývá v obyčejných fazolích, a proto by je měl jídelníček nastávající matky rozhodně obsahovat. Pravidelná konzumace fazolí navíc snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. 

Mandle

I mandle jsou bohatým zdrojem dietní vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Navíc obsahují velké množství vitaminu E - ve 100 gramech dokonce až 170 procent doporučené denní dávky. Vitamin E je důležitý antioxidant, který chrání pleť před poškozením a podporuje zdravý vývoj buněčných membrán. 

Olivový olej

Existují špatné tuky, kterým je lépe se vyhnout (nasycené, obvykle živočišné tuky) a pak dobré tuky, které naše buňky potřebují k řádnému vývoji a správné funkci (nenasycené, obvykle rostlinné tuky). Olivový olej patří mezi ty zdravé tuky a poskytuje omega- 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro vývoj mozku.

Rajčata

Rajčata mají jen velmi málo kalorií, zato jsou bohaté na vitaminy. Jedním z nich je unikátní antioxidant lykopen, který chrání rozvíjející se buňky před možným poškozením volnými radikály. Výzkumy také ukazují, že lykopen snižuje riziko rakoviny, podporuje zdravý imunitní systém a chrání před negativními účinky UV záření. 

Ovesné vločky

Ovesná kaše je lehce stravitelným pokrmem, který budoucí maminky často trpící zažívacími obtížemi, jistě ocení. Ovesné vločky navíc mají uklidňující účinek a zmírňují stres. Kromě toho jsou výborným zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů, vitaminů a minerálů. 

Quinoa

Tato obilnina původem z Jižní Ameriky se právem řadí mezi superpotraviny (potraviny s velkým množstvím zdraví prospěšných látek). Obsahuje spoustu živin, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj dítěte, a přitom je nízkokalorická. Ať už dušená či vařená, quinoa je výborným zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů, vitaminů skupiny B a manganu, který ovlivňuje přiměřený růst a vývoj orgánů. 

Borůvky

Další superpotravinou, kterou by neměly těhotné ženy přehlížet, jsou borůvky. Cenné jsou především díky vysokému obsahu antioxidantů a pomáhají chránit vyvíjející se plod před možnými škodlivinami tím, že bojují s volnými radikály.

Tofu

Pokud hledáte nízkokalorický zdroj bílkovin, určitě vyzkoušejte tofu. Tento rostlinný sýr se vyrábí ze sojových bobů a je velmi ceněný pro vysoký obsah aminokyselin, které podporují produkci kolagenu. Tofu má velmi nízký obsah tuku a je snadné na úpravu.

, pro iDNES.cz