Máme se bát 'éček' v potravinách?

  20:44
Jedno je nutné přiznat: chemické látky v potravinách jsou dnes nutností. Díky takzvaným éčkům - podle toho, že se na obalech označují písmenem E a číslicí - vydrží jogurt v ledničce třeba měsíc. Potraviny se hned nekazí, pečivo vydrží nadýchané.

Moderní velkovýroba potravin by se bez podobných pomocníků neobešla.

Na druhou stranu jsou éčka, bez nichž by se vlastně dalo obejít: třeba jedovatě zářící barviva v nanucích a limonádách, smetanová příchuť ve zmrzlině. Nebo fosforečnany držící vodu v rybích prstech nebo salámech, kde je skutečného masa pomálu.

Případně umělá sladidla a příchuti v energetických nápojích. Pomáhají zboží lépe prodat, byť někdy jen díky tomu, že simulují vlastnosti, které ve skutečnosti nemá. Ovšem i tyhle chemikálie konzumují lidé ve velkém.

Lékaři a vědci se přitom dosud neshodli na tom, na kolik jsou některé chemikálie - například barviva, umělá sladidla nebo příchutě - nebezpečné. Podezírají je z toho, že způsobují alergické reakce, poruchy chování a třeba také rakovinu.

V každém případě nejde o přirozenou součást stravy, a tak platí: pokud můžete, vyhněte se jim. Dvojnásob to lze vztáhnout na děti, protože pro vyvíjející se organismus může být zátěž chemií ještě horší.

Éčka v jídle: vyhýbat se jim, nebo ne?
Bojíte se chemie v potravinách? Přehnaný strach není nutný, ale některým přísadám neboli "éčkům" je lepší se vyhnout.

Modrý nanuk, pestrobarevné bonbony, jogurty vonící po jahodách, s nimiž se v životě nesetkaly, jídlo ze zbytků ryb zvané krabí prsty. Nebo třeba zářivě zelenkavý nápoj, který sice chutná sladce, ale kalorický není, protože cukr nahradilo umělé sladidlo.

Ve všech zmíněných potravinách jsou přídatné látky, lidově zvané "éčka". Zatímco jedni je konzumují bez nejmenších obav, jiní čas od času zatrnou při zprávě, že chemie v potravinách může být nebezpečná.

Nebezpečné kombinace
"Všechny přídatné látky používané v potravinách jsou bezpečné, byly vyzkoušené a jejich obsah podléhá normám," říká Dagmar Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

Zároveň připouští, že když se jí někdo zeptá, doporučí mu, ať jí éček spíše méně. inými slovy, je to sice vyzkoušené, ale pořád je to chemie, která nemusí tělu dělat dobře.

Některá éčka jsou sice třeba jenom vitaminy nebo barviva stejná jako přírodní, ale jiná jsou vymyšlená i vyrobená v laboratoři a mohou být pro tělo zátěží. Problém může být také v tom, že éčka se zkouší jednotlivě a nikdo už nemusí vědět, co se bude dít, když je v jídle různě kombinujeme," říká pražská lékařka Vladimíra Strnadelová, která se věnuje zdravé výživě.

Podle ní jedna přídatná látka v jídle nikomu neblíží, dlouhodobá konzumace mnoha různých chemikálií v jídle však ano. "Zatěžuje to ledviny, negativně působí na nervy, řídící činnost vnitřních orgánů, narušuje trávení," vyjmenovává možné problémy.

Rakovina? Nikdo neví
Asi největší obava se týká otázky, zda éčka způsobují rakovinu. Jasná odpověď na tuto otázku zatím neexistuje. "Je to nesmysl," říká rezolutně Winklerová.

To, že některé přídatné látky mohou být při dlouhodobém požívání rakovinotvorné, přitom nevylučují ani onkologové. "Ano, toto podezření existuje," potvrdil onkolog Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Odkázal přitom na Světovou zdravotnickou organizaci její materiály o možných karcinogenech. Z těch vycházela také autorka publikace Víme, co jíme aneb průvodce Éčky v potravinách Tereza Vrbová, jinak profesí přírodovědkyně.

 Mezi ty potenciálně karcinogenní zařadila třeba některá umělá sladidla, jako je sacharin nebo aspartam. "Problém je v tom, že se éčka běžně testují pouze na zvířatech. Různé studie si navíc často protiřečí," říká k nebezpečí vzniku rakoviny Vrbová.

Asi největší riziko představuje chemie v potravinách pro děti. Zatímco v základních potravinách se příliš používat nesmějí, v různých dětských pamlscích jich bývá hodně. "Mají vliv na mozkovou činnost malých dětí," upozorňuje Strnadelová.

Podezřelá jsou zejména některá barviva, například tartrazin. Dětem více než dospělým hrozí, že na chemii v jídle zareagují citlivě, například vyrážkou nebo nevolností.

CO VŠECHNO JE V JÍDLE Z TOVÁREN?

Hlavní přísady používané při průmyslové výrobě potravin:

Antioxidanty - brání změnám barvy jídla, případně oxidaci olejů. Patří mezi ně i vitamin C

Barviva - zvyšují lákavost potravin, mohou být přírodní nebo umělá

Konzervační činidla - prodlužují trvanlivost, ale některá, jako třeba kyselina benzoová nebo siřičitany, jsou podezřelá z negativního vlivu na lidské zdraví

Okyselující látky - dodávají jídlu chuť, některé se vyskytují v potravinách i přirozeně

Tavicí soli - sýry se díky nim lépe roztírají, obsahují fosfor, nejsou vhodné pro malé děti

Kypřicí látky - pekařské výrobky jsou díky nim nadýchané

Náhradní sladidla - většinou snižují kalorickou hodnotu potravin a nápojů

Stabilizátory - zachovávají podobu potravin, například brání kakau, aby se usazovalo na dně kakaového nápoje

Autoři:
  • Nejčtenější

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Žena začala rodit v autě, ačkoli lékaři porod vyloučili

2. května 2024  8:59

Chelsea z New Yorku začala rodit v šestatřicátém týdnu těhotenství v autě. Bylo to pro ni nečekané,...

Nuda v ložnici? Sedm zaručených tipů, jak oživit vášeň a skoncovat s rutinou

2. května 2024

Sex je v drtivé většině nezbytnou součástí dlouhodobého harmonického soužití. Jenže jak to tak...

Daniel trpí hemofilií. Nemoc mi víc dala, než vzala, říká

2. května 2024

Když jsem se jako miminko otáčel v postýlce a narážel do bočnic, začaly se mi dělat modřiny. Rodiče...

Mužské nápady se cení, ženské jako by neexistovaly. Je za tím „onpakování“

2. května 2024

Když žena začne mluvit před skupinou mužů, je několikrát vyšší pravděpodobnost, že bude přerušena....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...