Podrážděný žaludek, pálení žáhy či nepříjemné nadýmání… Stále více lidí dnes bojuje se zažívacími problémy. Patříte mezi ně i vy? Nemusíte ale hned sahat po tabletách, často se dají trávicí obtíže zmírnit i volbou určitých potravin. Které to jsou?
Brambory proti překyselení
Brambory jsou osvědčeným domácím prostředkem při žaludeční nevolnosti, ať už si dáte ty na loupačku, klasické vařené nebo bramborovou kaši. Působí i proti překyselení.
Tip: Při akutním pálení žáhy pijte bramborovou šťávu!
Ovesné vločky pro lepší trávení
Vysoký podíl balastních látek v ovesných vločkách urychluje trávení. Připravte si po ránu vločkovou kaši doplněnou třeba čerstvým ovocem a už po několika dnech pocítíte změnu. Horká kaše vás kromě toho zahřeje zevnitř a dodá vám příjemný pocit sytosti.
Avokádový olej na dráždivý tračník
Díky obsaženým cenným olejům je avokádo báječným pomocníkem pro slabý žaludek a podrážděná střeva. Stimuluje také střevní peristaltiku.
Šest potravin, které prospívají vaší pochvě. Zkuste avokádo i jogurt |
Sušené plody proti zácpě
Sušené švestky, meruňky nebo také fíky vážou vodu, ve střevech nabobtnají, a jsou proto tradičním domácím lékem proti zácpě. Snězte jich vždy jen hrst – jsou velmi kalorické a jejich nadměrná konzumace způsobuje nadýmání.
Psyllium k zastavení průjmu
Tato vláknina získaná ze semen jitrocele indického zmírňuje střevní obtíže, zastaví průjem, reguluje trávení a usnadňuje vyprazdňování. K dostání je třeba v obchodech se zdravou výživou. Dodržujte dávkování uvedené na obalu.
Tělo vám poví, jakou zeleninu potřebuje. Univerzálním pomocníkem je mrkev |
Mrkev ke zmírnění bolesti
Mrkev není jen zdravá pro oči, jak je o ní všeobecně známo. Kromě toho také odvádí tekutinu ze střev, a tím pomáhá při nadýmání a s ním spojenými bolestmi. Nastrouhaná mrkev díky obsahu pektinu příznivě působí i v případě průjmu.
Dýně pro rozchození střev
Dýně je vhodným domácím prostředkem při zažívacích problémech. Dvě lžičky dýňových semínek užívejte při zácpě.
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari |
Podmáslí pro vyváženou mikroflóru
Kysané mléčné produkty, jako je podmáslí, kefír nebo bílý jogurt, udržují díky bakteriím kyseliny mléčné vyváženou střevní flóru. Nejlepší je dát si přiměřenou porci těchto mléčných výrobků před spaním.
Mandle pro „hodné“ bakterie
Střevní bakterie, které příznivě ovlivňují vaše zdraví, milují prospěšné tuky obsažené v mandlích. A čím víc se ty zdravé množí, tím méně škodlivých druhů se ve vašich střevech nachází. A to je hned o důvod víc, proč si na mandličkách pochutnat, co říkáte? Ale s mírou, jsou kalorické!
Vyzrajte na alergie jídlem. Pomůže dýně, česnek i kysané zelí |
Kysané zelí jako léčebná kúra
Syrové kysané zelí obsahuje mnoho probioticky účinných mikroorganismů. Je–li například vaše střevní mikroflóra narušená po užívání antibiotik, může působit na střeva jako ozdravná kúra. Vyzkoušejte ho.