6 vajec
6 lžic horké vody
300 g moučkového cukru
250 g hrubé mouky
1 vanilkový cukr
Krém:
250 g másla nebo rostlinného tuku
1 lžíce hrubé mouky
10 lžic mléka
250 g moučkového cukru
Před Velikonocemi hospodyně hodně pekly. Mezi oblíbené pečivo patřily jidáše a také obdoba dnešních trubiček nazývaná krúželky. Napečené preclíky věšely ženy na proutky a dětem řekly, že jim je přinesla liška. O svátky se jedla i pučálka. |
Krém připravíme tak, že svaříme mléko s moukou na hustou kaši, po odstavení občas promícháme a necháme zchladit. Mezitím utřeme máslo s cukrem do pěny a vychladlou kaši do másla postupně vmícháme. Krémem spojeného beránka dáme na ozdobnou mísu a zbylým krémem ozdobnou trubičkou celé tělíčko nastříkáme tak, aby to vypadalo, že má beránek vlnu. Do hubičky dáme zelenou větvičku, oči uděláme z rozinek nebo kandovaného ovoce. Kolem krku uvážeme mašličku.
Velikonoční beránek |