Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zjednodušené písmo grafičky Lencové nepotřebuje kličky

  15:50
Radana Lencová je autorkou písma Comenia Script. Podle něj by se mohly učit psát děti na základních školách. Ubude jim tak trápení s kličkami a stres s krasopisem.

Radana Lencová | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Většina lidí píše úplně jinak, než nás v první třídě učí, škrábeme jako kocouři, v době počítačů už často nepřečteme text ani sami po sobě. Grafička Radana Lencová vymyslela písmo, které je jednodušší než to, jímž se prvňáci učí psát, a ve svém důsledku tak přispěje ke zčitelnění textu.

A za projekt Comenia – české školní písmo dostala české a společně se svými kolegy Tomášem Brousilem a Františkem Štormem i evropské ocenění. "Balíček Comenia Script" získal cenu v soutěži Nejkrásnější kniha roku 2008 a týmový projekt "Comenia" evropskou cenu ED AWARD.

Obal na kostru

Radana Lencová"Pro většinu dětí je psaní ve škole utrpení a dril, přitom stačí nabídnout jim jinou normu, nové písmo, které bude jednodušší," myslí si Lencová. Dřív se učil krasopis postavený na tom, že člověk dokonale opíše předlohu. Písmo Comenia Script stojí na jiném principu. Je zjednodušené na základní čitelnou "kostru", každý si k ní může přidat cokoli ze své osobnosti.

"Dítě, které se Comenií Script učí psát, si k předloze může přidat vlastní sklon, dynamiku, může si vybrat například u malého písmena k či f, jak ho napíše, nabízím dvě varianty, je jen na dítěti, co je mu bližší nebo co třeba odkouká od rodičů," vysvětluje Lencová. Dítě dostane větší prostor pro vyjádření vlastní osobnosti. A učitelka nebude bazírovat na krasopisu, ale na funkčnosti.

Comenia Script nemá smyčky, základní psací tvar je podle Lencové nepotřebuje. Písmenka nespojuje, pouze v případě, že to přirozeně vyplyne z posunu lokte po podložce. "Smyčky a jednotažné napojování všech písmen ve slově vzniklo až v baroku u mistrů kaligrafie a pro děti bývá náročné, navíc při rychlém psaní přispívá spíše k nečitelnosti," myslí si.

Výuka Comenií Script by navíc děti nemátla čtyřmi druhy písmenek naráz, jak je tomu v případě klasického písma v písankách a čítankách: prvňáci se totiž tradičně učí naráz malá a velká tiskací a malá a velká psací písmenka. Comenia Script nemá samostatnou psací a tiskací podobu, jde jen o jeden druh, který připomíná víc tiskací než psací písmo – právě kvůli absenci smyček a jednotažného napojování.

Nyní čeští učitelé a učitelky vyučují podle normy, která je jednotná pro všechny druhy písanek. Historie tohoto současného písma sahá do roku 1932, kdy byl na českých školách zrušen krasopis a vznikla forma monolineárního tahu, který pisatel nemusel stínovat jako dřív při krasopisu.

Krasopis je vlastně takzvané psaní s přítlakem, kdy člověk vytváří estetický dojem použitím ostrého měkkého pera a přitlačením na něj docílí rozšíření tahu. Ve 30. letech vzniklo otevřenější písmo, které mělo značně zjednodušené hlavně velké ozdobné litery, na nichž se dřív bazírovalo. Tahle forma byla však jednodušší než její renovovaný vzor ze 70. let, podle kterého se děti učí psát nyní.

Je to paradoxní: učíme se psát podle náročného vzoru proto, abychom psali krásně, funkce takového písma však nepodporuje čitelnost a ve svém důsledku devastuje rukopis. Comenia Script dává větší prostor lidské povaze a jejímu vyjádření skrze písmo, a přitom pisatele odmalinka vede k tomu, aby využíval to, co se při psaní naučí. Což v případě všech těch smyček a kliček u současného psacího vzoru příliš nefunguje.

"Navštívila jsem i grafologické kurzy, kde jsem zjistila, že grafologové vycházejí právě z národní normy. Ta se liší stát od státu. Grafolog pak zjišťuje, jak se písmo konkrétního člověka odkloní od normy, kterou se učil ve škole. A podle toho je schopný charakterizovat jeho osobnost. To, jak píšeme, však ovlivňuje nás i naše blízké, písmem můžeme na ostatní působit. Písmo je úzce spjato s naší psychikou. Proto není dobré děti nutit napodobovat striktní vzor, ale nabídnout jim co nejvolnější předlohu," tvrdí grafička.

Digitální písanka

Radana LencováLencová vytvořila i obrázkové písmo Comenia Pictures, kde obrázky korespondují nejen s počátečním písmenem slova, ale připomínají ho i svým tvarem. Tradiční dům, tedy pomocné slovo pro D, nahradila deštníkem, který na rozdíl od domu nepřipomíná svou střechou A. Nemate tak malé školáky.

Comenia Script existuje i ve verzi pro leváky, kterým je dovoleno například psát horizontální linky i zprava doleva. Existuje i varianta vhodná pro dysgrafiky. Tuhle kategorii však Lencová nemá příliš ráda. "Jde jen o to, jakým měřítkem dysgrafiky od ostatních dětí oddělíme. Pokud jim nabídneme jednodušší způsob psaní, jsem přesvědčená, že dysgrafiků výrazně ubude," vysvětluje.

Comenia Script má naději, že se podle něj budou děti skutečně učit psát. Pro ministerstvo se připravuje žádost o akreditaci písma jako "experimentu", výzkumy potvrzují, že když nabídnete dětem písmenka bez kliček a smyček, u nichž často ani nevědí, na jakou stranu je mají kroutit, píší čitelněji. Výhodou písma Comenia Script je i to, že existuje v digitální verzi, je tedy možné jím z počítače vytisknout jakýkoli text a nečekat na předpis v písance, který je často svazující.

  • Nejčtenější

Zemřel Bob Newhart, Sheldonův hrdina z Teorie velkého třesku

V 94 letech zemřel americký komediální herec Bob Newhart. Českým divákům byl známý především jako profesor Proton, hrdina Sheldona Coopera ze seriálů Teorie velkého třesku a Malý Sheldon.

19. července 2024  8:51

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Z výšin až na dno a pomalu zpět. Kariéru Kevina Spaceyho zbortily sexuální aféry

Americký herec, režisér a producent Kevin Spacey, který 26. července slaví 75. narozeniny, si na svůj úspěch počkal. Talent a charisma ho nakonec vynesly mezi hollywoodskou smetánku. Získal dva...

26. července 2024  14:45

Druhá nejvtipnější žena internetu po Aleně Schillerové? Snad mi to zůstane, říká Tali

Rozstřel

Baví lidi na Instagramu, zpívá, veršuje a taky se jako jako scenáristka stará o to, že ve vědomostní soutěži Na lovu nechybí humor. Nelituje někdy trochu, že si vymyslela popisek „druhá nejvtipnější...

26. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....