Naháči v Leopoldově muzeu

Naháči v Leopoldově muzeu - Naháči na výstavě Klimta, Schieleho a Kokoschky ve vídeňském Leopoldově muzeu (29. července 2005) | foto: Reuters

Naháči to mají zadarmo

  • 6
Leopoldovo muzeum ve Vídni zpřístupnilo výstavu erotických maleb známých umělců Egona Schieleho a Gustava Klimta bezplatně pro ty návštěvníky, kteří sem přijdou nazí nebo aspoň jen v plavkách.

"V horkém létě mají lidé tendenci místo do muzea jít raději na pláž, protože tam
se mohou procházet svlečení. Mysleli jsme, že když se budou moci svléknout i u nás, bude to pro ně přitažlivější," řekla mluvčí muzea Verena Dahlitzová.

Výstava byla pod názvem Holá pravda otevřena v polovině května. Poprvé ve Vídni shromažďuje nejostřejší díla rakouských malířů Klimta, Schieleho a Oskara Kokoschky, která na začátku 19. století vyvolávala skandál svým zobrazováním lidské sexuality bez jakýchkoli tabu.

Mluvčí Leopoldova muzea označila akci za "naprostý úspěch". Uvedla, že již první hodinu po otevření muzea se dostavilo více než sto nahých nebo téměř nahých
lidí. Zhruba polovina všech návštěvníků se podle ní "zapojila do akce".

Dahlitzová přiznala, že k úspěchu přispěla i nynější vlna rekordních veder, která přiměla řadu návštěvníků, aby podtrhli název výstavy "Holá pravda".

"V horkém létě mají lidé tendenci místo do muzea jít raději na pláž, protože tam se mohou procházet svlečení. Mysleli jsme, že když se budou moci svléknout i u nás, bude to pro ně přitažlivější," řekla Dahlitzová.

Během dne je na výstavě ještě očekávána i Francouzka Anne Le Morvan s vlastním fotografem. Tato představitelka "uměleckých performancí" se často dává fotografovat nahá v různých světových muzeích.

Výstavu během jejího dosavadního trvání navštívilo přes 70 000 lidí, což splnilo očekávání pořadatelů. Nynější akce "nazí zdarma" má přesto ve veřejnosti zatraktivnit výstavu měsíc před jejím ukončením.