Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ježíšek last minute 3: Knihy, které se zavrtají do ucha

  17:51
Jako každý rok "nadělujeme" na poslední chvíli ještě pár vánočních tipů na dárky z kulturní oblasti. Dnes upozorňujeme na některé audioknihy, které vyšly v posledních týdnech.

Vánoční tipy - audioknihy | foto:  Petr Topič, MAFRA

Rybí krev

ČESKÉ BESTSELLERY
JIŘÍ HÁJÍČEK: Rybí krev
(Radioservis)
Audioverze románu ověnčeného cenou Magnesia Litera 2013 pro Knihu roku. Autor v knize vypráví příběhy lidí, jejichž domovy musely ustoupit stavbě jaderné elektrárny Temelín. Atmosféru umírajících vesnic viděl na vlastní oči, faktografické podklady našel při zkoumání dobových materiálů, konkrétní příběhy slyšel od pamětníků. Audioknihu načetla Dana Černá.

Kupte si e-knihu Rybí krev na Knihy.iDNES.cz

Vyhnání Gerty Schnirch

KATEŘINA TUČKOVÁ: Vyhnání Gerty Schnirch (OneHotBook)
Román byl ověnčen cenou čtenářů Magnesia Litera a nominován na Cenu Josefa Škvoreckého, Magnesii Literu za prózu i Cenu Jiřího Ortena. Nyní se vrací v interpretaci herečky Vilmy Cibulkové, která si osudy dívky poznamenané nejprve rozpory v rodině s českou matkou a německým otcem, pak událostmi druhé světové války a zejména následným divokým odsunem, která nakonec žije v komunistickém režimu, doslova vzala za své.

E-kniha Vyhnání Gerty Schnirch je na Knihy.iDNES.cz

Zatím dobrý

JAN NOVÁK: Zatím dobrý - Mašínovi (Radioservis)
Audioverze úspěšného románu je de facto jeho rozhlasovou nahrávkou z roku 2005, kdy bezmála devítihodinový text načetl herec Jiří Ornest. Zřejmě žádná událost z našich moderních dějin nevyvolává tolik otazníků a protikladných soudů jako případ bratří Mašínových. Autor nicméně staví bratry, kteří utíkají přes hranice po komunistickém puči, za pomoci násilí, jednoznačně do pozice hrdinů odboje.

Ztracený symbol

SVĚTOVÉ BESTSELLERY
DAN BROWN: Ztracený symbol
(Tympanum)
Strhující příběh se symbologem Robertem Langdonem. Tentokrát se celý odehrává v USA, a to konkrétně v jeho hlavním městě Washingtonu D. C. Svižný a napínavý děj, založený na nejednoznačném výkladu symbolů, termínů a hesel především z oblasti historie a výkladu víry. To vše s nečekaným překvapením v každé kapitole. Třetí příběh ze série, odstartovanou Šifrou mistra Leonarda, načetla Hana Rychetníková.

netopýr

JO NESBO: Netopýr (OneHotBook)
První román ze série případů Harryho Holea, kniha získala řadu ocenění a odstartovala dráhu Joa Nesboho k dnešní pozici hvězdy světové krimi. V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd policejního ředitelství v Oslo vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Čte Hynek Čermák.

Kupte si e-knihu Netopýr a můžete jí číst ještě dnes!

Nemesis

JO NESBO: Nemesis (OneHotBook)
V bance v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy se vytratí. Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů policie v Oslo. V jeho roli se představuje Igor Bareš.

Nemesis od Nesboa je k dispozici i jako e-kniha

Atlas mraků

SVĚTOVÁ PRÓZA
DAVID MITCHELL: Atlas mraků
(OneHotBook)
Bestseller ověnčený British Book Award a nominovaný na cenu Arthura C. Clarka, Nebula a Man Bookerovu cenu byl filmové adaptaci z roku 2012 převeden rovněž do zvukové podoby. Šestice příběhů rozkročených od 19. století až do daleké budoucnosti, které vypovídají o nezdolném hledačství a touze po smyslu i svobodě v každém z nás. Účinkují Kryštof Rímský, Kristýna Frejová, Jana Stryková, Martin Stránský a další.

Fulghum

ROBERT FULGHUM: Už hořela, když jsem si do ní lehal (Tympanum)
Vtipné a bystré eseje druhé knihy úspěšného vypravěče, která se ve Spojených státech stala bestsellerem. Fulghum staví na nacházení smyslu v každodenních věcech: od katastrofické svatby po radost z lezení na stromech, od odměn prarodičovství po prostou moudrost představitele zenbuddhistického kláštera. Audioknihu načetl populární herec a dabér Petr Oliva.

Písečný muž

LARS KEPLER: Písečný muž (OneHotBook)
Čtvrtý thriller knižní řady z pera švédského dua zkušených autorů, kteří na pole detektivky vyrazili s přezdívkou Lars Kepler s tichým, leč neústupným komisařem jménem Joona Linna, posluchače pořádně zamrazí. Prozrazuje totiž mnohé z minulosti tohoto brilantního a houževnatého ústředního vyšetřovatele. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají... Sugestivně čte Pavel Rímský.

E-kniha Písečný muž již za 189,- Kč na Knihy.iDNES.cz

Žena v kleci

ADLER OLSEN: Žena v kleci (OneHotBook)
První případ komisaře Morka z oddělení Q. Neobyčejně poutavý thriller o bezbranné ženě, která musí snášet utrpení, o jednom paličatém kriminalistovi a o pachateli, který nezná slitování. Napínavé čtení, které nenechá posluchače vydechnout až do konce, a zároveň sonda do temných hlubin lidské duše. Obojího se skvěle zhostil interpret audioknihy, zkušený Igor Bareš.

Žena v kleci nesmí chybět ve vaší čtečce!

Praga Piccola

ČESKÁ PRÓZA
MILOŠ URBAN: Praga Piccola
(Durman)
Historie jedné rodiny, jednoho města a jedné továrny z doby konce Rakouska-Uherska a ve slavném dvacetiletí Československé republiky tak, jak ji ve svých zápiscích zachytil libeňský rodák ing. Bertold Neuman. Atmosféru starých časů plných dýchánků pražské smetánky navozuje ústřední valčík a další hudební motivy z pera Kryštofa Marka. Knihu načetl Martin Myšička, úvodní slovo a závěr pak sám autor.

Lovestory ve výtahu

MILOŠ ČERMÁK: Lovestory ve výtahu (Publixing)
Kniha - plným názvem - Lovestory ve výtahu a dalších 77 povídek z fleku původně vznikala jako blog. Původním plánem autora bylo napsat každý den jednu krátkou povídku. Některé dny vynechal a některé povídky nebyly krátké, ale záměr se víceméně podařilo splnit. Všechny byly publikovány v den, kdy vznikly. Čermák napsal přesně 100 povídek, v této audioknize jich je jím samým načteno z původní stovky 73 a pět dalších vzniklo na přání čenářů.

Šest vánočních povídek

JIŘÍ SUCHÝ: Šest vánočních povídek (a ani jedna smutná) (Semafor)
"Trochu humoru velebnosti Vánoc neuškodí, řekl jsem si, a čas od času jsem napsal nějakou tu vánoční povídku. Šest z nich vám tu předkládám s nadějí, že vám do vánoční nálady vnesou krůpěj humoru. Jitka Molavcová doplňuje mé povídání fragmenty několika semaforských koled. Příjemné naslouchání," uvádí sám autor a interpret audioknihy, plné lehkého inteligentního humoru.

Blondi

DALIBOR FUNDA: Blondi (Audioberg)
Příběh o nečistokrevném německém ovčákovi, který byl věnován Adolfu Hitlerovi, a jeho osudech na jevišti druhé světové války, je podobenstvím o odlišnosti, fanatismu a lidské zaslepenosti. Blondi je součástí povídkového cyklu Gutta Schreibt, který právě vychází. V dramatizaci povídky hrají mimmo jiné Jan Hartl, Miroslav Táborský, Petra Špalková, Michal Pavlata, Ivan Trojan či Vladimír Javorský.

Klapzubova jedenáctka

ČESKÁ KLASIKA
EDUARD BASS: Klapzubova jedenáctka
(Radioservis)
Humoristický román Klapzubova jedenáctka napsal Eduard Bass v roce 1922. Težko jej charakterizovat lépe než jako fotbalovou pohádku pro dospělé. Již v roce 1935 vznikla v brněnském rozhlase dramatizace, v níž účinkoval Karel Höger. Ten pak v roce 1953 v režii Jiřího Horčičky román načetl znovu. Původní šestidílná četba s úvodem legendárního sportovního reportéra Josefa Laufera se bohužel nedochovala, v roce 1976 byl původní pás přestříhán do této třídílné verze.

Hovno hoří

PETR ŠABACH: Hovno hoří (Tympanum)
Jeden z Šabachových největších bestsellerů, tento položil základ legendárnímu filmu Pelíšky. Autorovy jedinečné historky pobaví jak dospělé, kteří dobu minulého režimu zažili, tak dospívající, kteří se velmi snadno ztotožní s postavou samotného vypravěče. Nenechte si ujít bystrý popis dvou nejodlišnějších názorů v otázce vnímání světa i života – mužského a ženského - v podání herce Jana Schánilce.

Čarodějné pohádky

PRO DĚTI
JIŘÍ ŽÁČEK: Čarodějné pohádky
(Tympanum)
Znamenité vyprávění pohádek z celého světa plné kouzel kouzelníků, čarodějnic, kouzelných předmětů, magických zaklínadel, zázračných schopností a divotvorných proměn, veselé i strašidelné, uvěřitelné i neuvěřitelné. A malí kouzelníci, posluchači těchto pohádek pochopí, že na nejmocnější ze všech kouzel – lásku – jsou však i nejstrašnější čarodějové krátcí. Četl Petr Kostka.

Lovci záhad

VÁCLAV VOKOLEK: Lovci záhad (Neo Media Publishing)
Kniha je určena starším dětem zajímajícím se o historii, ale zejména malým fantastům, milovníkům příslušné "odborné literatury", tedy ságy Pána prstenů či Harryho Pottera. V Lovcích záhad je vše nadpřirozené docela přirozené, fantastické tu splývá s reálným. V knize plné fantazie, kterou mistrovsky provází Stanislav Zindulka, najde dětský čtenář mnoho zajímavých historických faktů, které mu nenásilně přiblíží dějiny naší země.

Pohádky pana přednosty

ROBERT DROZDA: Pohádky pana přednosty (Audioberg)
Pohádky z prostředí starých železnic a nádraží. Protagonisty příběhů jsou krásné kovové mašinky, oddechující na nádraží nebo namáhavě supící po kolejích do kopce, až se jim kouří z komínů. Pohádky autora, který je sám zkušeným železničářem, seznamují posluchače i s odpověďmi na otázky, co znamenají tajemná slova vechtr, pešunk nebo pucvole. Role Vypravěče se ujal výpravčí na slovo vzatý – Josef Somr, legendární pan Hubička z Hrabalových a Menzelových Ostře sledovaných vlaků.

Autor:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Byli jsme parta naprostých žabařů, říkají hvězdy Červeného trpaslíka

20. dubna 2024

Premium Hosty letošního ročníku svátku komiksů, sci-fi, fantasy a vůbec popkultury Comic-Con byli i britští...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...