Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Satanističtí pedofilové? Film o sexuálním otroctví dětí boří americká kina

  12:27
Původně nechtěný snímek Sound of Freedom se stal nečekaným letním hitem amerických kin. Film, který na základě skutečných událostí vypráví o děsivém obchodování s dětmi, však některá média spojují s americkým konspiračním hnutím QAnon.

Snímek Sound of Freedom natočil Alejandro Monteverde podle životního příběhu a díla Tima Ballarda. Ten před deseti lety založil neziskovou organizaci Operation Underground Railroad, která bojuje proti sexuálnímu otroctví a obchodování s dětmi.

Ballard předtím na stejném poli údajně působil jako agent amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti, pro nespokojenost s oficiálními postupy ale začal v této problematice pracovat na vlastní pěst. Sám zakladatel organizace, která se snaží pachatele a pašeráky dětí odhalovat pomocí léček a falešných identit, je i hlavním hrdinou snímku. Filmového Tima Ballarda zde ztvárňuje herec Jim Caviezel, známý z titulní role kontroverzního snímku Umučení Krista, jenž v roce 2004 natočil Mel Gibson.

Film vydělal hned

Snímek si po dlouhých odkladech (natočen byl v roce 2018, společnost 20th Century Fox jej ovšem odložila) odbyl v amerických kinech premiéru 4. července a brzy naplnil škatulku „sleeper hit“, tedy dílo, které se i přes malou či špatnou propagaci stalo obrovským hitem. Výroba Sound of Freedom totiž vyšla na 14 a půl milionu dolaru, snímek jen za tři týdny vydělal bezmála devítinásobek (124 milionů).

RECENZE: Konečně velkofilm. Oppenheimer nabízí tři hodiny výbušných rozhovorů

Výpravná akční podívaná postupně přivede diváky do Hondurasu, Thajska i Kolumbie, kde filmový Ballard odhaluje mezinárodní pašeráckou síť, která obchoduje děti jako sexuální otroky. Film pak v samém závěru naznačuje, že v dnešní době slouží jako otroci mnohem více lidí než v časech, kdy bylo otroctví legální.

Nečekaný úspěch Sound of Freedom, jehož osvětovou funkci chválí celebrity (pozitivně se o něm vyjádřila třeba modelka Karolína Kurková), ale vyvolal i kontroverzi. Některá média upozorňují na údajnou nenápadnou provázanost snímku s kontroverzním americkým hnutím QAnon. O volném uskupení nebo spíš souboru konspiračních teorií, které zaplavují internet od roku 2017, se totiž pochvalně vyjadřuje jak herec Jim Caviezel, tak skutečný Tim Ballard.

RECENZE: Filmová Barbie v kulisách jak od Karla Zemana. Utahuje si sama ze sebe

Snímek navíc v USA rezonuje mezi pravicovými, konzervativními a silně věřícími voliči. Samotné hnutí QAnon pak přímo podporuje Donalda Trumpa, jehož považuje za jediného, kdo je schopen rozbít tušené mezinárodní spiknutí elit. A jedna z mnoha teorií QAnon operuje s tajným spolkem satanistických pedofilů, který údajně řídí mezinárodní obchod s dětmi. Světové špičky prý vedle jejich zneužívání údajně pracují i s jejich krví, ze které se snaží získat látky pro elixír věčného mládí.

Jim Caviezel ve filmu Sound of Freedom

Britský portál The Guardian se vedle poukázání na skutečnost, že se Jim Caviezel podobným teoriím nebrání (tvrdí, že se z dětské krve skutečně těží látka adrenochrome), zaměřuje i na to, kdo vlastně na film chodí. „Filmový distributor Angel Studios nastavil kontroverzní systém plateb. Na konec snímku totiž umístil výzvu a odkaz, kde mohou diváci zakoupit extra vstupenku ‚pro někoho, kdo by film jinak neviděl‘,“ píše list. Spolu s běžícími závěrečnými titulky se totiž divákům ukáže odkaz a QR kód, přes který mohou nakoupit další vstupenku.

QR kód v samotném závěru filmu Sound of Freedom, díky kterému mohou diváci...

„A opravdu to funguje. V den filmové premiéry šlo téměř dvacet procent tržeb z těchto extra vstupenek. A narůstá podezření, že velká část těchto vstupenek není reálně použita. Čísla tržeb tak mohou význam Sound of Silence výrazně nadhodnocovat,“ zamýšlí se britský deník.

Slávu snímku šíří i sám Donald Trump. „Sound of Freedom je národní senzace a kolosální tržní úspěch. Má opravdu vysoká čísla, každý by jej měl vidět,“ napsal v e-mailu svým příznivcům. „Je to velice důležitý film a velice důležitý dokument, vše v jednom. Opravdu téma, o kterém by se mělo mluvit,“ dodal.

QAnon

Nejvýraznější postava násilného vpádu do Kapitolu Jake Angeli alias Šaman QAnon (6. ledna 2021)

Označení pro řadu krajně pravicových konspiračních teorií. Tvrdí, že existuje tajný spolek satanistických pedofilů řídící mezinárodní obchod s dětmi. Členy jsou údajně liberální hollywoodské hvězdy či demokratičtí politici v čele s Hillary Clintonovou a Barackem Obamou.

Ti jsou prý spolu s Georgem Sorosem také hlavními představiteli tajného spiknutí, tzv. Deep State, které ovládá USA a proti kterému bojuje Donald Trump. Nic z toho se ovšem nezakládá na jediném důkazu. Ačkoliv byl Trump na svou roli v konspirační teorii dotazován, nevyvrátil ji.

Zdroj: Wikipedia.org

Sám Caviezel se následně nechal na Fox News slyšet, že Trump je novým Mojžíšem a měl by být znovuzvolen. Tvůrci nicméně (i přes Caviezelova prohlášení či jeho dřívějších účastech na QAnon konferencích, kde o snímku už před premiérou mluvil) důsledně odmítají jakékoli spojení s QAnon. „Má nulovou souvislost se skutečným příběhem. Je ostatně velmi obtížné takové spojení vytvořit, když je snímek založen na skutečném příběhu,“ uvedl sám Ballard.

Dojemné poselství

Kritika Guardianu ale i dalších předních médií ovšem utvrzuje konspirátory v představě, že se světové spiknutí snaží objevný snímek takto cíleně zdiskreditovat.

Odborníci na problematiku sexuálního otroctví dětí dále upozorňují, že snímek problematiku velice zjednodušuje, když vykresluje pašeráky jako neznámé cizince, kteří děti kradou. „Mladí lidé se zaplétají do tohoto obchodu kvůli neuvěřitelné rodinné chudobě, kvůli politickým nepokojům, případně proto, že je dítě rodinou odmítáno kvůli sexuální orientaci nebo genderové identitě,“ upozorňuje Jean Bruggermanová, šéfka organizace Freedom Network USA.

The Guardian ovšem jedním dechem dodává, že samotní diváci film převážně chválí a že je jeho poselství dojalo. Kdy a zda se Sound of Freedom objeví v české distribuci, zatím jasné není.

  • Nejčtenější

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

24. května 2024  11:50,  aktualizováno  14:01

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny...

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

27. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:08

Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

SÓLO PRO ŠPINAR: Jen manželství pro všechny? Ne, jde o lidské rozkroky

25. května 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

31. května 2024

Rozstřel Nebýt kapitánky Fáberové a kapitána Dítěte ze seriálu Oktopus, možná by Mariku Šoposkou a Miroslava...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

Vypůjčená kniha se vrátila do knihovny v Helsinkách po 84 letech

31. května 2024  20:04

Vypůjčenou knihu někdo vrátil do knihovny v Helsinkách se zpožděním 84 let. Výtisk finského...

Oko tygra? Krize středního věku u mne rezonovala už zamlada, hlásí Němec

31. května 2024  16:45

Jednoduchého „chlapa z masa a kostí“ právě bojujícího s krizí středního věku představuje Marek...

Karton pro Kunderu. Vyhýbám se vinařské chuťové globalizaci, říká básník Trojak

31. května 2024

Premium Je mužem mnoha profesí. Básník, překladatel z polštiny, ale také vinař a vinárník. S výrobou vína...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...