O zpívajícím Judeu Lawovi psal i britský deník The Sun.

O zpívajícím Judeu Lawovi psal i britský deník The Sun. | foto:  Dan Materna, MAFRA

OBRAZEM z Karlových Varů: karaoke s Judem, úmorné vedro a pašák Kuky

  • 6
Karlovarský filmový festival skončil včera večer, dnes se v sálech hotelu Thermal už jen vysávaly drobky a smotávaly plakáty. Připomeňte si s iDNES.cz některé okamžiky, které tvoří mozaiku letošního jubilejního 45. ročníku.

Slavnostního zahájení se minulý pátek zúčastnili hned dva prezidenti: Václav Klaus za Česko a Jiří Bartoška za karlovarský film. Z červného koberce fotografům zamával i režisér zahajovacího filmu Crazy Heart Scott Cooper, který do Velkého sálu Thermalu doprovázel programovou ředitelku Evu Zaoralovou.

MFFKV 2010 - prezident festivalu Jiří Bartoška přijíždí na zahajovací ceremoniál (2. července 2010)MFFKV 2010 - prezident Václav Klaus před Thermalem (2. července 2010)

Úvodní choreografie zahajovacího i zakončovacího ceremoniálu byla opět v režii bratří Cabanů. Autorská dvojice tentokrát vdechla život filmovému pásu, po němž na scénu přijel i moderátor obou večerů Marek Eben.

MFFKV 2010 - přípravy zahajovacího večera

Letošního charitativního Běhu pro paraple, jenž symbolicky odstartoval prezident Centra Paraple, herec a scénárista Zdeněk Svěrák, se zúčastnily desítky lidí. Na trati změřili své síly i herečka Jiřina Bohdalová a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

MFFKV 2010 - charitativního Běhu pro paraple se zúčastnila i herečka Jiřina Bohdalová a Karel Schwarzenberg

Jednou z nejočekávanějších hvězd letošního ročníku byl jednoznačně Jude Law. Jeho návštěva, při níž neposkytl ani jeden rozhovor, byla sice krátká, ale přinesla jedno nečekané překvapení.

MFFKV 2010 - Jude Law na večírku Jiřího Macháčka

Na narozeninovém večírku herce Jiřího Macháčka si britský herec s oslavencem zazpíval rokenrolový hit (více ZDE). Následující večer pak z rukou Jiřího Bartošky převzal Cenu prezidenta festivalu. "Je to vrchol mojí kariéry," děkoval Law dojatě.

MFFKV 2010 - Jude Law s Křišťálovým glóbem

Zatímco Macháček dostal k narozeninám Lawa, organizátorské duo Bartoška-Zaoralová se dočkalo džínových vest s vyšitými monogramy a červenými srdíčky i klasických "žebradel". Dárky, které symbolizovaly sedmnáct let jejich vzájemné spolupráce, odkazovaly na jednu z písní Starců na chmelu - Milenci v texaskách, v níž se zpívá "Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let... vždyť horovali pro texasky..."

MFFKV 2010 - prezident festivalu Jiří Bartoška a umělecká ředitelka přehlídky Eva Zaoralová s dárky od novinářů

A dárek dostal, respektive předal i režisér filmu Ženy v pokušení Jiří Vejdělek, který na karlovarské projekci filmu přivítal miliontého diváka. Od roku 1996 se k tomuto číslu dostali pouze tři domácí režiséři - Jan Svěrák (Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve), Jan Hřebejk (Pelíšky) a právě Jiří Vejdělek. Ten je zároveň prvním, kdo je současně autorem scénáře i režisérem filmu.

MFFKV 2010 - režisér JIří Vejdělek

Společnost Bioscop přivezla do Varů své chystané projekty. Kromě zahraničních titulů nalákala na trojrozměrné Fimfárum a historické drama Lidice, jemuž do začátku natáčení zbývají dva týdny. Přítomní si mohli prohlédnout i teaserový plakát Tomáše Vaverky, který je mimo jiné autorem plakátu ke kostýmnímu velkofilmu Vévodkyně.

Náhled plakátu k filmu Lidice

Potřetí se do Varů vrátil výtvarník František Skála, který zde otevřel výstavu pěti desítek naprosto neobvyklých automobilů z nejrůznějších materiálů a třicet fotografií. S jednotlivými exponáty, obalenými bahnem a nacpanými suchou trávou, se proběhl po kolonádě a některé - pro pobavení přihlížejících - dokonce podpaloval.

MFFKV 2010 - výstava Saigon Team (František Skála & spol.) - Foker

Letošnímu festivalu počasí opravdu přálo. Místy až příliš. Za normálních okolností by strážníci městské policie vyhazovali návštěvníky akce z fontánek, v nichž je zákaz koupání. Tentokrát ovšem byli shovívaví a při tropických teplotách je nechali, ať se klidně zchladí. Klobouk by bylo vhodné smeknout před brigádníky, kteří na sebe navlékali nejrůznější kostýmy jednotlivých společností a trávili v nich podstatnou část dne. Napít se musel i Zelený Raoul.

MFFKV 2010 - festivalové návštěvníky sužuje vedro

Lázeňské město se na několik dní stalo mekkou filmu a zároveň i současné české módy. Své kolekce oděvů, bot i doplňků zde představily desítky tuzemských designérů.

MFFKV 2010 - Design Room: Julius

Na závěr festivalu se přijela podívat i advokátka odsouzeného Jiřího Kajínka Klára Slámová, která přijela podpořit tvůrce napjatě očekávaného filmu Kajínek. Na dotazy médií odpovídala spolu se svou filmovou představitelkou Tatianou Vilhelmovou. "Film může ovlivnit rozhodnutí prezidenta o milosti, může ovlivnit postoj lidí, kteří se rozhodují, jestli třeba nezmění výpověď. Také se mohou objevit noví lidé, kteří by k případu měli co říct," řekla Slámová v rozhovoru pro iDNES.cz.

MFFKV 2010 - advokátka Klára Slámová s herečkou Tatianou Vilhelmovou

Cenu za celoživotní přínos kinematografii si tentokrát z Varů odvezl Juraj Herz a jeho ruský kolega Nikita Michalkov. "Tenhle festival je jako jedna velká rodina a já jsem šťastný, že jsem její součástí," složil Michalkov přehlídce poklonu v závěrečném večeru.

MFFKV 2010 - režisér Juraj Herz převzal z rukou prezidenta filmového festivalu Křišťálový glóbus za celoživotní přínos kinematografiiMFFKV 2010 -  ruský režisér Nikita Michalkov (vlevo) převzal z rukou Jiřího Bartošky cenu za celoživotní přínos

Z něj odešel z českých tvůrců spokojený pouze jediný, a to Jan Svěrák, který s filmem Kuky se vrací získal zvláštní uznání hlavní poroty.

MFFKV 2010 - medvídek Kuky na setkání s novináři

Hlavní cenu za nejlepší film pak převzal režisér španělského snímku Moskytiéra Agustí Vila (první zleva).

MFFKV 2010 - zakončení festivalu: ocenění tvůrci