Výživová poradkyně a autorka série knih Stravování bez výčitek Zuzana Lišková prozrazuje svoje osobní tipy a triky, jak zhubnout a postavu si udržet.
Vyvážené porce jídla
Základní pravidlo je jednoduché, nesmíte mít hlad. Při redukci hmotnosti je velmi důležitý výběr kvalitních a zdravých surovin. Pamatujte, že není nutno počítat kalorie, protože ty nevypovídají o výživové hodnotě celého pokrmu. Svoji pozornost spíše upřete na nízký glykemický index.
„Cílem je, aby se vylučování hormonu inzulinu dostalo do rovnováhy. A to z jednoduchého důvodu – jeho kolísání se projevuje pocity častého hladu a chuti na sladké,“ objasňuje Zuzana Lišková.
Pětihodinové pauzy
Dopřejte si tři kvalitní jídla denně, tedy snídani, oběd a večeři, a mezi nimi dodržujte pětihodinové pauzy. „Během pětihodinové přestávky po jídle, stejně jako v době nočního spánku, klesá hladina inzulinu tak, že je možné efektivní spalování tuku.
Při šesti malých jídlech však hladina inzulinu zůstává permanentně zvýšená a tělo tvoří spíše tuk než svalovou hmotu. Kromě toho neustále zvýšená hladina inzulinu brání produkci řady hormonů, které tělo chrání před záněty, a dokonce i stárnutím,“ vysvětluje výživová poradkyně.
Dokonalá skladba jídlaVždy si naplánujte předem, co budete jíst. Rozhodně se kvůli tomu nestresujte. Zkuste ale, aby to na vašem talíři vypadalo přibližně takto:
|
Nejezte polotovary
Vyhněte se všem možným polotovarům, instantním jídlům a hotovkám. Obsahují příliš soli, nezdravých aditiv, konzervanty a a kromě toho jsou bohaté i na cukr.
Cukr vyměňte
Řepný cukr, zmrzlina, koláče, bílé pečivo či sladkosti, to všechno bychom se měli snažit nahradit zdravější podobou cukru. Ten je obsažen v ovoci, celozrnných výrobcích, produktech z ovsa či rýže.
Slaďte medem
Při slazení medem odpadá pro tělo náročné metabolické štěpení. „Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem prázdných kalorií, obsahuje užitečné vitaminy, antioxidanty, minerály, bílkoviny a vlákninu,“ doplňuje medový sommeliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.