Kousek koláče tady, půlka čokolády tam, znáte to? Následky takového uždibování pak jsou patrné zejména na bocích.
Proč to tak je? Cukr je vyhledávanou potravou nepřátelských bakterií ve střevech, právě těch, které způsobují tloustnutí. Dokážou přeměnit energii z cukrovinek a jiných sladkostí rovnou na tukové polštářky. Pokud je dobře „krmíme“, začnou se množit. A množí se, i když už je nekrmíme.
Potlačují ty zdravé bakterie, které nám naopak pomáhají udržet štíhlost. A tak můžete tloustnout, i když držíte dietu, protože tělo si ve zvýšené míře ukládá tukové rezervy. Ovšem dobrou zprávou je, že se správnými potravinami můžete naopak posílit ty příznivé bakterie (a taky vyhladovět ty špatné), tehdy budete na správné cestě a můžete zhubnout nějaké to kilo.
Rovnováha ve střevech
Jak se říká těm spokojeným zeštíhlujícím bakteriím v zažívacím traktu? To jsou prebiotika a probiotika. Prebiotika jsou druhy nestravitelné vlákniny, které zdravé bakterie využívají jako zdroj energie. Probiotika se pak starají o zdravou rovnováhu ve střevech a pomáhají naprogramovat zažívání trvale na štíhlost.
Co to je?
|
Proto by každé hlavní jídlo mělo obsahovat hodně zeleniny a menší množství ovoce i celozrnných produktů. Zároveň konzumujte zakysané mléčné výrobky, jako jsou kefír, jogurt a podmáslí, a také co nejvíce omezte cukr, bílou mouku a alkohol.
Jakmile se v zažívacím traktu vytvoří vyrovnané prostředí, začne organismus ve zvýšené míře produkovat hormon sytosti leptin, který brzdí návaly nezvladatelného hladu. Také ulehčuje hubnutí a udržení ideální váhy nastálo. A pokud vás přesto přepadne chuť na sladké, vezměte si banán, pár mandlí nebo bílý jogurt s bobulovým ovocem a trochou medu.
Jak to funguje?
Ve střevě sídlí různé bakterie. Za tloušťku je zodpovědný kmen bakterií nazývaný Firmicutes. Tyto bakterie zpracovávají cukr přijímaný potravou a ihned ho ukládají do tukových buněk.
Bakterie štíhlosti, především Bacteroidetes, se naopak starají o to, že převážná část cukru je z organismu zase vyměšováním vyloučena, bez jeho zpracování a využití. Se správnou stravou pak v zažívacím traktu vítězí dobré bakterie nad těmi, které přidávají na váze.