V zimě starost o zahradu nekončí. Zalévejte, svažte jehličnany a sklízejte

aktualizováno 
Počasí chystá větší příděl sněhu a je potřeba na to připravit okrasné jehličnany, aby se nepolámaly. Tam, kde země ještě nepromrzla, je vhodné zalít stálezelené keře, aby je mráz nevysušil.

I v zimě je na zahradě co dělat. | foto: Profimedia.cz

Větší množství sněhu škodí okrasným stromům na zahradě. Jakmile tedy začne padat více sněhu, raději ho ze stromů setřeste. Dokud nesněží, můžete také jehličnany preventivně svázat, aby se s příchodem sněhové nadílky nepolámaly. Předejdete tím možná velkým škodám.

Pokud zem není úplně promrzlá (když třeba svítí slunce) je také potřeba zalévat stálezelené stromy a keře, které ke svému životu potřebují hodně vody, aby je mráz úplně nevysušil. To zejména platí, pokud máte na zahradě například rododendrony nebo neopadavé azalky a další listnáče. Ovšem je-li silné sluneční záření, chraňte je chvojím nebo slámou před osluněním.

Jehličnany jsou vůči mrazu odolnější. Jakmile napadne sníh, nahrňte jej na záhony, bude sloužit jako tepelná izolace a závlaha.

Se starým sněhem bojujte až dopoledne

K zimním zahradním činnostem patří neoblíbený úklid sněhu. I když je poslední zimy sněhu méně než dříve, neměli bychom na to spoléhat. Pokud už sníh napadne, je nejlepší pustit se do jeho odklízení, dokud je čerstvý. Je totiž mnohem lehčí a měkčí než sníh starý několik dní.

Fotogalerie

Pokud už se pouštíte do boje s nánosy sněhu starými několik dní, nezačínejte s touto činností brzy ráno, pokud to není nezbytně nutné. Tehdy je pokrývka na chodníku nejvíce namrzlá a zbytečně se s jejím odstraňováním nadřete. Výhodnější je počkat si, až vysvitne slunce a sníh díky němu lehce povolí.

S namrzlou vrstvou na chodníku vám zase pomůže škrabka, kterou udusaný či namrzlý sníh snadno odstraníte a chodník jednoduše dočistíte běžnými nástroji. Místo posypových solí, které jsou zbytečně agresivní, využijte k posypu chodníků například štěrk, písek nebo popel. Jejich nevýhodou bohužel je, že při každé další vrstvě sněhu budete muset vyrazit do boje znovu.

I v lednu můžete sklízet

I v průběhu zimy můžeme dále sklízet plody své celoroční práce. V tento nehostinný čas se totiž daří takzvané mrazuvzdorné zelenině, která snese i teplotu pod nulou.

Jedná se například o kadeřávek, růžičkovou kapustu, zimní pór, petržel, špenát nebo zimní salát. V květináčích si můžeme vysadit řeřichu (bohatý zdroj vitaminu C, který v zimě obzvláště potřebujeme) nebo pažitku.

Zima je ideální čas pro řízkování oblíbených pelargonií (muškátů), kterým trvá až půl roku, než vykvetou. V zimě můžeme sklízet dokonce i ovoce, a to mišpule. Plody tohoto stromu jsou nejlepší až poté, co projdou prvním mrazem.

Ovoce, které máte uskladněné, pravidelně prohlížejte (nejlépe jednou týdně). Místnost větrejte a shnilé plody vyhazujte. V lednu je ten nejvyšší čas odebrat rouby ovocných stromů, hlavně třešní a višní. Asi 30 cm dlouhé letorosty z vnější strany koruny položte vedle stromu a přikryjte listím a sněhem. Jak se na jaře začne oteplovat, zapíchnete je do země.

Na co ještě nezapomenout

Pokud máte zahradní jezírko s rybičkami, nezapomínejte udržovat alespoň část hladiny bez ledu, aby se kyslík dostával do vody. Když přijde obleva, kontrolujte skalku, protože hromadící se voda z tajícího sněhu by mohla poškodit suchomilné rostliny.

Určitě už začněte uvažovat, co hodláte v nadcházející sezoně pěstovat, abyste včas stihli nakoupit semena, trvalky, cibule a hlízy rostlin. A klasicky udělejte to, co všichni zkušení zahradníci: opravujte zlomené násady, kontrolujte stav potřebného náčiní, prostě udělejte si pořádek ve svých věcech, abyste, až přijde sezona, věděli s jistotou, kde máte věci uložené.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Čtenáře nadchla zahrada respektující podhorskou krajinu Nízkého Jeseníku

Výherci druhého kola soutěže Naše krásná zahrada

Týden vybírali čtenáři iDNES.cz pět vítězů druhého kola soutěže Naše krásná zahrada, kteří získávají nové pomocníky i...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Najdete na iDNES.cz