Deset zapomenutých keřů, které vám vyléčí vysoký tlak i cholesterol

aktualizováno 
V Česku roste množství dřevin, které jsou opomíjené, přestože nesou velmi chutné a na vitaminy bohaté ovoce. Lze je pěstovat prakticky kdekoliv, nepotřebují žádné zvláštní podmínky.

Plody rakytníku mají vysoký obsah vitaminu C. Lze je zavařit, zmrazit, udělat kompot či sirup. | foto: Profimedia.cz

Jeřáb sladkoplodý

Jeřáb sladkoplodý

Asi sedm metrů vysoký strom je zcela nenáročný, poroste prakticky všude. V zahradách plní i estetickou funkci.

Plody obsahují především vitamin C, mají ho i v sušeném stavu víc než citrony. Konzumujte je čerstvé nebo z nich připravte kompoty, džemy, želé, likéry, víno či pálenku. Usušené je lze jíst jako rozinky nebo přidávat do bylinkových čajů.

Aronie

Aronie

Menší stromek nebo keř je celkově nenáročný, pouze mu vyberte slunné místo. Řez nepotřebuje, plodit bude již rok po výsadbě.

Plody mají natrpklou chuť, díky které jsou kompoty a chutney z nich skvělým doplňkem ke zvěřině. Malvičky lze také sušit, je z nich dobrá šťáva a víno. Ovoce snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, podporuje imunitní systém a obsahuje vysoké množství vitaminů.

Morušovník

Mohutné, až 18 metrů vysoké stromy se hodí jen do velkých zahrad. Jsou to teplomilné rostliny, takže se pěstují jen v nižších polohách (vinařské oblasti apod.).

Morušovník červený je na rozdíl od bílého a černého druhu dvoudomý, takže potřebuje k opylení druhý strom. Půdu musejí mít dostatečně propustnou a záhřevnou, stanoviště chráněné a slunné.

Plody morušovníku se zpracovávají podobně jako ostružiny. Je z nich chutné víno, šťáva, kompoty i džemy, výborně chutnají čerstvé. Pročištují organismus a dodávají mu množství vitaminu, především C.

Jeřáb oskeruše

Nenáročný strom vyžaduje pouze slunné stanoviště.

Malvice lze konzumovat čerstvé, vyrábět z nich marmelády, mošt nebo pálenku.

Muchovník

Muchovník

Menší stromek či keř s okrasnou hodnotou dává sladké bobule podobné borůvkám.

Plody jsou nejlepší čerstvé, lze z nich připravit džem, sirup, kompot nebo "víno".

Aktinidie

Aktinidie

Drobnoplodé opadavé liány nechte popínat na besídku či zeď. Musíte mít dvě rostliny, protože jsou dvoudomé. Aktinidie je značně otužilá, poroste i v oblastech do 650 m n. m. Jen potřebuje alespoň zčásti osluněné stanoviště.

Kolem 3 cm velké plody (mini kiwi) mají vysoký obsah vitaminu C. Pozor, často je sklízí ptáci, chraňte proto rostlinu sítí. Nejlepší je jíst plody čerstvé, ale můžete z nich připravit i marmeládu nebo džem.

Mišpule

Mišpule

Strom potřebuje hlubokou humózní půdu a musí se řezat stejně jako jádroviny.

Plody se sbírají, až když přejdou mrazem, pak z nich jsou skvělé marmelády, rosoly nebo likér.

Klikva

Nízké keříčky porostou jen na kyselých (lesních) půdách.

Plody jsou podobné lesním brusinkám a stejně se i zpracovávají. Dělají se z nich kompoty, džemy, čaje, sirupy a výborné omáčky ke zvěřině.

Rakytník

Okrasný keř či strom je dvoudomý (k opylení je třeba samčí i samičí rostlina).

Plody mají vysoký obsah vitaminu, především C. Můžete je zmrazit, usušit nebo z nich vyrobit kompot, protlak či sirup.

Zimolez

Nenáročný keř připomíná borůvku, ale k růstu nepotřebuje kyselou půdu.

Plody dozrávají už v květnu, jsou sladké a plné vitaminů. Jezte je hlavně čerstvé, ale lze je i mrazit či z nich udělat džem a kompot.

Autoři:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Najdete na iDNES.cz