Druhy zmrzliny a hlavní rozdíly mezi nimi
Zmrzlina – vaří se ze smetany a obsahuje nejméně 10 % tuku. Rychlý mrznoucí proces za stálého míchání zaručuje lehký a nadýchaný výsledek.
Vyznáte se ve zmrzlinách a sorbetech? |
Sorbet – připravuje se z oslazené vody a dalších vhodných surovin – například ovocné šťávy, pyré, džusu, sirupu, kávy, čerstvého a mraženého ovoce či koření. Neobsahuje vejce ani mléčné výrobky. Je zcela bez tuku, ale zpravidla obsahuje více cukru než mléčné či smetanové zmrzliny.
Gelato – italská zmrzlina, která pomalejším způsobem mražení získává hustší a krémovitější konzistenci. Základní surovinou je mléko, a přirozeně tak obsahuje méně tuku, cca 5 až 8 %.
Mražený jogurt – skládá se z mléka, jogurtových kultur a cukru. Typicky se servíruje točený, jelikož jeho struktura je měkčí a tekutější, než je například u zmrzliny – obsahuje totiž méně tuku. Nabízí se v mnoha příchutích a podává se posypaný různými sladkostmi nebo třeba zakapaný toppingem či sirupem.
A odkud mražený jogurt pochází? Kolébkou ledového dezertu jsou Spojené státy americké. Američané mu neřeknou jinak než „froyo“, což je zkratka anglického názvu „frozen jogurt“, tedy mražený jogurt. Jde o zdravější variantu zmrzliny, kterou můžete již pár let ochutnat i u nás.
Domácí nanuky, po kterých neztloustnete. Osvěžující letní svačinka |
Točená zmrzlina – obsahuje méně tuku, aby byla lehčí, a servíruje se teplejší. Po vytlačení speciálním strojem pomocí vzduchu je krémovější než běžná zmrzlina v krabičce.
Mražený krém – francouzský způsob výroby zmrzliny. Kromě mléka, smetany a cukru se do s ní přimíchávají navíc žloutky. Kvůli vajíčkům se skladuje při nižších teplotách než klasická zmrzlina a má o poznání hustší konzistenci.
Sherbet a granita – obě vycházejí ze sorbetu (viz výše). Sherbet navíc obsahuje kapku smetany či mléka a granita má zase jemnější a krystaličtější konzistenci. Všechny tři varianty můžete podávat s alkoholem.
Parfait – francouzský pohár, kde základem je zmrzlinový krém, který je proložen ovocem, korpusy, sušenkami nebo třeba granolou. Někdy se podává ozdobený šlehačkou.
Semifredo – italská polomražená dobrota s texturou pěny se nabízí často jako dezert v restauraci. Vláčné textury nabude díky smíchání šlehačky a zmrzliny v poměru 1:1.
Kulfi – kuželovitý mražený dezert na dřevěné tyčce, který si vychutnávají Indové po celý rok. Prodává se na ulicích ve speciálních vozech plných ledu a speciální soli pro udržení správné konzistence zmrzliny. Kulfi se vaří dlouhé hodiny z plnotučného mléka, které se na závěr ochutí tradičními ingrediencemi, jako jsou pistácie, kardamom nebo šafrán.
Na co si dát pozor při domácí výrobě?
|