Při hledání alternativních zdrojů štědrovečerního cukroví by pro nás měl být důležitý především zdroj této sladké rozkoše. Stačí se tedy inspirovat hlavně tím, čím si dělali radost na štědrovečerním stole naši středoevropští předkové.
Při pečení všechno zužitkujteCukroví zero waste naši předkové jistě znali, výraz nikoli. Pokud pečete nějaké klasické moderní cukroví, pravděpodobně vzniknou i nějaké nepovedené kousky, zbydou i nějaké ingredience a spousta drobečků. To všechno lze smíchat dohromady s trochou másla, vytvarovat do kuliček a obalit v strouhaných ořeších. |
Med je jako zdravé slazení jasný, je totiž sladký díky jednoduchým cukrům, glukóze a fruktóze. V bílém rafinovaném cukru se tyto základní cukry musejí napřed rozštěpit, což tělo zatěžuje. Med se dříve používal ve všemožných podobách, a už naši předkové dobře věděli, že je zdravý především syrový. Teploty nad 40 °C v medu ničí spousty pro tělo užitečných látek.
Ořechy byly ve výživě našich prapředků cenným zdrojem tuků. Naše tělo totiž historicky vnímá tuky jako zdroj „záložní energie“ a má je rádo. Tuky jsou také důležití poutači různých aromatických látek, takže kde není tuk, tam není žádná chuť. Umějí v sobě udržet vůně exotických koření i vůně bylin a někdy i sušených jedlých květů. Na ořechy tedy určitě nezapomeňte.