VIDEO: Vánočka ze šesti pramenů rychle a jednoduše

aktualizováno 
Těsto na vánočku je snadné, to zvládnete podle jakéhokoliv receptu. Horši je pletení jednotlivých pramenů tak, aby se vám nezauzlovaly ruce. Na podrobný postup se podívejte ve videu.

„Máslová vánočka patří mezi nejoblíbenější vánoční pečivo,“ říká Pavel Meduna, vedoucí patnácti pekáren hypermarketů Globus. V pekárně nám ukázal, jak ji připravit a správně zaplést.

Zatímco doma necháváte těsto napřed vykynout a pak teprve zaplétáte, ve velkoprovozu není na individuální výrobu tolik času. 

Fotogalerie

Proto ji rovnou zapletou a pak už hotovou umístí do místa na kynutí, kde nabude kýženého objemu. Což není problém i v domácích podmínkách, v pekárně k tomu však mají lepší a řízené podmínky

Recept na vánočku se liší v každé rodině. Někde přidávají rozinky, jinde naopak ne, protože je nemají rádi. Nebo přidávají i mandle. Každopádně je podstatné, aby se nešetřilo máslem. 

„Do receptu patří zhruba čtvrtina objemu na množství mouky,“ radí Meduna. Také můžete rozinky namočit v alkoholu, třeba tuzemáku. Zajímavý postup na pletení a výrobu vánočku ukázala například foodblogera Anička Grosmanová v tomto článku.

Postup na těsto

Těsto zaděláme takzvaně na omládek do mísy: smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.

Těsto na vánočku

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g změklého másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných mandlí
  • mandlové lupínky na posypání
  • rozšlehané vejce na pomazání

Zdroj: Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Ze stran po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. 

Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba deset minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle. 

Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme třicet minut odpočinout na válu. 

Odpočinuté těsto rozdělíme na šest dílů (o váze cca 100 g) každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 centimetrů dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.

Pletení vánočky

Vypadá to na první pohled složitě, ale postup se pořád opakuje. Prameny rozdělíme na polovinu, tedy na tři a tři prameny. Překřížíme levou ruku přes pravou a chytneme oba vnější prameny (levou rukou držíme pravý pramen, pravou levý). 

Překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe a potom pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany. Takže:

1. Levou rukou zespodu uchopme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany .

2. Pravou rukou zespodu uchopíme levý vnější pramen a ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe a pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany. 

3. Levou rukou zespodu uchopíme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany. 

4. Pokračujeme stejně jako v bodě 2 a postupy střídáme dokud nezapleteme všechny prameny.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Další z rubriky

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Najdete na iDNES.cz