VIDEO: Vánočka ze šesti pramenů rychle a jednoduše

aktualizováno 
Těsto na vánočku je snadné, to zvládnete podle jakéhokoliv receptu. Horši je pletení jednotlivých pramenů tak, aby se vám nezauzlovaly ruce. Na podrobný postup se podívejte ve videu.

„Máslová vánočka patří mezi nejoblíbenější vánoční pečivo,“ říká Pavel Meduna, vedoucí patnácti pekáren hypermarketů Globus. V pekárně nám ukázal, jak ji připravit a správně zaplést.

Zatímco doma necháváte těsto napřed vykynout a pak teprve zaplétáte, ve velkoprovozu není na individuální výrobu tolik času. 

Fotogalerie

Proto ji rovnou zapletou a pak už hotovou umístí do místa na kynutí, kde nabude kýženého objemu. Což není problém i v domácích podmínkách, v pekárně k tomu však mají lepší a řízené podmínky

Recept na vánočku se liší v každé rodině. Někde přidávají rozinky, jinde naopak ne, protože je nemají rádi. Nebo přidávají i mandle. Každopádně je podstatné, aby se nešetřilo máslem. 

„Do receptu patří zhruba čtvrtina objemu na množství mouky,“ radí Meduna. Také můžete rozinky namočit v alkoholu, třeba tuzemáku. Zajímavý postup na pletení a výrobu vánočku ukázala například foodblogera Anička Grosmanová v tomto článku.

Postup na těsto

Těsto zaděláme takzvaně na omládek do mísy: smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.

Těsto na vánočku

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g změklého másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných mandlí
  • mandlové lupínky na posypání
  • rozšlehané vejce na pomazání

Zdroj: Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Ze stran po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. 

Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba deset minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle. 

Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme třicet minut odpočinout na válu. 

Odpočinuté těsto rozdělíme na šest dílů (o váze cca 100 g) každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 centimetrů dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.

Pletení vánočky

Vypadá to na první pohled složitě, ale postup se pořád opakuje. Prameny rozdělíme na polovinu, tedy na tři a tři prameny. Překřížíme levou ruku přes pravou a chytneme oba vnější prameny (levou rukou držíme pravý pramen, pravou levý). 

Překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe a potom pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany. Takže:

1. Levou rukou zespodu uchopme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany .

2. Pravou rukou zespodu uchopíme levý vnější pramen a ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe a pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany. 

3. Levou rukou zespodu uchopíme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany. 

4. Pokračujeme stejně jako v bodě 2 a postupy střídáme dokud nezapleteme všechny prameny.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Jak pěstovat kapradiny, ideální domácí čističky a zvlhčovače vzduchu

Ledviník je ideální i do závěsných nádob. Jeho listy mohou být až 75 cm dlouhé....

Jejich zajímavě tvarované listy osvěží domácnost jako málokterá jiná pokojová rostlina. Stačí si jen vybrat ten správný...

Další z rubriky

Po zimě i větru nezanedbejte kontrolu střechy. Předejdete větším škodám

Zkontrolujte i oplechování všech průstupů střechy.

Letošní zima bohatá na srážky i změny teplot prověřila naše střechy. Majitelé rodinných domů, chat či chalup by tak...

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Sedmdesátiletá babička hvězdou internetu. Úspěšně předává tradiční recepty

Jelena Petrovičová je atypická důchodkyně. Každý den točí kuchařská videa.

Jelena Petrovičová ze Srbska je atypická důchodkyně. Každý den stráví celý tím, že společně s manželem vaří, natáčí...

Najdete na iDNES.cz