VIDEO: Vánočka ze šesti pramenů rychle a jednoduše

aktualizováno 
Těsto na vánočku je snadné, to zvládnete podle jakéhokoliv receptu. Horši je pletení jednotlivých pramenů tak, aby se vám nezauzlovaly ruce. Na podrobný postup se podívejte ve videu.

„Máslová vánočka patří mezi nejoblíbenější vánoční pečivo,“ říká Pavel Meduna, vedoucí patnácti pekáren hypermarketů Globus. V pekárně nám ukázal, jak ji připravit a správně zaplést.

Zatímco doma necháváte těsto napřed vykynout a pak teprve zaplétáte, ve velkoprovozu není na individuální výrobu tolik času. 

Fotogalerie

Proto ji rovnou zapletou a pak už hotovou umístí do místa na kynutí, kde nabude kýženého objemu. Což není problém i v domácích podmínkách, v pekárně k tomu však mají lepší a řízené podmínky

Recept na vánočku se liší v každé rodině. Někde přidávají rozinky, jinde naopak ne, protože je nemají rádi. Nebo přidávají i mandle. Každopádně je podstatné, aby se nešetřilo máslem. 

„Do receptu patří zhruba čtvrtina objemu na množství mouky,“ radí Meduna. Také můžete rozinky namočit v alkoholu, třeba tuzemáku. Zajímavý postup na pletení a výrobu vánočku ukázala například foodblogera Anička Grosmanová v tomto článku.

Postup na těsto

Těsto zaděláme takzvaně na omládek do mísy: smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.

Těsto na vánočku

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g změklého másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných mandlí
  • mandlové lupínky na posypání
  • rozšlehané vejce na pomazání

Zdroj: Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Ze stran po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. 

Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba deset minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle. 

Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme třicet minut odpočinout na válu. 

Odpočinuté těsto rozdělíme na šest dílů (o váze cca 100 g) každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 centimetrů dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.

Pletení vánočky

Vypadá to na první pohled složitě, ale postup se pořád opakuje. Prameny rozdělíme na polovinu, tedy na tři a tři prameny. Překřížíme levou ruku přes pravou a chytneme oba vnější prameny (levou rukou držíme pravý pramen, pravou levý). 

Překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe a potom pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany. Takže:

1. Levou rukou zespodu uchopme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany .

2. Pravou rukou zespodu uchopíme levý vnější pramen a ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe a pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany. 

3. Levou rukou zespodu uchopíme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany. 

4. Pokračujeme stejně jako v bodě 2 a postupy střídáme dokud nezapleteme všechny prameny.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Paragliding, vířivka a cestování. Vybrali jste nejlepší místa k relaxaci

Relaxace na poušti

Během přelomu roku jste posílali příspěvky a fotografie míst, kde nejraději relaxujete. Dnes přinášíme poslední výběr z...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz