Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šéfkuchař Radek David napadl učňovské školství. Učitelé mu oponují

Češi podle něj neumějí vychovat kuchaře. Když už se někteří z nich mají zájem něco naučit v zahraničí, půlka z nich se už nevrátí, tvrdí šéfkuchař proslulé restaurace La Veranda. Oponuje mu zástupkyně ředitele gastronomické školy Jaroslava Haiklová.

Šéfkuchař restaurace La Veranda Radek David | foto: La Veranda

Podle Davida za současný stav učňovského školství v oboru gastronomie mohou například nekvalitní učebnice, nekompetentní učitelé či nedostatek praxe – to jsou hlavní důvody, proč je v Česku nedostatek kvalitních kuchařů. Důsledkem toho je podle známých šéfkuchařů v Česku až 70 procent nekvalitních restaurací.

Ve škole učí teoretici

"Velkým problémem je velké množství kuchařských škol, na kterých učí teoretici. Teorii zvládají skvěle, ale když se potom dostanou do kuchyně, neumějí správně vykostit ani rybu," popsal problém Radek David.

"Je pravda, že odborné předměty na školách učí teoretici, ale není to způsobeno neochotou škol zaměstnávat praktiky, ale právními předpisy, které po učitelích odborných předmětů požadují vysokoškolské vzdělání. To samozřejmě špičkoví kuchaři, kteří by byli ochotni své budoucí kolegy vzdělávat, většinou nemají," oponuje Jaroslava Haiklová, zástupkyně ředitele pro praktické vyučování Střední školy gastronomické a hotelové v Praze-Braníku.

Ve škole se proto pravidelně organizují přednášky špičkových kuchařů, jako jsou například Dalibor Navrátil, Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk či Radek Šubrt a další. (Pozn. redakce: Podle vlastní zkušenosti na branické škole většinou učí lidé, kteří dřív vařili, takže tady problém nevidím, navíc učni praktické dovednosti získávají přímo v provozu, mají totiž týden školu a týden praxi.)

Hodně záleží na praxi

Záleží také na tom, kam chodí studenti na praxi. Šéfkuchaři často vybírají podle instinktu. "Může přijít člověk, který má zkušenosti z několika kvalitních nebo zahraničních restaurací, když ale zjistím, že v každé vydržel jen půl roku, už pro mě není zajímavý. Důležité je, aby se stal členem týmu a vydržel v něm," vysvětlil Radek David.

A notuje si s ním i Jaroslava Haiklová. "I u našich studentů je častým jevem, že jim po praxi v rámci školy nabízí provozovny, kde tuto praxi vykonávali, stálý pracovní poměr. Proto nabízíme našim studentům praxe na prestižních pracovištích, na kterých mohou zkušenosti a dobré návyky pro budoucího zaměstnavatele důležité, získat. Z našich asi šedesáti partnerů, u kterých praktické vyučování probíhá, mohu jmenovat například hotel Radisson BLU a v něm restauraci Alcron, která získala a obhájila Michelinskou hvězdu, a dále restaurace Divinis, Amade, Café Imperial, hotelovou praxi máme zastoupenou namátkou v těchto hotelích: Holiday Inn Prague Congress Centre, NH Prague, Sivek hotels, Yasmin, Kempinsky, Le Palais Prague.

Neumějí cizí jazyk

Není nic lepšího než praxe v zahraničí, bez ní se kvalitní kuchař neobejde, aby mohl sledovat nové trendy a uplatnil je v praxi. Problémem je však špatná jazyková vybavenost mladých kuchařů, vyučování cizích jazyků na učňácích neprobíhá tak intenzivně jako například na gymnáziu. Takže hodně záleží na vlastním zájmu studenta.

"Špatné jazykové vybavenosti studentů jsme si vědomi. Právě proto máme výrazně zvýšenou dotaci na výuku cizích jazyků a zároveň umožňujeme studentům účastnit se praxe v zahraničí (Německo a Španělsko). Stejně tak i organizujeme pro naše studenty odborné kurzy. Jenom v letošním roce na naší škole proběhly například sommeliérské, baristické a barmanské kurzy," vypočítává Haiklová.

Radku Davidovi pijí krev i současné učebnice, ve kterých jsou často reklamy společností vyrábějících nejrůznější dochucovadla, kečupy, kořenicí směsi a podobně. "Je mnoho škol, které učí podle těchto učebnic, a učni pak vaří s produkty, které nemají v kvalitní gastronomii co dělat. Samozřejmě existují světlé výjimky, i v Česku jsou dobré kuchařské školy, ale zatím je jich málo," doplnil David.

V branické kuchařské škole to řeší po svém. "Raději si vypracováváme vlastní skripta a žáci se učí z nich. S reklamami v učebnicích je totiž ten problém, že vydavatel na nich chce hlavně vydělat. Ale nejdůležitější však je, aby mladý učeň skutečně vařit chtěl," doplňuje Haiklová.

(Pozn. redakce: Podle vlastní zkušenosti, kdybych učiteli naservíroval například kečup místo protlaku, dostanu za pět a půl roku se mnou nebude mluvit).

Podle Davida z 200 absolventů se stane kuchaři tři až pět lidí, to je opravdu málo. Jaroslava Haiklová to však nevidí tak černě. "Pravidelně kontaktujeme naše bývalé studenty, a proto vím, že tak hrozivé číslo to  nebude. Je ale pravda, že kuchařina je náročný obor a každý ten neustálý stres spojený se směnným provozem a velkou fyzickou zátěží neunese. Myslím, že je to však podobné i v dalších oborech," vysvětluje. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Fascinující jsou rostliny i genetické úpravy. Umí snížit spotřebu pesticidů

21. května 2024  2:24

Nejmenší na světě jsou semena orchidejí, proto se dají ukazovat tak maximálně pod mikroskopem, to...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...