Nebezpečí číhá ve vzduchu i v jídle
Nejspíš se teď sami sebe ptáte, jak se do těla vůbec může něco takového dostat. Věřte nebo ne, ale děje se to velmi snadno v první řadě prostřednictvím potravin, které konzumujeme. A je úplně jedno, že koupíte na první pohled čerstvé produkty, pečlivě vyrovnané v regálech a opatřené lákavými etiketami. Onen zakopaný pes je totiž někde úplně jinde - ve znečištěné zemědělské půdě, odkud nahromaděné toxiny přecházejí do rostlin. Z nich se pak tyto nebezpečné látky dostávají do těla.
Těžké kovy se však nenacházejí pouze v rostlinách, ale také v rybách, důsledkem znečištění vody v oceánech. K nejrizikovějším druhům pak v tomto ohledu patří tuňák, mečoun a žralok. Tím ale výčet možných zdrojů ohrožení zdaleka nekončí.
Těžké kovy jsou také všude v okolním prostředí. Těžební a hutní průmysl, spalování fosilních paliv, výfukové zplodiny z aut, průmyslová hnojiva a spousta dalších faktorů způsobují, že pronikají i do vzduchu, který dnes a denně dýcháme.