Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kupte listové těsto a kousek čerstvého lososa a máte luxusní oběd

Není pochyb o tom, že podobně jako u kuřete pořídíte i maso lososa nejlevněji, když si ho sami „rozbouráte“. Co všechno pak z lososa můžete připravit, rozebere Zdeněk Pohlreich v dalším dílu kuchařské školy Teď vaří šéf! v neděli v podvečer na Primě.

Začne nad krásným celým lososem (jak vybírat čerstvé ryby, čtěte zde) a poradí, jak ho správně naporcovat (praktické rady krok za krokem najdete zde). A pak už se vrhne na jednotlivé recepty, z nichž byste nejradši vyzkoušeli všechny. My si vybrali závin s lososem a smetanovým špenátem.

Jak na luxusní štrúdl s lososem krok za krokem

Do rybího závinu úplně stačí tučnější spodní část filetu (tedy ta směrem k břichu), tu horní si nechte třeba na japonské sashimi (i jeho přípravu šéf předvede). Potřebovat budete také plát listového těsta, čerstvé lístečky mladého špenátu, smetanu a vajíčko (a případně i čerstvou bazalku a suché bílé víno na omáčku popsanou níže).

Dva stejně velké plátky ryby (případně můžete využít i odřezky, závin to snese) osolte a ochuťte čerstvě mletým bílým pepřem, nechte stranou na talíři a vrhněte se na přípravu špenátu. Ten musíte spařit, aby změkl a nepouštěl při pečení vodu: jednoduše ho na půl minuty vložte do vroucí osolené vody a děrovanou naběračkou svižně přeneste do mísy s ledovou vodu a zceďte. „Dělá se to proto, abyste okamžitě zastavili var. Když ho necháte zvolna vychladnout, tak vám zešedne,“ radí šéf, jak zachovat svěží zelenou barvu lístků.

V rendlíčku pak na kousku másla orestujte na kostičky pokrájenou šalotku a na kousky nasekaný stroužek česneku. Přidejte trošku smetany, lehce osolte, opepřete a jakmile smetana zhoustne, vmíchejte do ní spařený a zchlazený špenát zbavený přebytečné vody (jednoduše ho z něj v dlani vymačkejte).

A konečně přijde na řadu plát listového těsta, který potřete rozšlehaným vajíčkem a položte na něj připravený plátek lososa. Na ten naneste vrstvu ochuceného  smetanového špenátu a přiklopte ho druhým plátkem lososa. Z boku přehněte těsto a lososový „sendvič“ do něj zabalte - nejlépe je to vidět na našem úvodním videu. Výsledek by měl v podstatě vypadat jako tradiční jablečný závin.

Závin pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a shora dostatečně propíchejte vidličkou, aby měla kudy utíkat pára. Jinak se může těsto při pečení trhat. Takto připravený závin pak dejte péct zhruba na dvacet minut do trouby rozpálené na 175 °C.

Má-li být zážitek dokonalý, připravte si i smetanovou omáčku

Pokud chcete závin s lososem servírovat s omáčkou z bílého vína a bazalky jako Pohlrech, stačí na kousku másla orestovat trochu nadrobno nasekané šalotky, zalít to suchým bílým vínem, přidat trochu vývaru a pozvolna se odpařující směs dochutit solí, pepřem a přihodit do ní vyvařit otrhané stonky bazalky.

Pak přilijte smetanu a nechte omáčku povařit. Zhoustlou omáčku dochuťte lžící dijonské hořčice, přeceďte ji přes jemný cedník a vmíchejte do ní na zjemnění oříšek másla. Nadrobno nasekané čerstvé lístky bazalky do ní vmíchejte až těsně před servírováním, aby si zachovala svěží zelenou barvu.

Smetanovou omáčku jednoduše nalijte na talíř, kousky štrůdlu do ní posadíte.
Ostrým nožem štrůdl pokrájejte.
Servírujte na smetanové omáčce.

Jakmile je voňavý štrúdl upečený, ostrým nožem ho nakrájejte a servírujte na omáčku rozlitou po talíři. „Na počátku byly takový dva nevinný kousky ryby a najednou, během chvilky, je z ní jídla, že se málem nevejde na talíř. A ta omáčka to vystřelí rovnou na Měsíc,“ konstatuje šéf nad talířem závinu, který vypadá úžasně.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...