Pondělí 16. prosince 2019, svátek má Albína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 16. prosince 2019 Albína

Pohlreich griluje i listové těsto a namíchá omáčku co dvůr dal

aktualizováno 
Pikantní jižanské kuřátko se salátem z avokáda, vepřová panenka s láskou zabalená do anglické slaniny, navíc s fajnovou omáčkou z domácí majonézy. Pak ještě "čučuka" z listového těsta plněná zeleninou, jako dezert grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou a navrch legendární beton.

To je menu další výživné grilovačky Zdeňka Pohlreicha, z něhož si určitě něco vybere každý. Ten, co sází na nejsnáze dostupné a lehké kuřecí maso, i ten kdo rád experimentuje, aby posléze mohl oslňovat rodinu či přátele, ideálně obojí.

Z uvedeného menu tentokrát vyčnívá "chucuchka", kterou Pohlreich představuje jako "čučuku", jídlo s příběhem, jež ho naučil jeho někdejší šéf. Ten si recept přivezl z Afriky, kde působil jako voják ve francouzské armádě.

Menu z Pohlreichova grilu

Není to nic jiného než těsto plněné orestovanou zeleninou, kterou si předem připravíte na běžném woku a necháte zchladnout. Stačí cibuli, česnek, červenou papriku, cuketu a lilek pokrájet na kostičky, orestovat, podusit a dochutit solí, pepřem a bylinkami. Třeba čerstvým oreganem a rozmarýnem. Ten raději posekejte na jemno, protože když se vám do směsi připlete celá jehlička (lístky rozmarýnu jsou tenké a ostré), není to to pravé.

Pak už můžete jít stejně jako šéf cestou nejmenšího odporu a popadnout listové těsto. Vyválet, pomoučit, vrchní stranu potřít rozšlehaným vajíčkem a na polovinu těsta nanést připravenou náplň. Samozřejmě ne až do krajů, aby šlo těsto přehnout a okraje spojit. Čučuku ještě potřete vajíčkem i navrch a můžete ji šoupnout na rozpálený kámen, přikrýt a hlídat. K tomu si podle našeho videa připravte zelenou omáčku bez pravidel - tedy salsa verde - a máte jídlo jako víno.

Lépe jednou vidět, než si nechat stokrát popsat

Šéfovy kuchařky za akční ceny

Kuchařky Zdeňka Pohlreicha koupíte na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

U grilování, jehož nedílnou součástí jsou i vůně a ochutnávání, to platí dvojnásob. Takže pokud žijete grilováním, můžete se v neděli v podvečer na Primě podívat, jak to ten chytrolín s prořízlou vyřídilkou dělá a pak zkusit alespoň něco z toho připravit se stejnou lehkostí, ochutnat a hodnotit. A případně zařadit mezi své oblíbené lahůdky.

Štáb se v rámci natáčení pátého dílu zastavil i v pražské zoo, aby alespoň z rychlíku přiblížil náročnou péči o zvířecí svěřence. A jako výraz ocenění každodenní a nikdy nekončící práce chovatelů pozval "šéf" dva z nich na vlastnoručně připravené výše uvedené menu. Jen škoda, že jich nemohlo přijít víc. V pražské zoo pracuje více než stovka chovatelů a určitě by osvěžujícím letním grilováním nepohrdli.

Autor:

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

VIDEO Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Čtenářský recept: Grilované cuketové rolky s mozzarellou a rajčetem

pro iDnes.cz

Posílýte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

Polníčkový salát s vepřovou panenkou, paprikami a žampiony

VIDEO Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....

  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Neustále se mě ptají na honorář, říká „holčička“ z reklamy s prasátkem

Tak nám ta malá holčička z prasátkové reklamy na kofolu trochu povyrostla. Už jí je dvacet, jmenuje se Sandra Flemrová...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Lexikon devatera koření, které by vám na Vánoce nemělo doma chybět

Špetka koření vyladí k dokonalosti každý pokrm. Právě v zimě, a to především v adventním čase o a Vánocích, by vám ve...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Premium

Tradice stromku je kouzelná jako Vánoce samy. Je symbolem života i hříchu

Zdobíme ho, rozsvěcujeme, nakonec pod něj schováme dárky pro nejbližší. Vánoční stromek je součástí svátků podobně jako...

TIPY NA VÁNOCE: Kosmetika, kterou doporučují skutečné uživatelky
TIPY NA VÁNOCE: Kosmetika, kterou doporučují skutečné uživatelky

Ať už budete chystat balíček pro sestru, kamarádku, maminku, babičku… anebo přemýšlet, jaká kosmetika by se vám hodila, v rozhodování pomohou názory žen, které ji vyzkoušely.

Najdete na iDNES.cz