Středa 19. května 2021, svátek má Ivo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. května 2021 Ivo

Pohlreich griluje i listové těsto a namíchá omáčku co dvůr dal

Pikantní jižanské kuřátko se salátem z avokáda, vepřová panenka s láskou zabalená do anglické slaniny, navíc s fajnovou omáčkou z domácí majonézy. Pak ještě "čučuka" z listového těsta plněná zeleninou, jako dezert grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou a navrch legendární beton.

To je menu další výživné grilovačky Zdeňka Pohlreicha, z něhož si určitě něco vybere každý. Ten, co sází na nejsnáze dostupné a lehké kuřecí maso, i ten kdo rád experimentuje, aby posléze mohl oslňovat rodinu či přátele, ideálně obojí.

Z uvedeného menu tentokrát vyčnívá "chucuchka", kterou Pohlreich představuje jako "čučuku", jídlo s příběhem, jež ho naučil jeho někdejší šéf. Ten si recept přivezl z Afriky, kde působil jako voják ve francouzské armádě.

Menu z Pohlreichova grilu

Není to nic jiného než těsto plněné orestovanou zeleninou, kterou si předem připravíte na běžném woku a necháte zchladnout. Stačí cibuli, česnek, červenou papriku, cuketu a lilek pokrájet na kostičky, orestovat, podusit a dochutit solí, pepřem a bylinkami. Třeba čerstvým oreganem a rozmarýnem. Ten raději posekejte na jemno, protože když se vám do směsi připlete celá jehlička (lístky rozmarýnu jsou tenké a ostré), není to to pravé.

Pak už můžete jít stejně jako šéf cestou nejmenšího odporu a popadnout listové těsto. Vyválet, pomoučit, vrchní stranu potřít rozšlehaným vajíčkem a na polovinu těsta nanést připravenou náplň. Samozřejmě ne až do krajů, aby šlo těsto přehnout a okraje spojit. Čučuku ještě potřete vajíčkem i navrch a můžete ji šoupnout na rozpálený kámen, přikrýt a hlídat. K tomu si podle našeho videa připravte zelenou omáčku bez pravidel - tedy salsa verde - a máte jídlo jako víno.

Lépe jednou vidět, než si nechat stokrát popsat

Šéfovy kuchařky za akční ceny

Kuchařky Zdeňka Pohlreicha koupíte na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

U grilování, jehož nedílnou součástí jsou i vůně a ochutnávání, to platí dvojnásob. Takže pokud žijete grilováním, můžete se v neděli v podvečer na Primě podívat, jak to ten chytrolín s prořízlou vyřídilkou dělá a pak zkusit alespoň něco z toho připravit se stejnou lehkostí, ochutnat a hodnotit. A případně zařadit mezi své oblíbené lahůdky.

Štáb se v rámci natáčení pátého dílu zastavil i v pražské zoo, aby alespoň z rychlíku přiblížil náročnou péči o zvířecí svěřence. A jako výraz ocenění každodenní a nikdy nekončící práce chovatelů pozval "šéf" dva z nich na vlastnoručně připravené výše uvedené menu. Jen škoda, že jich nemohlo přijít víc. V pražské zoo pracuje více než stovka chovatelů a určitě by osvěžujícím letním grilováním nepohrdli.

Autor:

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně...

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Quesadilla, kuře v marinádě i rumpsteak. Zkuste soutěžní příspěvky z grilu

Domácí quesadilla

Až do konce prázdnin soutěžíme o elektrický gril a další ceny. Stačí poslat fotografii, svůj...

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

VIDEO Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a...

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

Polníčkový salát s vepřovou panenkou, paprikami a žampiony

VIDEO Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....

  • Nejčtenější

Jak na pěstování rajčat? Vyzkoušejte triky z našeho manuálu

Premium Rajčata tvoří spolu s paprikami a okurkami nejoblíbenější trio naší plodové zeleniny. A právě u rajčat na chuti a vůni...

Kočky se dají oklamat iluzí. Krabice milují natolik, že se posadí i do falešné

Každý, kdo má kočku, ví, jak milují sedět v jakékoli krabici. Nová studie naznačuje, že si stejně rády sednou i do...

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to,...

Pěstitelský manuál: papriky a chilli, to je vášeň. Musíte ale vědět, co milují

Premium Pokud paprikám či feferonkám jako dekorativní plodové zelenině nabídnete prosluněné stanoviště a vysadíte najednou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně propečené, ale...

Zapomenutý Čech třikrát přelstil gestapo. Francouzi mu dali válečný kříž

Premium Za války byl jedním z nejaktivnějších členů československého odboje ve Francii. Převáděl lidi přes hranici, z ilegality...

Nejsme Slované ani Germáni. Češi mají unikátní mix genetických profilů

Premium Čemu vlastně Slované věřili? Byli skutečně beránci? Či si libovali v krvavých rituálech a bojích jako Germáni? Čeho se...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

  • Další z rubriky

Domácí italské těstoviny nejsou žádné čáry. Zvládnete je během půl hodinky

Naše babičky považovaly výrobu nudlí do polévky za samozřejmost. A ty italské právě tak samozřejmě vyráběly těstoviny k...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Těsto musí prdlat. Pohlreich se učil grilovat čajové koláčky s povidly

Iveta Fabešová v pořadu Rozpal to, šéfe! opět přesvědčovala, že se současným grilem lze zacházet stejně jako s běžnou...

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to,...

Zatím jsem spíš studentka než modelka, říká šestnáctiletá dcera Kubelkové

Ivu Kubelkovou (44) si všichni pamatují první vicemiss roku 1996 a několikanásobnou vítězku ankety o nejkrásnější...

Princ Harry: Žil jsem jako v zoo. Podívejte, co to udělalo s mou matkou

Na streamovací službě Apple TV+ bude mít brzy premiéru dokument týkající se psychického zdraví, vytvořený princem...

Gelemová se po sedmi letech rozešla se Slováčkem. Touží po rodině

Malířka Lucie Gelemová (38) a hudebník Felix Slováček (77) se rozešli. Žili spolu sedm let, přestože se muzikant...

Cestovky přestřelily při smlouvání pobytů, teď ruší zájezdy i lety

Premium Cestovatelský boom se zatím nekoná. Kanceláře špatně odhadly touhu Čechů vyrazit s ustupující pandemií na zahraniční...

Soused si chce cestu na zastávku krátit přes náš pozemek, chce branku v plotu

Premium Soused si chce ve svém plotu, který stojí na hranici s naším pozemkem, vybudovat branku. Chodil by přes náš pozemek a...