Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Začala soutěž Peče celá země. První díl ovládla bublanina a rakvičky

Po dvou letech se na obrazovce České televize objevila druhá řada nebývale úspěšné soutěže Peče celá země. Ze stovek účastníků konkurzu vzešlo dvanáct finalistů, kteří se utkávají před kamerami. A hned v prvním díle je potkala výzva upéct klasickou českou bublaninu. Jako technická výzva je pak čekaly rakvičky.

Upéct bublaninu není pro mnohého kuchaře žádný problém, svízel je v tom, že v každé rodině se dělá a taky vypadá trošku jinak. Na porotě pak bude, jak svým odborným pohledem posoudí výsledek.

V porotě zůstává Josef Maršálek, jeho kolegyni z minulé řady Mirku van Gils Slavíkovou vystřídala blogerka a lektorka cukrářských kurzů Míša Landová. V oboru se jí prý přezdívá „makronková královna“. A pořadem provádějí už tradičně Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Dvanáct soutěžících se netajilo obavami, už proto, že péct v klidu doma je úplně něco jiného než v televizní kuchyni pod časovým tlakem. Zároveň tu panovala trochu panika před přísným pohledem Josefa Maršálka.

O něm se navíc traduje, že nemá rád mascarpone, a tak se instinktivně mnozí soutěžící snažili této surovině vyhnout, ač Maršálek samotný tento mýtus vyvrací.

Celá soutěž se skládá ze tří částí. Z osobní, technické a kreativní výzvy. Na bublaninu dostali soutěžící dvě hodiny a už od začátku bylo vidět, že každý z nich se k tomuto úkolu postavil jinak.

Podle Maršálka je bublanina lehkým receptem, ale upozorňuje, že i tady lze leccos zkazit. Landová taky poukazuje na to, že hodně záleží i na tom, zda se zvolí třené, či piškotové těsto a taky na výběru ovoce.

„Doufám, že nás nečeká přehlídka suchých buchet,“ připomíná Josef Maršálek. A jeho kolegyně připomíná, že v řezu by mělo být vidět ovoce a že je důležité, aby nepropadlo těstem a nebylo všechno jen vespod buchty.

Ještě zrádnější částí se stala technická výzva. Měla prověřit, jak si soutěžící poradí s pečením podle receptů. O to obtížnější, že se většina přiznala, že rakvičky dosud nikdy nepekla.

V zákulisí Maršálek prozradil jednak, že aby nebyly moc sladké, neměla by se šlehačka doslazovat. Navíc formičky by se neměly vymazávat máslem, protože obsahuje vodu a rakvičky pak nejdou vyklopit.

Peče celá země

Soutěž můžete sledovat každou sobotu po dvacáté hodině, v repríze ve středu po obědě nebo na iVysílání.

Porota pak při hodnocení zkoumala, zda bylo těsto dostatečně upečené, zda rakvičky nepraskly a jak byly nazdobené. To trochu napoví, jak si pekaři umějí poradit s cukrářským sáčkem.

Soutěžící byli tak trochu zoufalí, protože jim jejich rakvičky občas vyšly mimo geometrické tvary, nedopekly se, někdy se zase připekly. Zdá se, že to, co považujeme v cukrárně za samozřejmost, není v praxi až tak jednoduché upéct.

Třešničkou na dortu je v soutěži kreativní výzva. Tentokrát to měl být dort o průměru patnáct a výšce dvacet pět centimetrů. A tak se pekly korpusy ve velkém, krájely, podřezávaly a různě podmazávaly, nakonec se omazávaly, až to vypadalo jako práce na hrnčířském kruhu.

Paradoxní bylo, že takové jednoduché zadání jako dodržet správnou výšku, udělalo mnoha soutěžícím čáru přes rozpočet. Buď si špatně spočítali množství, anebo se jim dort sesedl. I když mnohdy porotu uchvátil chutí.

Sečteno a podtrženo: tady se netaktizuje jako nedávno v Mistrech dílny. Prostě se jeden účastník stane týdenním mistrem pekařem a jeden musí ven. Porota nakonec za Černého Petra označila soutěžícího Michala, který se sice snažil, ale bohužel mu tentokrát nepřálo štěstí.

Zkoušejte péct taky, jako inspiraci přidáváme oblíbený recept jedné ze soutěžících Dominiky Špankové na:

Pouťové koláčky podle babičky

Ingredience:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 250 ml šlehačky (smetany ke šlehání 33 %)
  • 2,5 lžičky cukru
  • sůl
  • tvaroh v alobalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr podle chuti
  • rozinky v rumu
  • máslo, rum, moučkový cukr na finální potření a posypání

Postup:

Prosejeme mouku, uděláme důlek a rozdrolíme do něj droždí. Přidáme cukr a zalijeme částí ohřáté (vlažné) šlehačky. Necháme 15 minut přikryté odpočívat. 

Poté přidáme žloutky, sůl, zbylou smetanu a dáme hníst do robota. Po minutě přidáme změklé máslo a na vysokou rychlost hněteme v robotu asi 8 minut. Těsto by mělo být lesklé, pružné. 

Mezitím si nachystáme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, cukry, žloutek. Pro lepší manipulaci si přendáme náplň do trezírovacího sáčku.

Troubu předehřejeme na 170 °C (horní/dolní ohřev). Těsto přeneseme na vál a rozválíme na placku (obdélník, čtverec). Rozkrájíme na čtverečky, naplníme tvarohovou náplní, poklademe rozinky a zamotáme. Klademe do máslem vymazaného plechu těsně vedle sebe.

Pečeme dozlatova. Ještě horké potřeme rozehřátým máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...