Potřebné ingredience: 270 g hladké bílé mouky, 90 g na lepek bohaté hladké mouky, 4 lžičky prášku do pečiva, 100 g másla, 85 g práškového cukru, nastrouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, 2 vejce, 100 ml mléka, a 115 g rozinek, které přes noc namočte do šálku černého čaje vylepšeného lžící tuzemského rumu. Na náplň smetana na šlehání a kvalitní ovocný džem.
Postup krok za krokem
Do mísy dejte máslo, cukr a nastrouhanou citronovou kůru a začněte šlehat. Přitom postupně přidejte obě vajíčka a přilijte mléko. Zatímco se směs šlehá, smíchejte si v misce vedle obě mouky s kypřicím práškem do pečiva, pak šlehání zpomalte a pomalu mouku přisypte.
Jak na plněné vdolečky |
Jakmile se vše promíchá, vypněte šlehač a přidejte přes noc namočené a na cedníku odkapané rozinky. Ty už vmíchejte jen ručně, aby zůstaly celé. Hotové těsto si vyklopte na potravinářskou fólii, zabalte do tvaru válečku a dejte ho zhruba na hodinku či na dvě do ledničky odpočinout.
Odpočinuté těsto si vyklopte na pomoučený vál či jinou pracovní plochu a vyválejte z něj tenčí placku. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrájejte kolečka, pokud se vám vykrajovátko lepí, pomoučete jeho okraje. Pak vykrájená kolečka přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 210 °C na 15 až 18 minut. Zbytek těsta si zatím uložte do fólie a zpracujte později, nebo ho rovnou zpracujte celé a dejte péct více plechů najednou.
Vychladlé vdolečky podélně rozkrojte, na spodní část naneste lžičku smetany (ušlehané se špetkou soli a případně doslazené podle chuti) a lžičku kvalitního džemu s vysokým podílem ovoce, přiklopte je vrchní částí vdolečku a můžete servírovat, ať už k čaji nebo ke kávě.
Tyto skotské plněné vdolečky Markéta připraví v pondělí po osmé večer na televizi Prima love v dalším díle pořadu Božské dorty od Markéty. A samozřejmě upeče i sladký dort. Tentokrát pro kováře diabetika, což by pro každou cukrářku samozřejmě byla výzva.