Skotské vdolečky s rozinkami, plněné šlehačkou a džemem

  0:30aktualizováno  0:30
Kdo by si ke kávě rád nedopřál chuť vdolečků se šlehačkou a ovocným džemem. Jenže každý zrovna nemusí ty smažené, z kynutého těsta podobného koblihovému. Cukrářka Markéta Krajčovičová nabízí jejich trochu jinou variantu, navíc vylepšenou o rozinky, recept původem ze Skotska.

Potřebné ingredience: 270 g hladké bílé mouky, 90 g na lepek bohaté hladké mouky, 4 lžičky prášku do pečiva, 100 g másla, 85 g práškového cukru, nastrouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, 2 vejce, 100 ml mléka, a 115 g rozinek, které přes noc namočte do šálku černého čaje vylepšeného lžící tuzemského rumu. Na náplň smetana na šlehání a kvalitní ovocný džem.  

Postup krok za krokem

Do mísy dejte máslo, cukr a nastrouhanou citronovou kůru a začněte šlehat. Přitom postupně přidejte obě vajíčka a přilijte mléko. Zatímco se směs šlehá, smíchejte si v misce vedle obě mouky s kypřicím práškem do pečiva, pak šlehání zpomalte a pomalu mouku přisypte.

Jak na plněné vdolečky

Jakmile se vše promíchá, vypněte šlehač a přidejte přes noc namočené a na cedníku odkapané rozinky. Ty už vmíchejte jen ručně, aby zůstaly celé. Hotové těsto si vyklopte na potravinářskou fólii, zabalte do tvaru válečku a dejte ho zhruba na hodinku či na dvě do ledničky odpočinout.

Odpočinuté těsto si vyklopte na pomoučený vál či jinou pracovní plochu a vyválejte z něj tenčí placku. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrájejte kolečka, pokud se vám vykrajovátko lepí, pomoučete jeho okraje. Pak vykrájená kolečka přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 210 °C na 15 až 18 minut. Zbytek těsta si zatím uložte do fólie a zpracujte později, nebo ho rovnou zpracujte celé a dejte péct více plechů najednou.

Vychladlé vdolečky podélně rozkrojte, na spodní část naneste lžičku smetany (ušlehané se špetkou soli a případně doslazené podle chuti) a lžičku kvalitního džemu s vysokým podílem ovoce, přiklopte je vrchní částí vdolečku a můžete servírovat, ať už k čaji nebo ke kávě.

Dort pro kováře Markéta nazdobila čerstvými jahodami obalenými v čokoládě.

Tyto skotské plněné vdolečky Markéta připraví v pondělí po osmé večer na televizi Prima love v dalším díle pořadu Božské dorty od Markéty. A samozřejmě upeče i sladký dort. Tentokrát pro kováře diabetika, což by pro každou cukrářku samozřejmě byla výzva. 

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Mercedes 6x4 sklápěč+asfalt
Mercedes 6x4 sklápěč+asfalt

r.v. 2003, naj. 610 000 km, diesel
1 208 790 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz