1. Co budete potřebovat
- 1 kg bobulek
- 800 g třtinového cukru
- 10 g kyseliny citronové nebo šťávu ze 3 citronů
- 1 l vody
2. První krok
Bobule řádně propláchněte a otrhejte ze stopek, dobře to jde například vidličkou. Vždy se vyplatí vzít si rukavice, pokud nechcete mít ještě několik dní zabarvené ruce.
Vybírejte jen zralé plody, růžové a zelené kuličky bez milosti vyhoďte.
3. Uvařit
Omyté bobule dejte do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a nechte je minimálně 20 minut povařit na mírném ohni.
4. Propasírovat
Směs propasírujte přes síto a tekutinu vraťte do hrnce. Přidejte cukr a kyselinu citronovou (citronovou šťávu) a vařte dalších 20 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne.
5. Zchladnout
Hotový sirup nechte trochu zchladnout a přelijte do vyvařených lahví. Zavíčkujte a skladujte v temnu a chladu.