Polévka z římského hrachu, tedy z cizrny, může posloužit jako rychlá záchrana večeře, když se celá rodina po práci a škole sejde doma a času moc nezbývá. Když na to budete myslet předem a namočíte si cizrnu dopředu, použijete ji, ale klidně můžete vařit i s hotovou cizrnou z plechovky.
Což Pohlreich určitě jako pravověrný kuchař neudělá. Jsou však situace, kdy přijdete domů a teprve začnete přemýšlet: Bože, co já zase budu vařit? A pak je taková plechovka ze spíže záchranou.
Jeho varianta spočívá v tom, že do cizrnového krému přidá plátky opečené slaniny, čímž polévce přidá nejen další chuť, ale zároveň přispěje i k tomu, aby lépe vypadala na talíři. Zároveň však nezapomíná na to, že k cizrně patří i česnek, takže jemně nakrájí rovnou tři stroužky česneku.
Začne tím, že v hrnci, ve kterém se pak bude vařit polévka, opeče plátky slaniny. „Chci, aby ta polévka voněla, tak si do té slaniny natrhám trošku tymiánu, oregana a rozmarýnu,“ doporučuje.
Zároveň přihodí česnek a nechá ho jemně zesklovatět. Protože na dně nechala slanina přípeky, zalije je troškou vývaru, aby se odlepily ode dna a rozpustily v tekutině. A pak už je čas vsypat cizrnu a dolít zbytek vývaru trošku nad úroveň nasypané cizrny.
Podle chuti můžete přikrájet ještě oregano a postupně přivést k varu. Hlídáte, dokud není cizrna měkká a vhodná k mixování.
„U nás doma je to tak, že já bych ji po mixování přepasíroval a scedil, žena má naopak ráda, když tam cítí kousky té cizrny. Takže to chodí po jejím. Ostatně ženatí už vědí,“ povzdechne si.
Šéfem za pár minutPořad můžete sledovat na Primě každou neděli ráno a reprízu v pondělí před půlnocí. Recepty najdete na Sefemzaparminut.cz. |
Po rozmixování se jako zázrakem změní voda s hrachem v polévku, jen je třeba hlídat konzistenci. Pokud je směs příliš hustá, klidně ji zřeďte zbytkem vývaru.
A nebojte se vlákniny, která tam po rozmixování zůstane. Na závěr přidejte trošku másla, které polévku zjemní a můžete servírovat.
Zdeněk Pohlreich je detailista, a tak do mísy, ze které si bude rodina nabírat, úhledně rozprostře kousky upražené slaniny, oregana a pár kapek olivového oleje. „Člověk by řekl, že je to prachobyčejná věc, ale přece jen chceme, aby to na stole vypadalo dobře,“ radí i pro obyčejné domácí stolování.
K dalším receptům, které Pohlreich ukázal, patří i vařený hovězí jazyk, který se kdysi jako pochoutka servíroval i v michelinských restauracích, pak jeho popularita ustoupila, špatnou pověst si jazyk vysloužil jako odbyté jídlo ve školních jídelnách, ale teď se jeho popularita začíná vracet. A zároveň Pohlreich i poradí, jak ho snadno „svléknout“.
Nechybělo ani sladké překvapení cukráře Daniela Combiho a na závěr přišlo rizoto z řepy s kozím sýrem.