Malé, velké, kulaté, šišaté, červené, bílé, žluté, růžové, fialové i strakaté, všechny obsahují mnoho vitaminů skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Jsou rovněž bohatým zdrojem vápníku, fosforu, železa, draslíku, magnezia, mědi a manganu. Obsahují mimo jiné hořčičné oleje, které způsobují typicky palčivou chuť. Ředkvičky jsou vhodné pro lidi trpící chudokrevností.
Tato zelenina příznivě působí na snížení přebytku žaludečních kyselin, zlepšuje trávení a zabraňuje pálení žáhy, ničí škodlivé bakterie, plísně a viry v trávicím ústrojí, v močových cestách, v krku, ústní dutině i v průduškách. Ředkvičky čistí ledviny, játra a žlučník a rozpouštějí žlučové kaménky, čímž pomáhají léčit ekzémy a problematickou pleť. Celkově posilují organismus.
Nejlepší jsou ty z ekologického zemědělství, protože nejsou znehodnoceny žádnými chemickými hnojivy. Nakrájejte si je na kolečka a dejte si je na chleba s máslem či se sýrem nebo vyzkoušejte naše recepty.
Obklady ze semínek na ekzém
Semena ředkvičky lze běžně koupit v zahradnictvích, zkuste je na klíčení. Semínka mají antibakteriální účinky. Pomáhají všem, kdo mají nějaké kožní problémy, například ekzém, akné nebo různé vřídky. Semena musíte rozdrtit.
Lžíci ředkvičkových semínek nasypte do hmoždíře a pořádně je tam utlučte. Pokud nemáte hmoždíř, použijte misku a dřevěnou kvedlačku. Poté roztlučená semínka v misce zalijte dvěma lžícemi ochlazené převařené vody a na několik minut odstavte.
Jakmile semena nabobtnají, dejte je na gázu a přiložte na poškozenou kůži. Aby byl obklad účinný, měl by působit alespoň půl hodiny, je vhodné připevnit ho náplastí nebo obinadlem. Obklady je důležité přikládat pravidelně, až do odstranění problému.
Šťáva na ledviny
Svazek ředkviček pořádně omyjte a odřízněte listy a „ocásky“. Vložte do odšťavňovače. Šťávu si doslaďte lžičkou medu, pijte ji jednou denně.
Sirup na kašel
Nakrájejte na plátky svazek ředkviček a posypte je trochou cukru. Následně odstavte na teplé místo, aby ředkvičky pustily šťávu. Výborně zabírá na kašel, podávejte ji po lžičkách.
Měkký tvaroh s ředkvičkou
Tvaroh s jogurtem jsou chutné a lehce stravitelné potraviny a ředkvičky působí žlučopudně, směs pak celkově čistí a podporuje játra. Postup: Vezměte nízkotučný tvaroh a smíchejte s přírodním jogurtem. Nadrobno nasekejte kopr a vmíchejte ho do tvarohu. Nakrájejte ředkvičky na plátky či kostičky a zamíchejte do připravené pomazánky. Pokud pěstujete ředkvičky sami a máte po ruce jejich klíčky, můžete je rovněž přidat do pomazánky. Dochuťte pepřem a solí.
Náš tip: PEČENÉ ŘEDKVIČKY |
Svěží ředkvičková pomazánka
Budete potřebovat:
- 2 vejce natvrdo
- 2 svazky ředkviček
- 1 malou červenou cibuli
- svazeček pažitky
- sůl a drcený barevný pepř
- 150 g měkkého tvarohu
- 100 g termizovaného sýra (lučina)
- 8 plátků čerstvého chleba
Obě uvařená vajíčka nakrájejte nadrobno. Ředkvičky zbavte listů, omyjte a jeden a půl svazku nakrájejte na nudličky, zbytek si nechte na ozdobení. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, vejce a pažitku. Směs osolte, opepřete, přimíchejte tvaroh a lučinu. Namažte na chleba a dozdobte.
Salát z lístků
Mnoho lidí ani neví, že listy ředkvičky se dají také jíst. Navíc jsou léčivé! Jsou prevencí proti zánětu střev, proti průjmu nebo žloutence. Je rovněž možné z nich získat šťávu, která má protirakovinné účinky. Tuhle šťávu můžete přidávat do všech zeleninových polévek. Ochutnejte také skvělý jarní salát doplněný lístky z ředkvičky.
Budete potřebovat:
- 1 okurku
- 1 rajče
- svazek ředkviček i s lístky
- 1 sýr feta
- pepř a sůl podle chuti
- provensálské koření
- olivový olej lisovaný zastudena
Všechnu zeleninu si důkladně omyjte. Ředkvičkové listy nakrájejte nadrobno, ostatní zeleninu a sýr na kousky. Smíchejte všechny suroviny, dochuťte je pepřem a kořením a zakapejte olejem. Salát je moc dobrý s celozrnným pečivem.
Ředkvičková polévka
Budete potřebovat:
- 1 lžíci másla
- 1 šalotku
- 800 ml zeleninového vývaru
- 4 větší brambory
- půl lžičky tymiánu
- 2 svazky ředkviček i s listy
- 1 stroužek česneku
- šťávu z poloviny citronu
- sůl a mletý pepř podle chuti
- 250 ml smetany ke šlehání
- klíčky nebo kopr na ozdobení
Na rozehřátém másle zpěňte nakrájenou šalotku, přilijte zeleninový vývar a nechte vařit. Jakmile začne vývar vřít, přihoďte nakrájené brambory, tymián a vařte společně doměkka. Přidejte omyté a nakrájené ředkvičky, česnek, citronovou šťávu, ochuťte solí a pepřem a všechno rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a vařte ještě asi 1 minutu. Těsně před koncem varu přisypte omyté lístky ředkviček a klíčky nebo trochu posekaného kopru na ozdobu, můžete podávat s čerstvým pečivem.