VIDEO: Dejte si Two Steps to Energy a překonáte lenost i chmury

  • 6
Energetický drink plný vitaminů měl v úmyslu namíchat barman Kristián Ceniga, když připravoval nápoj, ze kterého se posléze stal nejen jeho oblíbený koktejl. S chutí si ho připravují i další barmani, protože čerstvá ovocná šťáva v kombinaci se zázvorovou limonádou opravdu příjemně osvěží a povzbudí.

Koktejl Two Steps to Energy má nealkoholickou i alkoholickou verzi, záleží na tom, po jakém povzbuzení zatoužíte. Do té alkoholické v Kristiánově domovském Two Steps Baru pražského hotelu Kempinski přidávají ještě domácí kořeněný rum.

Osvěžení krok za krokem

Potřebné ingredience: Na tento lahodný a povzbuzující drink potřebujete zhruba půlku limety, citronu a pomeranče (podle velikosti ovoce, někdy stačí od každého i osminka), plátek čerstvého zázvoru, 2 lžíce třtinového cukru, zázvorovou limonádu a na ozdobu měsíček limetky či pomeranče.

Do alkoholové varianty pak ještě patří 4 cl domácího kořeněného rumu (viz rámeček).  

Stejně jako barmanka Mária Semančíková na videu i snímcích nápoj míchejte a servírujte rovnou do větší sklenky typu old fashioned, určené pro nápoje podávané na ledu. Většinou se jí říká whiskovka, ačkoliv pro podávání whisky moc vhodná není.

Varianta s rumem

Do alkoholového koktejlu přidejte 4 cl domácího kořeněného rumu. V hotelu Kempinski si ho připravují tak, že do Havany Anejo Blanco nechají vyluhovat vanilku, skořici, anýz a citronovou kůru.

Na kousky pokrájenou limetu, citron i pomeranč vhoďte do skleničky, přidejte třtinový cukr, dva plátky zázvoru, případně zázvor nastrouhaný, a vymačkejte. Pak sklenici doplňte drceným ledem, promíchejte, dolijte zázvorovou limonádou a ozdobte plátkem ovoce nebo zázvoru.

"Všichni potřebujeme čas od času doplnit vitaminy a načerpat energii," řekl ke koktejlu jeho autor. Sympatické je, že při vynechání rumu získáte zdravý nealkoholický koktejl, kterým si můžete klidně nastartovat třeba nový den. Ochutnali jsme obě verze a nutno přiznat, že obě za zkoušku stojí. Ne nadarmo se tento drink stal nápojem měsíce časopisu BarLife, kde vyzdvihli jeho schopnost osvěžit a nabít energií.