Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Přehýbat a válet pořád dokola. Záludná příprava listového těsta

Listové těsto je nejen základem tradičního štrúdlu, ale připravíte z něj mnoho dalších sladkých i slaných dobrot. Můžete ho plnit tvarohem, mákem nebo třeba špenátem, sýrem či masem.

Říká se o něm, že příprava je poměrně složitá, a tak se do jeho domácí výroby jen tak někdo nepustí a radši si ho koupí v obchodě hotové. Přesto se najdou lidé, kteří nepovolí a chtějí si jeho přípravu aspoň vyzkoušet a zjistit, zda se jim ta trocha práce navíc vyplatí a zda se bude chuť domácího těsta lišit od toho kupovaného.

Cílem je většinou domácí štrúdl, jehož přípravu z kupovaného těsta často svedou i děti. Zapálení domácí kuchtíci si však aspoň jednou za život budou chtít vyzkoušet, v čem je ta příprava tak obtížná a zda bude výsledek jiný. 

Je to hlavně v přípravě, která je vcelku časově náročná, protože obsahuje hodně míchání obou složek těsta, válení a přehýbání, aby těsto nakonec pěkně lístkovalo. A navíc potřebuje dlouhý odpočinek v lednici, takže si nelze představit, že by člověk v podvečer přišel domů a doufal, že štrúdl upeče k večeři, pokud tedy chce rodina večeřet ještě před půlnocí.

Samotná příprava není zase tak složitá. Kdo má trochu zkušeností s hnětením v robotu a obecně s pečením, neměl by narazit na větší problémy. 

Ostatně podívejte se na video, kde přípravu ukazuje šéfkuchař Patrik Bečvář. Žádné záludnosti tam neuvidíte.

Suroviny:

Moučné těsto:

  • 335 g hladké mouky
  • 140 g studené vody
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 12 g soli

Všechny ingredience spolu hákem v robotu zpracujeme. Vytvoříme čtverec velikosti 20×20 cm, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme chladit do lednice na 30–60 minut.

Máslové těsto:

  • 320 g másla
  • 145 g hladké mouky

Máslo a mouku smícháme v robotu „káčkem“, vyválíme v pečicím papíru do rozměrů 20×40 cm. Dáme chladit do lednice na 30–60 min.

Postup:

Vychlazená těsta vyndejte z lednice. Nejprve si vezměte menší těsto a vyválejte ho, aby překrývalo 2/3 většího těsta. Poté z většího těsta sejměte pečící papír a do 2/3 položte těsto menší.

Vaříme s profesionály

Vzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko.

Zbylou třetinu přehněte doprostřed přes menší těsto a nakonec přehněte doprostřed i druhou stranu.

Zabalte do pečícího papíru nebo potravinářské fólie a dejte na 60 min. chladit do lednice.

Těsto vyválejte do rozměrů cca 20×60 cm. Těsto přehněte. Takto hotové těsto zabalte do pečícího papíru/potravinářské fólie a dejte chladit alespoň na dvě hodiny do lednice (ideálně 24 hodin).

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....