Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Galaktický úspěch. Síla provází prodeje Lego Star Wars už pětadvacet let

Svět Star Wars a Lega slaví čtvrt století spolupráce. Spojení dvou úspěšných značek se v roce 1999 stalo prvním případem, kdy Lego uzavřelo s filmařským partnerem licenční smlouvu, jež se následně stala předlohou i pro další franšízy. Za pětadvacet let se Lego Star Wars objevilo i ve videohrách, na oblečení a dalších oblíbených produktech a suvenýrech.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pro fanoušky Hvězdných válek byl Jens Kronvold Frederiksen součást jejich dětství, aniž by o tom věděli. Coby šéfdesignér v dánské společnosti Lego strávil posledních 25 let vytvářením sad Lego Star Wars.

„Na tuhle produktovou řadu mě potřebujete,“ zavzpomínal Frederiksen pro CNBC. na chvíli, kdy přišel jsem za svým šéfem a o funkci se ucházel. „Pro mě to bylo jako splněný sen. Star Wars a Lego dohromady, dvě věci, které miluji.“

Frederiksen není se svou vášní určitě jediný. Od roku 1999 si fanoušci pořizují vše od minifigurek Darth Vadera až po sady Millennium Falcon za 850 dolarů (19 302 korun), které obsahují více než 7 500 dílků. Značka se také rozrostla o půl tuctu videoher a nespočet animovaného obsahu na Disney+. Nyní má také svůj vlastní domov na populární online herní platformě Fortnite společnosti Epic Games.

Licence Star Wars byla pro Lego první svého druhu. „Minifigurka Jar Jar Binkse byla vůbec první, která měla vlastní plastiku hlavy namísto jednoho z ikonických kulatých obličejů společnosti Lego,“ řekl Frederiksen. Později se Lego Star Wars stalo předlohou pro další značkové kooperace zahrnující světy Harryho Pottera, Batmana nebo Avengers od Marvelu.

Spoustu kouzelné zábavy a objevování si děti užijí s Adventním kalendářem LEGO®...

„Vytvářeli jsme témata, ale ne vždy jsme je nutně spojovali s hlubším příběhem,“ řekla Jill Wilfertová, která má v Legu tematické spolupráce na starosti. „Myslím, že na Star Wars jsme pak jasně viděli, jak lidem skutečně umožnily otevřít představivost a vyjádřit jejich kreativitu.“

Lego cílí na zákazníky sexuálních menšin, představilo sadu s duhovou tematikou

Spolupráce Lego a Star Wars přišla v době, kdy se hračkářská firma potýkala s finančními problémy a ocitla se téměř na hranici bankrotu. Na začátku roku 2000 společnost čelila vysokému zadlužení, silné konkurenci ze strany digitálních herních platforem a příliš diverzifikovanému portfoliu.

Silné prodeje Lego Star Wars a franšízy Bionicle, kterou společnost Lego vlastnila, pomohly udržet společnost nad vodou, zatímco omezovala své produktové řady a uzavírala vedlejší činnosti. V roce 2005 společnost uvedla na trh videohru Lego Star Wars.

„Byla nesmírně úspěšná a je úspěšná dodnes,“ řekl Paul Southern, senior viceprezident pro rozvoj franšíz ve společnosti Disney.

Lego Star Wars zůstává favoritem

I o dvě desetiletí později zůstává Lego Star Wars jednou z nejprodávanějších značek Lego, přestože se k jejím produktům neváže žádná nová filmová premiéra.

V březnu společnost Lego oznámila, že v roce 2023 zvýšila tržby o dvě procenta, i když podle údajů společnosti Circana celosvětový prodej hraček poklesl o sedm procent. Výrobce hraček označil jako hlavního tahouna těchto prodejů právě Lego Star Wars. Dobře si vedly také hry Lego Icons, Lego Technic, Lego City a Lego Harry Potter.

Ačkoli šlo o menší nárůst než v předchozích letech, Lego nadále drží svůj podíl na trhu s hračkami. V roce 2021 společnost zaznamenala celkový nárůst prodejů o sedmadvacet procent a v roce 2022 o sedmnáct procent. Do značné míry to souvisí s tím, že značky, jako je Lego Star Wars, oslovují více demografických skupin a generací.

Milovníci kostiček se dočkali. Lego otevře svůj první obchod v Česku

Lego prodává sady v různých cenových relacích a s různou náročností na sestavení, takže děti si mohou skládat menší, méně složité modely a přehrávat si s nimi doma scény z filmové série, zatímco zarytí sběratelé se mohou potrápit s detailnějšími replikami svých oblíbených lodí, přileb a filmových momentů.

Rozchod po padesáti letech. Shell nabízí zřejmě poslední edici Lego

Na oslavu 25. výročí partnerství společností Lego a Star Wars a 25. výročí filmu The Phantom Menace (Skrytá hrozba) vydává firma řadu speciálních sad. K dispozici je například model stíhačky, který se prodává za 230 dolarů (5 223 korun), model průzkumného droida za 65 dolarů (1 476 korun) a nové postavičky BrickHeadz za méně než deset dolarů za kus (227 korun).

„U Star Wars vidíme, že rodiny spojují,“ řekla Wilfertová. „Často se s Hvězdnými válkami poprvé seznámíte prostřednictvím rodičů, protože na nich vaši rodiče vyrůstali. A je opravdu důležité mít v portfoliu věci, které umožňují rodinám být pohromadě.“

Součástí světa Lego Star Wars je i specifický styl humoru, který se postupně rozšířil i na další franšízy. „Hvězdné války nám umožnily předvést, jak může Lego vytvořit humor a specifické kouzlo,“ tvrdí Wilfertová.

Mezi videohrami a animovanými projekty spolupracovala společnost Lego s franšízami, jako jsou Harry Potter, Indiana Jones, Batman, Piráti z Karibiku, Pán prstenů, Marvel, Jurský svět a Úžasňákovi od Pixaru. Vše ale začalo Hvězdnými válkami, které se stále rozrůstají. A budou i dál – společnosti Disney a Lego totiž prodloužily smlouvu na licenci Star Wars až do roku 2032.

Lego Fortnite

Máte rádi stavebnice a figurky LEGO?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 23. května 2024. Anketa je uzavřena.
Autor:
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Stát zveřejnil mapu s cenami nájmů. Stanoví, kolik má stát dostupný byt

29. května 2024

Ministerstvo financí vydalo interaktivní cenovou mapou nájemního bydlení. Ta ukazuje průměrné ceny...

Japonsku se vrátil jaderný apetit. Počítá i s největší odstavenou elektrárnou

2. června 2024

Ještě před rokem 2011 mělo Japonsko s jadernou energetikou veliké plány. Vše zhatila až havárie...

Tankování v zahraničí se Čechům prodraží, nejvíce v Německu nebo Chorvatsku

2. června 2024  7:26

Prázdninové cesty autem do zahraničí se mohou Čechům prodražit. Tuzemské ceny benzínu patří v...

Mexické drogové kartely mají nový byznysplán. Pronikly do obchodu s tortillami

2. června 2024

Premium Mexické drogové kartely si našly novou oběť a s ní i slibný zdroj nelegálních příjmů. Kromě...

Dovolená 2024: šest trendů, které vládnou cestování po světě

2. června 2024

Rezervace na poslední chvíli, ještě přepychovější rezidence než kdy dřív, ale třeba i mnohem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...