VIDEO: Přehýbat a válet pořád dokola. Záludná příprava listového těsta

  • 0
Listové těsto je nejen základem tradičního štrúdlu, ale připravíte z něj mnoho dalších sladkých i slaných dobrot. Můžete ho plnit tvarohem, mákem nebo třeba špenátem, sýrem či masem.

Říká se o něm, že příprava je poměrně složitá, a tak se do jeho domácí výroby jen tak někdo nepustí a radši si ho koupí v obchodě hotové. Přesto se najdou lidé, kteří nepovolí a chtějí si jeho přípravu aspoň vyzkoušet a zjistit, zda se jim ta trocha práce navíc vyplatí a zda se bude chuť domácího těsta lišit od toho kupovaného.

Cílem je většinou domácí štrúdl, jehož přípravu z kupovaného těsta často svedou i děti. Zapálení domácí kuchtíci si však aspoň jednou za život budou chtít vyzkoušet, v čem je ta příprava tak obtížná a zda bude výsledek jiný. 

Je to hlavně v přípravě, která je vcelku časově náročná, protože obsahuje hodně míchání obou složek těsta, válení a přehýbání, aby těsto nakonec pěkně lístkovalo. A navíc potřebuje dlouhý odpočinek v lednici, takže si nelze představit, že by člověk v podvečer přišel domů a doufal, že štrúdl upeče k večeři, pokud tedy chce rodina večeřet ještě před půlnocí.

Samotná příprava není zase tak složitá. Kdo má trochu zkušeností s hnětením v robotu a obecně s pečením, neměl by narazit na větší problémy. 

Ostatně podívejte se na video, kde přípravu ukazuje šéfkuchař Patrik Bečvář. Žádné záludnosti tam neuvidíte.

Suroviny:

Moučné těsto:

  • 335 g hladké mouky
  • 140 g studené vody
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 12 g soli

Všechny ingredience spolu hákem v robotu zpracujeme. Vytvoříme čtverec velikosti 20×20 cm, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme chladit do lednice na 30–60 minut.

Máslové těsto:

  • 320 g másla
  • 145 g hladké mouky

Máslo a mouku smícháme v robotu „káčkem“, vyválíme v pečicím papíru do rozměrů 20×40 cm. Dáme chladit do lednice na 30–60 min.

Postup:

Vychlazená těsta vyndejte z lednice. Nejprve si vezměte menší těsto a vyválejte ho, aby překrývalo 2/3 většího těsta. Poté z většího těsta sejměte pečící papír a do 2/3 položte těsto menší.

Vaříme s profesionály

Vzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko.

Zbylou třetinu přehněte doprostřed přes menší těsto a nakonec přehněte doprostřed i druhou stranu.

Zabalte do pečícího papíru nebo potravinářské fólie a dejte na 60 min. chladit do lednice.

Těsto vyválejte do rozměrů cca 20×60 cm. Těsto přehněte. Takto hotové těsto zabalte do pečícího papíru/potravinářské fólie a dejte chladit alespoň na dvě hodiny do lednice (ideálně 24 hodin).