Čtvrtek 2. července 2020, svátek má Patricie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 2. července 2020 Patricie

Proč se vyplatí pěstovat a jíst kedlubny, zelí, květák či brokolici

  0:20aktualizováno  0:20
Veškerá košťálová zelenina je velmi zdravá. A můžete si vybrat, co chutná zrovna vám, možností je spousta. Pramátí košťálovin je brukev zelná pocházející ze Středomoří, z níž lidé vyšlechtili květák, kapustu, brokolici, kedlubny i zelí, a to v mnoha kultivarech. Chcete-li si vypěstovat vlastní, je čas sázet.

Košťálová zelenina může být na stole v podstatě celoročně čerstvá, od křehkých kedlubniček po kadeřávek či růžičkovou kapustu, které lze sklízet po celou zimu. | foto: Profimedia.cz

Košťáloviny lze pak postupně sklízet celou sezonu: od raných kedluben až po růžičkovou kapustu, jež přečká i mráz a čerstvou ji můžete mít i v zimě.

Vyplatí se to. Košťáloviny jsou totiž bohatým zdrojem vitaminů C, A, E, K a skupiny B i minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, selen, mangan či draslík. Obsahují i flavonoidy, širokou škálu aminokyselin a dalších bioaktivních látek, přičemž je významná zejména jejich unikátní kombinace. 

Spojení antikancerogenních složek diindolylmetanu, sulforafanu a selenu přispívá k prevenci nádorových onemocnění. Pro dobrý stav kostí a jako ochrana před osteoporózou zase poslouží kombinace vápníku a vitaminu K. Přidá-li se ještě „céčko“, je to pomoc pro kloubní chrupavky. 

KVÍZ: Otestujte se, co víte o košťálové zelenině

Další složky společně slouží k prevenci i léčbě diabetu, protože harmonizují hladinu cukru v krvi, jiné snižují krevní cholesterol a brání „stárnutí“ cév, takže pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám. 

Vedle toho však košťálová zelenina také posiluje imunitní systém, má dezinfekční účinky na trávicí i močové cesty, napomáhá čištění organismu od škodlivin, zmírňuje překyselení žaludku, je vhodnou součástí redukčních diet, prospívá krvetvorbě, a dokonce má příznivý vliv i na psychiku – zlepšuje náladu a zklidňuje. 

Jak košťáloviny konzumovat

Košťáloviny lze samozřejmě jíst syrové, ale to je poněkud zatěžující pro žlučník, a také ne zas tak chutné. Vhodnější je tedy tepelná úprava; sice se při ní ztratí část vitaminu C, ale rozhodně ne všechen, a většina dalších účinných látek zůstává plnohodnotně zachována. 

Super zdravé je tuto zeleninu konzumovat kvašenou jako tzv. pickles, čímž se její léčebně preventivní účinky umocňují. Běžné je kysané zelí, ale úplně stejně tak můžete naložit i brokolici, květák, kapustu a další. 

Jedinou nevýhodou košťálovin je, že mohou vyvolávat plynatost, nadýmání. Tomu lze předejít vhodnou kuchyňskou úpravou. Doporučuje se zeleninu podusit v páře nebo ve vodě a dochutit bylinami – tedy vlastně kořením, které působí proti nadýmání a navíc pokrm ještě dochutí. Vhodné je přidat ke košťálovinám třeba kmín, mátu, fenykl, anýz, zázvor, kopr, šalvěj, tymián, majoránku, oregano či česnek. 

Nejkrásnější zahrada 2020

Posílejte do soutěže snímky vaší zahrady

Sepište příběh své zahrady, prozraďte, jak dlouho na ní hospodaříte, jak ji užíváte a co na ní máte nejraději, pečlivě ji nafoťte a spolu se svými údaji vložte do soutěžního formuláře. Příspěvky, které redakci zaujmou, zpracujeme, zveřejníme a zařadíme do soutěžní čtenářské ankety. Hraje se o 10 cen v hodnotě 10 tisíc korun. (Termíny a kompletní pravidla soutěže zde.)

Autoři:
  • Nejčtenější

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

Pěstujte užitečné rostliny. Odpudí mšice či klíšťata a přilákají opylovače

Vaše zahrádka je domácí ráj, i kdyby to měl být jen balkon či terasa. Osázejte ji rostlinami, které ji nejen zkrášlí,...

Zahrada jako nudle, která si na nic nehraje, a přitom jí nic nechybí

Soutěž Paní Irena se spolu s manželem přestěhovala na důchod z městské řadovky do vesnického řadového domku na jižní Moravě s...

Houboví profesionálové. Živí je sběr či pěstování i samotní houbaři

Premium Napadlo vás někdy, že práce s houbami může někoho opravdu živit? Zeptali jsme se těch, jimž se houby staly zaměstnáním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šest plus jeden způsob, jak můžete využít chleba jinak než jako jídlo

Chléb je obdivuhodná potravina. Nejen že si na něm pochutnáte, ale využijete ho i zcela nezvyklým a nečekaným způsobem.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Po ledových stopách zmrzliny, od Nera po současnost

Zmrzlina. Ledová osvěžující pochoutka, která má trochu zamotanou historii plnou nejrůznějších prvenství, láká nejednoho...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit přímo do Libanonu,...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl dokonce na divadelním...

Za 15 let prošlo sudoku velkým vývojem, říká předseda luštitelského spolku

Premium Už 15 let luštíme sudoku, poprvé vyšlo v Lidových novinách 20. června 2005. Předseda luštitelského spolku Halas Pavel...

Hledáme 30 testerek: Pojďte s námi otestovat 6 druhů BIO příkrmů!
Hledáme 30 testerek: Pojďte s námi otestovat 6 druhů BIO příkrmů!

Pro 30 z vás jsme si připravili 6 různých druhů příkrmů HiPP v BIO kvalitě. Těšit se můžete na masová i čistě zeleninová jídla.

Najdete na iDNES.cz