Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

  • 18
Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale rád si dá i indické kari nebo tatarák ochucený koňakem. Inspirujte se jeho oblíbenými pokrmy, doporučuje týdeník 5plus2.

Srílanské kuřecí kari

Kuřecí prsa v kari

Potřebujeme: 

750 gramů kuřecích prsou bez kůže, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, čerstvý zázvor (asi 3 cm), šťávu z jednoho citronu a jedné limetky, 2 lžičky garam masala koření (jde o směs indického koření, k sehnání je i v supermarketech), pokud neseženete, můžete si směs připravit sami z mletého koriandru, římského kmínu, skořice, bobkového listu, černého pepře, kardamomu a muškátového květu.), 4 až 6 bobulí kardamomu, 4 ks hřebíčku, sůl, 4 polévkové lžíce kari pasty, 5 lžic oleje, 1 konzervu kokosového mléka, 4 lžíce smetany. 

Postup: 

Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky a smícháme s najemno nakrájenou cibulí a česnekem, zázvorem a kořením garam masala. Kardamom roztlučeme a přidáme i se slupkou, hřebíček můžeme použít mletý i celý. 

Osolíme a opepříme. Vmícháme kari pastu a šťávu z citronu a limetky a promícháme, všechno koření a kari pasta musí obalit maso.

Přikryjeme fólií a necháme v ledničce na chvíli odležet, aby koření ovonělo maso. Rozpálíme olej na hlubší pánvi a osmažíme směs tak, aby maso bylo dobře propečené. Nepodléváme vodou ani nezakrýváme pokličkou. 

Maso pustí trochu šťávy a obalí se pečenou marinádou. Zde je důležitý okamžik celé přípravy, maso se nesmí moc smažit, jinak ztratí svoji křehkost.
Ve správném okamžiku, když je maso propečené, přidáme půl konzervy kokosového mléka.

Nakonec podlijeme 4 polévkovými lžícemi smetany. 

Recept: Dagmar Heřtová

Tatarák ochucený koňakem

Variace hovězího tataráku s lanýži

K 500 g hovězí svíčkové potřebujeme: 

4 žloutky, 1 lžíci kvalitního koňaku, pár lžiček tabaska, 3 lžíce worchesteru, 3 lžíce hořčice (zhruba půl napůl klasická plnotučná a výraznější dijonská), sůl, pepř, najemno nakrájené jarní cibulky, kapary. 

Postup: 

Hovězí maso nemeleme, ale naškrábeme ostrým nožem. Pak máme dvě možnosti: buď všechny ingredience do tataráku rovnou vmícháme, nebo do masa vmísíme pouze koňak, worchester, hořčici a tabasko. 

Z masa uděláme bochánek, do kterého vytvoříme čtyři důlky pro žloutky. Do misek vedle nabídneme jarní cibulku, kapari, sůl a pepř, aby si každý ochutil podle sebe. Podáváme s topinkami.

Náplně do českých buchet

Buchty - ilustrační foto

Na pekáč potřebujeme: 

Základní recept podle receptury Romana Vaňka:

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, špetka soli, 50 g másla, 1/2 kostky droždí, 150 g krupicového cukru, sádlo na potření buchet, 1 lžíce másla, 1 lžíce rumu na potření hotových buchet, moučkový cukr na posypání 

Postup:

Do mísy nasypejte hladkou mouku, rozmíchejte do ní špetku soli, přidejte zbytek cukru, rozklepněte vejce a přilijte ohřáté mléko s máslem a kvásek. Vše vypracujte v hladké těsto, poprašte moukou a dejte na teplé místo kynout, dokud těsto neznásobí svůj objem. 

Z vykynutého těsta vyválejte na pomoučeném vále asi centimetr silný plát a hrnečkem vykrajujte kolečka, která budete plnit. Doprostřed každého dílu položte asi lžičku náplně, okraje těsta přehněte přes náplň a prsty stistkněte pevně k sobě. 

V dlani ještě uválejte do kuličky. Spojem položte buchty dolů.

Pekáč vymažte rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládejte buchty jednu vedle druhé, každou vždy důkladně ze všech stran ještě pomažte sádlem. Na závěr potřete zbylým sádlem i vrchní stranu. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut dozlatova.

V rendlíku rozpusťte máslo s rumem a ještě v pekáčku upečené horké buchty pomažte. Na talíři posypejte moučkovým cukrem.

Postup podle Kitchen & the City

Maková náplň – 3 dl mléka, 60 g cukru, tlučený hřebíček, mletou skořici, 150 g mletého máku, rum. 

Tvarohová náplň - 250 g tvarohu, 1 lžíci rozinek, 1 žloutek, vanilkový a krystalový cukr podle chuti, kůru šťávu z citronu, rum.

Zdroj: Kluci v akci