VIDEO: Lyže si dejte „vopucovat“ k Babicovi do servisu, budou jako nové

aktualizováno 
Je kuchař, anebo lyžařský servisman? Za sporákem jsme Jiřího Babicu už viděli v televizi, do zákulisí jeho servisního centra Ski Bába v pražských Záběhlicích se vypravil tým iDNES.cz. Babica nám ukázal, co se děje s lyžemi, když si necháte udělat takzvaný velký servis.

Lyže si můžete připravit na sezonu i sami. V domácích podmínkách je to ale obtížné, musíte si pořídit sadu pomůcek k mazání, rozžehlení vosku, broušení. Oprava skluznic k zacelení "ran" po kamenech a kořenech je ještě složitější a vyžaduje hodně zkušeností

"Největší chybou, kterou dělá hodně lyžařů, je, že opřou lyže po sezoně někam do sklepa do kouta a začnou se o ně starat až s prvním sněhem," říká Babica. Plastová skluznice ale podle něho během té doby stárne. Výsledkem je, že lyže nejedou ani po ideálním sněhu. "Ale nejen to, hlavně se hůře ovládají, což znamená větší riziko pádu," upozorňuje. Přitom by stačilo nechat udělat i po sezoně takzvaný velký servis, kdy se skluznice nakonzervuje, hrany dobrousí a lyže pak vydrží daleko déle než bez údržby.

"U nás je jiná situace než v zahraničí. Tam je běžné, že si lidé kupují nové lyže každý druhý rok. U nás si koupíme pěkné lyže a chceme na nich jezdit třeba pět i více sezon. Jenže se o ně musíme o to víc starat," vysvětluje.

Když se lyže nenakonzervují

Na příkladu z praxe Babica ukazuje, jak vypadá neudržovaná lyže. "Podívejte, jak je skluznice šedivá. Kdybychom jen brousili hrany, bude se tomu člověku velmi špatně jezdit."

Do vázání se upnou přípravky nahrazující botu. Umožňují při servisu uchopit lyže za vázání

Rýha ve skluznici

V prvním kroku se lyže očistí na brusném pásu, aby se ukázaly všechny neduhy, hlavně rýhy ve skluznici. "Brousí se pod vodou, jinak by se skluznice zničila teplotou a spálily hrany," popisuje detailně krok za krokem.

Pak se ze skluznice otře voda a vysuší se teplovzdušnou pistolí. "Kdyby nebyla suchá, opravný vosk by pořádně nepřilnul," vysvětluje Babica.

Skluznice se zbrousí na brusném pásu

Než se nanese kofix, musí se skluznice vysušit

Oprava skluznice

V další fázi se pomocí speciální pistole nanáší kofix. "Máme tu černý a bílý podle barvy skluznice. Mám vyzkoušeno, že černá drží lépe než bílá, osobně bych si opravoval i bílou skluznici černým kofixem, i když nevypadá tak pěkně," doporučuje.

Pistole na bílý kofix

Nanášení černého vosku

Když se nanese "záplata", nechá se zhruba deset minut zatvrdnout. Servismana v této fázi čeká nejtěžší práce. Musí se zbavit nadbytečného vosku. "Svrchní vrstvy se nahrubo odstraní speciálním sekáčkem podobným hoblíku, pokračuje se opět na brusném pásu," popisuje postup krok za krokem. U Babiců používají stroj Wintersteiger, odmítají ale celoautomatické mašiny, do nichž se vloží lyže a jen se zmáčkne tlačítko.

Přebytečný kofix se nejprve strhne nahrubo

Pak se skluznice dobrušuje na páse

"Ano, udělají to precizně, my ale raději posoudíme stav lyží kus od kusu a podle něho brousíme. Lyže tak déle vydrží. Servismani s automaty si nastaví nějaké průměrné hodnoty a pak se u lyží, které to ani nepotřebují, zbytečně ubírá ze skluznice i hran," vysvětluje Babica.

Někdo požaduje úpravu skluznice kamenem, lépe se zažehlí vosk. Zároveň se ale více obrušují hrany

Broušení

Poté, co se srovná skluznice, přichází na řadu broušení spodních hran. "Univerzální broušení pro běžné lyžování se dělá na 89 stupňů, závodníci pak přicházejí s individuálními požadavky. To jsou ale lidé, kteří vědí, co a proč chtějí," říká. Broušení probíhá tak, že se lyže přitlačí skluznicí na pás tak, že se silně přimáčkne hrana, kterou je třeba brousit.

Broušení bočních hran je snazší, lyže se přiloží na váleček, který lze k brusnému pásu naklánět pod různými úhly. Nakonec se část hran paradoxně opět ztupí. "Touto gumou je třeba mírně ztupit oblast kolem špiček a patek. Kdyby hrany zůstaly ostré po celé délce, v obloucích by se zasekávaly," kroutí se babica v bocích, jako kdyby jel na lyžích. 

Spodní hrany se obvykle brousí na 89 stupňů

Vodicí válec pro boční hrany je možno naklápět podle požadovaného úhlu broušení

Nakonec se voskuje

Finální práce pak jdou jako na drátku. Lyže se položí na voskovačku a válečkem se nanese po celé ploše stejnoměrná vrstva vosku. Na posledním stroji s ohřátým pásem se vosk zažehlí.

Lyže na voskovačce

Nakonec se vosk zažehlí

"Když se teď na lyži podíváte, bude vám připadat jako nová z obchodu. Na závěr můžeme jen zlehka plastovou stěrkou sundat vosk z hran, ale v podstatě to není třeba. Po dvou stech metrech jízdy by se setřel i tak. Ale my máme rádi, když se mohou zákazníci přesvědčit, že mají hrany vzorně nabroušené," směje se v okamžiku, kdy prozrazuje obchodní taktiku.

Profesionální servis doporučuje Babica nechat udělat alespoň dvakrát: po sezoně kvůli konzervaci skluznice a hran, a před sezonou kvůli celkové kontrole, tedy včetně seřízení vázání. "Servisované lyže vydrží zdatnému lyžaři týdenní pobyt na horách s intenzivním sjezdováním. Tomu, kdo si vyrazí na lyže třikrát za sezonu na víkend, vydrží celou sezonu," vypočítává doporučené servisní intervaly.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Japonský národní klenot kishu. Stal se hrdinou seriálu Goro, bílý pes

Kishu potřebuje rodinu, která jej přijme jako jejího právoplatného člena.

Kishu je v Česku i celé Evropě málo rozšířené plemeno. Paradoxně jej však u zná valná většina lidí a ani to netuší. V...

Další z rubriky

Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

Znojemská hovězí pečeně

Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Advantage Consulting, s.r.o.
CNC BRUSIČ

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz