Pondělí 30. března 2020, svátek má Arnošt
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. března 2020 Arnošt

VIDEO: Dorty vzbuzující dokonalé iluze. Vznikají dlouho, snědí se hned

  10:03aktualizováno  10:03
Vystudovala tvorbu a výrobu skleněných figurek v Železném Brodu, nyní tvoří dorty jako umělecká díla. První dort v životě přitom upekla až své dceři k druhým narozeninám před necelými čtyřmi lety. A dnes už má vlastní pořad v televizi.

Dívat se Markétě Krajčovičové pod ruce, jak modeluje dort ve tvaru kaktusu (konkrétně Astrophytum myriostigma) pro ředitele liberecké botanické zahrady, je zážitek. Její postup připomíná sochařinu; v tvarování jí pomáhá nejen nůž, jímž osekává korpus z piškotového těsta, ale i krém, pomocí kterého potřebný tvar zase vybuduje.

Fotogalerie

Samostatnou kapitolou a pastvou pro oči pak je potahování základu dortu marcipánovým těstem, hledání správného barevného tónu a dotváření jeho finální podoby (právě to najdete na videu). Tehdy je evidentní, že Markéta nezapře svoji sklářskou školu, a je jasné, odkud se bere její smysl pro detail. 

Další inspiraci na dort, pro změnu v podobě ovečky Shaun, najdete zde.

Cukrářka z Jablonce si zdaleka nezakládá jen na tom, aby její dorty byly dokonalou imitací skutečnosti. Snaží se také používat kvalitní suroviny, pokud možno bez chemie. Do dortu s pistáciovou příchutí přidává pravé pistácie, čokoládu vybírá se 70 % kakaa, vychytaný recept na korpusy má po své babičce. Používá speciální americké barvy na dorty a zdůrazňuje, že se je snaží užívat v minimálním množství. A na přání připravuje ve své malé výrobně v Jablonci nad Nisou dokonce i dorty bezlepkové.  

Víc se o postupu přípravy "kaktusového" a podobných dortů vůbec dozvíte v pořadu Božské dorty od Markéty. Vznikl na základě odezvy po vystoupení Markéty Krajčovičové v pořadu Show Jana Krause a Prima love s ním vyjíždí v pondělí 4. března večer.

Koho by poté chytila mlsná a chuť sladce tvořit, ale na tak náročný dort si zatím netroufne, dočká se od Markéty i receptu na plněné linecké košíčky. (Recept na linecké košíčky plněné pudinkovým krémem najdete také v předchozím článku zde.)

Autor:
  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Už i Pohlreich nabízí jídlo s sebou. Ale nechce, aby se rozblemcalo

Rozvoz jídla je jedna z cest, jak zachránit restauraci v době nouze, kdy je povinně zavřená. Na rozdíl od většiny...

VIDEO: Upečte si veku na chlebíčky s vítězkou soutěže Peče celá země

„Chlebíčky mají být potěchou pro oko i explozí chuti,“ zaznělo minulou sobotu ve finálovém díle televizní soutěže Peče...

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Najdete na iDNES.cz