Neděle 7. března 2021, svátek má Tomáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 7. března 2021 Tomáš

V Česku začaly fungovat takzvané bytové restaurace, jedna je Na Faře

  18:10
V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace, které ve vlastních domech a bytech provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech, e-mailem rozešlou nabídku okruhu zájemců a několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu.

Prostřený stůl, čekající na deset strávníků. Se svými hosty Na Faře stolují (a současně servírují) i manželé Křivánkovi. | foto: www.facebook.com/BytovaRestauraceNaFare

První večeři ve své bytové restauraci Na Faře uspořádala Darina Křivánková zhruba před rokem, v září 2012. Při pořádání večeří se nebojí kombinovat francouzskou, italskou, thajskou či skandinávskou kuchyni s českou.

"Rok před tím jsme se přestěhovali na barokní faru ve středních Čechách a cítili jsme, že ten dům potřebuje aktivně žít. Jezdilo za námi sice hodně přátel, ale krom obvyklých večírků a zahradních slavností nás lákalo i pořádání servírovaných večeří, kde je všechno harmonicky sladěné, od jídla přes porcelán, ubrousky a květiny po hudební podkres," uvedla Křivánková.

Obrazová ochutnávka z fary

Základní prioritou každého menu je přitom jednoznačně kvalita surovin, které "domácí kuchařka" bere od lokálních dodavatelů, a leccos si s manželem na zahradě vypěstují i sami. Každé jídlo přitom ještě párují s vhodnými víny. "Mou jedinou kvalifikací je drzost a mlsný jazyk. Baví mě i cukrařina, přípravou dortu jsem schopná strávit i osm hodin," popsala Křivánková, profesí novinářka.

Zájem o její bytovou restauraci v Kmetiněvsi je velký. Kdyby chtěla uspokojit všechny zájemce, musela by pořádat večeře i několikrát týdně, ale zatím zvládá připravit tak tři do měsíce. A i když se u stolu potkají i úplně cizí lidé, zatím se prý nikdy nestalo, že by hosté nenašli společnou řeč. "Jídlo funguje jako esperanto. Lidé, kteří vyhledávají kvalitní gastronomické zážitky, mívají dost společného," uvedla po roční zkušenosti s "bytovou" restaurací Křivánková.

Fara už není jediná, vznikají další domácí projekty

Otevřít vlastní oficiální restauraci Darina Křivánková zatím neplánuje. Tento koncept je podle ní půvabný právě tím, jak je nastavený. A podstatné pro Křivánkovy je, že už inspirovali několik podobných projektů u nás i na Slovensku.

Jedním z nich je Balkonová restaurace na Nové Harfě, spuštěná letos v létě, kterou na počátku inspirovaly podobné projekty v zahraničí, ale největší impuls přinesla právě návštěva bytové restaurace Na Faře. "Na vlastní oči jsem měla možnost sledovat, že to funguje a jak je to úžasné, když vám u stolu strávníci chválí to, co jste uvařili," řekla spoluzakladatelka projektu Petra Vondrová.

Součástí zasílaného menu je také cena, k níž hostitelé dojdou sečtením nákladů za suroviny a energie. "Máme jedno psané a jasné pravidlo: komu nechutná, ten neplatí," vysvětlila Vondrová, jejímž cílem není na projektu vydělávat. "Děláme to zejména proto, že bychom jednou rádi otevřeli vlastní restauraci. Takto si zkoušíme, zda na to máme a zda by o to, jak to chceme dělat my, byl ve společnosti zájem," vysvětlila Vondrová.

Konceptu bytových restaurací, kterým se ve světě říká "underground restaurants", předcházelo domácí vaření šéfkuchařů. Na Kubě tak například začaly vznikat tzv. paladares neboli jídelny. K těm nejznámějším patří La Guarida, kterou založili v Havaně už v roce 1996. V posledních letech si domácí kulinářské projekty získaly popularitu také v západní Evropě.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

VIDEO: Československý vlčák dokáže převzít kontrolu i nad svým pánem

Krev německého ovčáka a karpatského vlka má v sobě plemeno původně vyšlechtěné pro potřeby pohraniční stráže. I laikovi...

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si...

Akustická deska umí nejen ztlumit hluk, ale „požírá“ i formaldehyd

Jak to udělat, aby se nepřenášel zvuk z místnosti do místnosti v domě. Právě toto řeší Fachmani v seriálu, který krok...

Češi jsou masožrouti. Za rok snědí tolik masa, kolik sami váží

Průměrná váha českého muže činí 83,6 kilogramu. Každý z nás přitom ročně průměrně spořádá 83,2 kilogramu masa. Spotřeba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budovat zahradu a dům jako jeden celek se vyplatí. Jde to i ve svahu

Na pozemek o rozloze 1 500 m² uprostřed stávající zástavby na pomezí pražských Petřin a Břevnova architekti...

Exploze viru: v domově důchodců ve Vrchlabí zabil polovinu seniorů

Premium Tragédie v domově seniorů varuje, jak rychle se šíří nákaza koronavirem a jak smrtelná může být. Celorepublikově pak...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

  • Další z rubriky

Robotický vysavač je dobrý na drobný úklid, koberce svěřte raději klasice

Pohodlí a úspora času – dva neodmyslitelné benefity, které noví pomocníci slibují přinést do domácnosti. Dříve se na ně...

Akustická deska umí nejen ztlumit hluk, ale „požírá“ i formaldehyd

Jak to udělat, aby se nepřenášel zvuk z místnosti do místnosti v domě. Právě toto řeší Fachmani v seriálu, který krok...

Stálá teplota a netřepat. Sedm kroků ke správné domácí archivaci vína

I vy sami si můžete doma archivovat víno, třeba pro příležitost budoucího významného jubilea. Archivace vína má svá...

Doma vařím rád a bez stresu, je to lepší než luxovat, říká Roman Paulus

Premium Šestinásobný český držitel michelinské hvězdy a šéfkuchař pražského hotelu Alcron Roman Paulus po třinácti letech z...

Gabriela Koukalová se pochlubila, že čeká miminko. Změnila si i příjmení

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (31) bude maminkou. V ranním vysílání na Primě se pochlubila šťastnou novinou a...

Nepravda a účelovka, říká Koukal o tvrzení exmanželky Soukalové

Po obviněních bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové (31), že ji exmanžel Petr Koukal (35) podváděl a utrácel její...

Zemřel rockový bubeník kapely Citron a podnikatel Radim Pařízek

Zemřel rockový bubeník spjatý zejména s heavymetalovou kapelou Citron Radim Pařízek. Hudebníkovi, který se uplatnil i v...

Amatérské porno je realita, která lidí baví, říká pornoherečka

Porno je film, fikce, představení. Amatérská videa jsou však realita. „A to na nich lidi baví. Nikdo nechodí po...

Jeden partner byl sadista, druhý asexuál, říká autorka erotické trilogie

Blanka Lipinska (35) se proslavila svou erotickou trilogií s názvem 365 dní. Polská spisovatelka si momentálně užívá na...