Prostřený stůl, čekající na deset strávníků. Se svými hosty Na Faře stolují (a...

Prostřený stůl, čekající na deset strávníků. Se svými hosty Na Faře stolují (a současně servírují) i manželé Křivánkovi. | foto: www.facebook.com/BytovaRestauraceNaFare

V Česku začaly fungovat takzvané bytové restaurace, jedna je Na Faře

  • 37
V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace, které ve vlastních domech a bytech provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech, e-mailem rozešlou nabídku okruhu zájemců a několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu.

První večeři ve své bytové restauraci Na Faře uspořádala Darina Křivánková zhruba před rokem, v září 2012. Při pořádání večeří se nebojí kombinovat francouzskou, italskou, thajskou či skandinávskou kuchyni s českou.

"Rok před tím jsme se přestěhovali na barokní faru ve středních Čechách a cítili jsme, že ten dům potřebuje aktivně žít. Jezdilo za námi sice hodně přátel, ale krom obvyklých večírků a zahradních slavností nás lákalo i pořádání servírovaných večeří, kde je všechno harmonicky sladěné, od jídla přes porcelán, ubrousky a květiny po hudební podkres," uvedla Křivánková.

Obrazová ochutnávka z fary

Základní prioritou každého menu je přitom jednoznačně kvalita surovin, které "domácí kuchařka" bere od lokálních dodavatelů, a leccos si s manželem na zahradě vypěstují i sami. Každé jídlo přitom ještě párují s vhodnými víny. "Mou jedinou kvalifikací je drzost a mlsný jazyk. Baví mě i cukrařina, přípravou dortu jsem schopná strávit i osm hodin," popsala Křivánková, profesí novinářka.

Zájem o její bytovou restauraci v Kmetiněvsi je velký. Kdyby chtěla uspokojit všechny zájemce, musela by pořádat večeře i několikrát týdně, ale zatím zvládá připravit tak tři do měsíce. A i když se u stolu potkají i úplně cizí lidé, zatím se prý nikdy nestalo, že by hosté nenašli společnou řeč. "Jídlo funguje jako esperanto. Lidé, kteří vyhledávají kvalitní gastronomické zážitky, mívají dost společného," uvedla po roční zkušenosti s "bytovou" restaurací Křivánková.

Fara už není jediná, vznikají další domácí projekty

Otevřít vlastní oficiální restauraci Darina Křivánková zatím neplánuje. Tento koncept je podle ní půvabný právě tím, jak je nastavený. A podstatné pro Křivánkovy je, že už inspirovali několik podobných projektů u nás i na Slovensku.

Jedním z nich je Balkonová restaurace na Nové Harfě, spuštěná letos v létě, kterou na počátku inspirovaly podobné projekty v zahraničí, ale největší impuls přinesla právě návštěva bytové restaurace Na Faře. "Na vlastní oči jsem měla možnost sledovat, že to funguje a jak je to úžasné, když vám u stolu strávníci chválí to, co jste uvařili," řekla spoluzakladatelka projektu Petra Vondrová.

Součástí zasílaného menu je také cena, k níž hostitelé dojdou sečtením nákladů za suroviny a energie. "Máme jedno psané a jasné pravidlo: komu nechutná, ten neplatí," vysvětlila Vondrová, jejímž cílem není na projektu vydělávat. "Děláme to zejména proto, že bychom jednou rádi otevřeli vlastní restauraci. Takto si zkoušíme, zda na to máme a zda by o to, jak to chceme dělat my, byl ve společnosti zájem," vysvětlila Vondrová.

Konceptu bytových restaurací, kterým se ve světě říká "underground restaurants", předcházelo domácí vaření šéfkuchařů. Na Kubě tak například začaly vznikat tzv. paladares neboli jídelny. K těm nejznámějším patří La Guarida, kterou založili v Havaně už v roce 1996. V posledních letech si domácí kulinářské projekty získaly popularitu také v západní Evropě.

,