Pátek 7. srpna 2020, svátek má Lada
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. srpna 2020 Lada

VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

aktualizováno 
„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské restaurace Westy a ochutnává. Na první pohled kulaťoučký dobromyslný „strejda“ od Kitzbühelu má poctivou domácí tyrolskou kuchyni evidentně v malíčku.

Není divu, vařit se Ludwig naučil od maminky v chalupě na horách a profesionálně se v kuchyni pohybuje čtyřicet let. Za vrchol své kariéry považuje, když vařil několik let pro firmu Swarovski na jachtě v Monaku.

V Rakousku prý byla jeho kuchyně vyhledávaná. Pohlreichovi prozradí, co od něj měl nejraději Hugh Grant, Arnold Schwarzenegger či Niki Lauda. Detaily si nechává pro sebe, fotky nemá. „Každý správný kuchař má hájit soukromí svých hostů,“ souhlasí šéf, který před kolegou smeká profesně i lidsky.

Fotogalerie

Tento mistr svého oboru byl totiž ochoten veškeré svoje zázemí v Rakousku opustit a svůj podnik prodat, když jej moravská rodina jeho ženy Jany potřebovala doma. Janin táta totiž vážně onemocněl a maminka situaci sama nezvládala.

Tatínek na podzim zemřel, ale Jana je ráda, že může být mamince oporou a s manželem by ji nenechali samotnou. A Ludwig? Ten si pochvaluje maminčiny domácí buchty s povidly.

Dobrá a poctivá domácí kuchyně se totiž pozná všude na světě, takže není důvod, aby si nenašla svoje hosty i ta rakouská u nás, myslí si šéf. Dost dobře nechápe, proč by Ludwigova kuchyně neměla chutnat lidem v Hodoníně.

Westy si svoje hosty určitě najde, ale jednoduché to mít nebude

Tato šéfova mise do Hodonína, kterou Prima odvysílala v pondělí večer, byla velmi atypická. Pohlreich totiž potkal kolegu, od kterého se mohl učit.

Malá rodinná restaurace, ve které je manžel pánem v kuchyni, manželka na place, a k ruce mají jen dvě pomocnice, jen potřebovala pomoci s orientací v novém prostředí, rozdílném od toho rakouského. Restaurací vyloženě rodinného typu s domáckým prostředím je u nás zatím pomálu. A chtělo to trochu reklamy, kterou Pohlreich zařídil v místních médiích i na radnici.

Domácí kuchyně, domácí prostředí. Za vším si majitelé stojí.
Ludwig Westermaier chystá jídla, která si šéf objednal při své první návštěvě.
Šéfovi ve Westy chutná už při první návštěvě, v kuchyni nemá moc co radit.
Zdeněk Pohlreich a majitelé podniku Westy

Svůj podnik zvaný Westy si Jana a Ludwig totiž otevřeli v provozovně, kde bývala studentská hospůdka, a oni nabízejí domácí kuchyni. A většinou jen přes oběd. Jídelní lístek, ve kterém původně byla na prvním místě němčina a teprve pod ní kolikrát ne úplně správný český překlad, místní asi také hned nenadchl. Nicméně to majitelé na šéfovo upozornění hned napravili.

Oba jsou evidentně bojovníci a jen tak se nevzdávají, za svou kuchyní i konceptem si stojí. Jde jen o to, aby si je našli hosté, kterým to tak vyhovuje. Stejně jako chuť tyrolských knedlíků či jiné úpravy tradičních polévek, masa i omáček. A že hosté srovnávají a nikdo se nikdy nezavděčí každému, je evidentní i z diskuze na profilu jejich podniku Westy.

Tyroláka nepředěláš, což je jedině dobře

Ludwig pro svoji ženu udělá cokoliv, nicméně Hodoníňák z něj nikdy nebude, takže souhlasí, aby podniku šéfovala. „Tyrolák, to je mentalita, rozumíte? Je to moje vlast, i když jsem teď doma tady. Ale pořád budu Tyrolák,“ vysvětluje Pohlreichovi s odzbrojujícím srdečným úsměvem. A pokud vám během vysílání pořadu neunikne, jaké umí řízky, vůbec mu to nebudete mít za zlé.

Šéf se učí vídeňské trhance a připadá si jako nemehlo.

Šéf se učí vídeňské trhance. Moc mu to napoprvé nejde.

Podobně je Pohlreich přesvědčen, že „když stvořitel vymýšlel, jak má vypadat knedlík, tak to vypadalo takhle“. A má na mysli lehký knedlík, jaký se naučil během natáčení právě od Ludwiga. Podobně jako lehké trhance.

„Všude dělám chytrýho, každýmu nadávám, že to dělá blbě, a tady si to nedovolím,“ říká šéf, který dává Ludwiga za příklad tradiční kuchyně, jejíž mistři u nás vymřeli, aniž by své umění předali dál. Prostě za šéfa je takhle autentická domácí kuchyně na tři hvězdy. A rád by ji sám uměl.

Autor:
  • Nejčtenější

Když se elévovi vymkne skalka z rukou, po padesáti letech se nestačí divit

Soutěž Zahrada u domu rodičů pana Vladimíra původně plnila čistě hospodářské účely, jak tomu dřív u chalup nejen v severních...

Na místě zahrádkářské kolonie buduje mladá rodina zahradu jako nudli

Soutěž Proměnit opět v zahradu nudlovitý pozemek v místě bývalé zahrádkářské kolonie na okraji Brna, kde vyrostla čtvrť s...

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třezalka neboli svatojánské koření umí zbavit depresí i zatočit s viry

Bylina dobré nálady, nebo také svatojánské koření, protože začíná kvést na svatého Jana. Tak se říká třezalce, která...

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

  • Další z rubriky

Žebírka svázaná do snopu, maso zkombinované s čokoládou. Čtenáři grilují

Soutěž Máme pro vás další várku čtenářských receptů, které jsme dostali do soutěže o nejlepší recept. Hraje se o elektrický...

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní pokrm i s přílohou a...

Jsme posedlí česnekem a kmínem, říká kuchař Michal Hromas o české kuchyni

Premium Jako kuchař začínal v restauračním byznysu, pak ale půl roku strávil na poušti při natáčení filmu Tobruk. Tahle...

Golfová noha: Příběh Elišky, která se s ortopedickou vadou bude potýkat celý život
Golfová noha: Příběh Elišky, která se s ortopedickou vadou bude potýkat celý život

Ročně se v Česku narodí až 200 dětí s ortopedickou vadou nazývanou golfová noha. Jedná se o vrozenou vadu, kterou lékaři většinou odhalí už v...

Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

Šéf Pirátů Ivan Bartoš je tatínkem. Miminku dali s manželkou neobvyklé jméno

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi (40) a jeho ženě Lydii (37) se v úterý večer narodil syn. Novopečený tatínek se s...