Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kachní prsa jsou hitem všech letních grilovaček. Omáčka je vystřelí do nebe

Dnešní recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám David Kubricht ukáže, jak na grilu připravit šťavnatá kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky.

Svoje grily postavil uprostřed města, přesto obklopen přírodou na jedné straně a vstupem do lázeňského parku na druhé straně. V restauraci Laver’s hotelu Queens s neopakovatelnou tenisovou atmosférou v Mariánských Lázních, kde si můžete přes léto aktivně odpočinout.

„Kachní prsa se pravidelně stávají hitem všech letních grilovaček,“ říká v úvodu dnešní epizody pipMaster David Kubricht. Suroviny na grilování včetně masa si tentokrát zkusil objednat na Rohlíku. Jejich kurýrní auta totiž mají speciální chlazenou sekci, takže chtěl Kubricht na vlastní kůži vyzkoušet, zda to i v praxi bude fungovat tak, jak to dovozce slibuje.

Šťavnatá prsa z grilu za pár minut

Příprava kachních prsou je velmi jednoduchá a rychlá, proto si nejprve rozpalte gril na 250 stupňů. A protože kachní prsa jsou tučná, připraví je pipMaster přímou metodou na litinové pánvi. Po roztopení dejte pánev nahřát do grilu.

V dalším kroku si připravte plátky brambor na smažené dukátky. „Ideálně nakrouhané na mandolíně na tloušťku dva milimetry, aby se pěkně usmažily. Než je začnete smažit, dejte bramborové plátky do studené vody, aby nezhnědly,“ radí pipMaster.

Suroviny na kachní prsa:

  • 3 ks kachních prsou s kůží
  • 1 kg brambor Grenaille
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
  • 1 lžíce sladké sójové omáčky Kikkoman
  • 1 lžíce medu
  • 5 lžic demi-glace
  • 2 lžíce 30% smetany
  • plátek másla
  • svazek pažitky
  • sůl

Tuk je nositelem chuti, nezbavujte se ho

Kachní prsa očistěte od drobných blanek. „Na rozdíl od většiny šéfkuchařů nebudeme kůži nařezávat do mřížky, aby se nám z nich tuk vypekl. Naopak chceme, aby nám v prsou zůstal a po otočení se postupně dostával do masa. Tuk je nositelem chuti, tak se ho přeci nebudeme zbavovat,“ radí pipMaster. Prsa dostatečně osolte z obou stran a můžete s nimi do grilu.

Do rozpálené litinové pánve vložte prsa kůží dolů a nechejte asi 4 minuty opéct do zlatova. Prsa poté otočte a ze strany masa nechte další 2 minuty dodělat.

„Stupeň propečenosti je samozřejmě na vás. Za mne je ideální cílová teplota v jádru masa někde mezi 45 až 50 stupni,“ říká pipMaster. Takto udělaná prsa vyndejte z grilu na mřížku a dejte odpočívat.

Z kachny využijte veškerý tuk

Z pánve odeberte 1 až 2 lžíce výpeku bokem a do zbytku dejte na 3 až 4 minuty smažit připravené bramborové dukátky. Usmažené je přendejte na mřížku a přikryjte papírovou utěrkou, abyste je zbavili tuku.

“Při manipulaci s litinovou pánví buďte opatrní, je skutečně vařící. Ideální je použít žáruvzdorné rukavice“ upozorňuje pipMaster.

Nakonec připravte omáčku. Na ní použijte menší litinovou pánvičku s odloženým tukem. Dejte ji nahřát do grilu.

Nasekejte nadrobno jeden stroužek česneku a lehce ho zarestujte ve výpeku. Do něj přidejte lžíci hrubozrnné dijonské hořčice, lžíci sladké sójové omáčky a jednu lžíci medu. Promíchejte a přidejte 4 až 5 lžic demi-glace, což je silný hovězí vývar, který se v gastronomii používá k zesílení chuti.

Vše nechte minutu provařit. Pak přidejte dvě lžíce 30% smetany, opět promíchejte a celý obsah omáčky zredukujte. Omáčku sundejte z grilu, a až poté do ní vmíchejte plátek másla na zjemnění.

Před servírováním osolte v misce usmažené dukátky a nasekejte do nich trochu pažitky. Odpočatá kachní prsa nakrájejte na tenké plátky, k nim přidejte dochucené chipsy a trochu hořčično-medové omáčky.

„Je to úplně super a krásně ochucený,“ uzavírá spokojený pipMaster.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

  • Nejčtenější

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Nejroztomilejší mazlíci listopadu vyhráli granule za 10 tisíc, hlasující knihy

Další kolo ankety o nejroztomilejší mazlíčky je u konce a my vám představujeme šťastné výherce, kteří se mohou radovat z krmiva od firmy Mountfield v hodnotě 5, 3 a 2 tisíce korun. Hlasující navíc...

1. listopadu 2024,  aktualizováno  2.12 13:08

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

VIDEO: Makakové si užívají zimy v horkých lázních. Slastí zavírají oči

Makakové japonští si užívají lázeňskou kúru v horkých pramenech. Tuto kratochvíli jim připravuje botanická zahrada v Hakodate na Hokkaidó.

8. prosince 2024

Jak se odchovávají a krmí běluhy. Velryby, které jsou v dospělosti bílé

Seznamte se: vpravo sedmnáctiletá velryba běluha severní jménem Jessica, matka dvou v lidské péči narozených a odchovávaných mláďat. Vlevo Jelizaveta Čižovová, trenérka mořských savců, při krmení...

7. prosince 2024

Zázrak se odkládá. Uhynulo mládě orla, o jehož záchranu bojuje liberecká zoo

Na filipínském ostrově Mindanao uhynulo mládě ohroženého orla opičího. Vylíhlo se tam v polovině listopadu za vydatné pomoci libereckého zoologa Jana Hanela. U té příležitosti se mluvilo o průlomu v...

6. prosince 2024  9:57

Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku

Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...

6. prosince 2024

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...