Sobota 20. srpna 2022, svátek má Bernard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 20. srpna 2022 Bernard

VIDEO: Speciální brambory, řepkový olej. Vyráběli jsme Strážnické brambůrky

  12:00
Z 50 tun brambor vyrobí ve Strážnici na Moravě denně 16 tun brambůrek. Záměrně používáme slovo brambůrka, protože majitelé Petr a Libor Hobžovi si zakládají na tom, že neprodukují chipsy. Reportér Matěj Smlsal se vydal odhalit, v čem se tedy výroba liší, a tam, kde to šlo, přiložil ruku k dílu.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Brambory nechávají dovážet hlavně z Vysočiny a Polabí, musí ale odebírat i od evropských zemědělců, například z Maďarska či Francie. Jak říká spolumajitel firmy Petr Hobža, jde o druh, který je vyprodán ještě před tím, než ho zasadí. Objednávají je dokonce roky dopředu.

Brambůrky totiž z klasických konzumních brambor usmažit nelze. O tom se mimochodem přesvědčili už rodiče současných majitelů, když výrobu v roce 1988 rozjížděli.

„Maminka a tatínek tehdy provozovali bufet u letního kina. Rozhodli se, že budou točit pivo a smažit nějaké množství hranolek a brambůrků. Tehdy to bylo nedostatkové zboží. Tak koupili starou vyřazenou pánev na řízky a usmažili první várku brambůrek. Dopadlo to samozřejmě katastrofou, protože brambory na výrobu brambůrek jsou diametrálně odlišné od konzumních,“ vypráví Petr Hobža.

Pak ale tatínek opustil své zaměstnání skladníka a na povolení Národního výboru začal podnikat. „Poptávka byla velká a první úspěchy přišly za poměrně krátkou dobu. Ale museli jsme se začít učit řízení trhu,“ vypráví syn původních majitelů.

On s bratrem chodil do firmy od dětství. Prošli postupně všemi pozicemi až do té nejvyšší. Přestože Petr chtěl být původně kosmonaut, nepřemýšlel nad tím, že by dělal něco jiného než brambůrky. „Zázemí rodinné firmy, kterou si můžeme řídit sami a rozhodujeme o tom my, je kouzlo,“ dodává.

Do pračky, do sušičky, do lázně

Jakmile brambory přivezou, putují do skladu, kde ale vydrží maximálně den až dva. Poté je vysypou na dopravník. Po omytí se v bubnu samy oloupou a jedou k pracovníkovi na kontrolu. Ten vyřízne případné povrchové vady, pokud je v bramboře například velká díra, tak ji celou vyhodí.

VIDEO: Bochník za stovku. Takto pečou chléb, který vydrží až 5 dní

Po dalším omytí už brambory jedou výtahem ke speciální řezačce. Stroj pochází z USA, nože vypadají jako žiletky a každé 4 hodiny je musí měnit za nové.

Jakmile jsou brambory rozsekané, čeká je pračka. „Ta ale nefunguje jako u výrobců chipsů na stabilizování kvality, ale na oplach povrchového škrobu. A to je to, co dělá naše brambůrky našimi brambůrkami. My je neblanšírujeme, ale pouze omýváme studenou vodou,“ vysvětluje rozdíl Petr Hobža.

Z koupele míří do sušičky, aby se pak do olejové lázně nedostalo tolik vody, a už je čekají 3 minuty smažení. „U vstupu je teplota maximálně 175 stupňů, u výstupu okolo 158. Používáme pouze řepkvý olej, žádný jiný. Na smažení je nejlepší a vyhovuje nám nejvíc i chuťově. V životě jsme nepoužívali palmový či slunečnicový,“ dušuje se spolumajitel.

Brambůrky s flekem musí pryč

Po usmažení musí lupínky podstoupit dvě kontroly. Nejdříve pod detektorem kovů, kdyby se náhodou někde odlomil třeba kus matičky, a následně kontrola optická.

„Ta spočívá v tom, že každý jednotlivý lupínek, který z té linky vypadne, je vyfocený, porovnaný s referenčním vzorkem a v případě, že nesplňuje jeho kritéria, to znamená má hnědý, zelený nebo černý flek, případně nemá vyváženou hodnotu cukru, tedy je hnědý, tak je automaticky vytříděn,“ říká Hobža.

VIDEO: Hra o čas. Sledovali jsme cestu betonu, od pískovny až po stavbu

Brambůrky, které mají některou ze zmíněných vad, skončí v bioplynové stanici či v kompostárně. Ty „správné“ pak jedou opět výtahem do distribučního centra. Zatím jsou neochucené, po pásech se postupně sunou až k tubusům, kde do nich přisypávají příchutě. Těch tu mají momentálně šestnáct.

Lupínky následně padají do sáčků, stroj je pak nasaje a umístí do krabic. Ty pak putují na paletu, do skladu a do kamionů.

Firma v současnosti vyváží kromě Česka i na Slovensko, do Polska, Německa a do Spojených států amerických.

Autor:
  • Nejčtenější

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...

Šéf Tykačova impéria: Nabídli jsme státu levnější energii, vláda neměla zájem

Rozstřel Invaze Ruska na Ukrajinu v plné nahotě ukázala, jak křehká je energetická bezpečnost Evropy. V Rozstřelu to řekl Luboš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve svetrech za záchranu hospodářství. Stát v nouzi omezí teplo i domácnostem

V případě nedostatku plynu by stát přistoupil k omezení dodávek tepla do domácností, aby udržel v chodu klíčové složky...

Alzu nečekaně opouští klíčový muž Tomáš Havryluk

Největší český internetový obchod alza.cz přišel nečekaně o místopředsedu představenstva. Firmu prakticky ze dne na den...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

O čtyři stupně méně. Bazény kvůli drahým energiím sníží teplotu vody

Provozovatelé bazénů budou kvůli vysokým cenám energií nuceni razantně snížit teplotu vody na zhruba 22 stupňů ze...

Porucha imunity je první známka, že je v našem životě něco špatně, říká lékařka

Premium Lidí s poruchami imunity přibývá. Příčinou je často špatný životní styl, což vede k vážným nemocem, třeba k rakovině....

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

První díl rozhovoru s Shopaholicadel: Práci neseženu, každý den můžu umřít!

Premium Rozhovorům se dlouho úspěšně vyhýbala, nyní ale udělala výjimku a Expresu poskytla exkluzivní sondu do své duše....

  • Další z rubriky

Avast získal souhlas pro převzetí, obchod s akciemi zastaví 9. září

Česká antivirová firma Avast by podle předběžného harmonogramu spojení s americkou softwarovou společností...

Prodej šumivého nápoje roste. Prosecco vyhledává až třetina Čechů

Obliba šumivého nápoje Prosecco každoročně roste a podle údajů sdružení výrobců prosecca se v roce 2021 do České...

Miliardář Otava investoval do IT bezpečnosti. Callisto Security dešifruje data

V Česku vznikla nová softwarová firma Callisto Security, která bude poskytovat služby při řešení hackerských útoků....

Doprava do práce zdarma i dotované obědy ulehčí rodinnému rozpočtu

Advertorial Distribuční centrum v Dobrovízi se rozkládá na ploše velké jako třináct fotbalových hřišť. V běžném provozu v něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

Eva Burešová porodila. S Přemkem Forejtem dali synovi netradiční jméno

Herečka Eva Burešová (29) a šéfkuchař Přemek Forejt (35) přivítali na svět prvního společného potomka. Narodil se jim...

Oldřich Navrátil přestavěl starý mlýn u Třebíče na pohádkovou chalupu

Herec Oldřich Navrátil (69) nejraději tráví čas na chalupě kousek od rodné Třebíče, kde si užívá čerstvého vzduchu a...

Eva shodila 45 kilo. Mám velikost S a muži se za mnou zase otáčejí, říká

Paní Eva nebyla se svou postavou dlouhodobě spokojená, navíc se neustále zadýchávala, což byl jeden z prvních impulzů k...

PRVNÍ DOJMY: Zlatej teletext! Případy 1. oddělení postihla nová doba

Z třinácti premiérových dílů třetí a poslední série krimiseriálu Případy 1. oddělení, která poběží od 5. září,...