Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Tisíce řízků, poctivá kaše. Takto vaří v luxusní kuchyni ve Škoda Auto

  9:39
Nejdřív se v obrovských prostorách hledali, pak se museli naučit s nejmodernějšími technologiemi a nyní si užívají, jak se jim zjednodušila práce. Tak hodnotí zaměstnanci po měsíci fungování novou centrální kuchyň Škoda Auto. Ta je nejluxusnější v Česku a vaří v ní momentálně 20 až 30 tisíc porcí denně.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Kapacitou by se dala přirovnat ke kuchyni, která v Německu vaří pro Airbus. V Česku srovnání nemá. Nová centrální kuchyň v areálu mladoboleslavské automobilky Škoda Auto vaří zaměstnancům od poloviny dubna.

Kuchaři, kuchařky a další pracovníci nastoupí vždy ve 20 hodin. „Výroba trvá do dalšího dne do 13 hodin. Za tu dobu jsme schopni připravit 20 až 30 tisíc jídel, šest až deset druhů. V tomto čase tedy jídlo připravujeme, vyrábíme, vaříme, chladíme a následně rozvážíme na naše restaurace – jak tady v Mladé Boleslavi, tak v závodu v Kvasinách,“ říká vedoucí výroby Martin Kudlík.

Během naší návštěvy chystají například bramborovou kaši. Brambory vaří ve 300 a 400litrových kotlích a vanách. V plánu mají 10 tisíc porcí, na to padlo 2 500 kilo brambor. „Kaši děláme tradičně tak, jako byste si ji připravovali doma. Tedy z brambor, mléka a másla,“ zdůrazňuje Kudlík.

Lidé, kteří kaši míchají, vypadají, jako by obsluhovali jeřáb. Šlehač mají upevněný na dlouhém rameni. Z kousků brambor se během pár minut stává hladká hmota.

VIDEO: Na oběd do bytové restaurace. Michelinský kuchař Láďa vaří lidem doma

V jiné části místnosti smaží holandské řízky. K tomu účelu si pořídili průběžnou smažičku. Do ní pokládají obalený výrobek, ten se hned vydá na cestu. Takto putují stovky řízků za sebou.

Ostatně dnes jich usmaží přes šest tisíc. Nejdříve z jedné strany, a jakmile dorazí na konec stroje, tak se překlopí. „Poté plavou zpátky k místu, kde vychází ven, obsluha je vyndá a rovná do gastronádoby,“ popisuje vedoucí výroby.

Jídla dostanou lidé k obědu až další den

Jakmile jsou jídla uvařená, nechají je zmrazit v šokeru. Během dvou hodin tím srazí jejich teplotu téměř k nule. Poté je odvezou do místnosti, kde čekají na distribuci do jednotlivých restaurací. Ty je pak skladují v chladicích boxech.

Stravu, kterou v kuchyni chystali od 20 do 13 hodin, dostanou strávníci k obědu další den. „V restauracích jídlo pak takzvaně zregenerují a prodávají zákazníkům. Systém je propracovaný tak, aby pokrmy vypadaly stejně jako po uvaření. 90 procent jídel je ve stejné kvalitě,“ vysvětluje Martin Kudlík.

Jídla prodávají až další den prý i kvůli bezpečnosti. „Ze všeho, co vyrobíme, odebíráme vzorky. Máme svou hygieničku, která jídla kontroluje a dělá z nich rozbor. Vždy čekáme na její potvrzení, že jídlo je zdravotně nezávadné,“ dodává vedoucí výroby Kudlík.

VIDEO: Řízky či rolády. Ve vězení vězni vaří i degustují

Celkem v kuchyni a v zázemí pracuje téměř stovka lidí. Mají 20 kuchařů, 21 kuchařek, čtyři řezníky, tři cukrářky, pět řidičů a řadu dalších profesí.

Nejoblíbenějšími jídly jsou vepřový a holandský řízek, guláš, svíčková a čevabčiči. Díky novým technologiím teď chtějí pokořit výzvu a přijít s novinkou – strávníci se mohou těšit na krůtí cordon bleu, tedy krůtí plátek plněný šunkou, sýrem a obalený v trojobalu.

  • Nejčtenější

Rakušané se rozčilují nad zálohami na PET lahve. A Němci se jim smějí

Rakousko od ledna zavedlo systém zálohování nápojových PET lahví a hliníkových plechovek. Zákazníci za ně při nákupu platí zálohu 25 centů, v přepočtu tedy asi šest korun. Systém, který funguje...

Zkušební nákup aneb když nestačí ani tři vozíky. Jak Češi obléhají Lidl Outlet

Redakce iDNES. cz provedla zkušební nákup v první outletové prodejně Lidl, kterou řetězec otevřel na začátku ledna v pražských Štěrboholích. Ani po deseti dnech zájem o zlevněné zboží neopadl,...

Neratovická Spolana propustí většinu zaměstnanců a ukončí část výroby

Neratovická společnost Spolana ukončí v první polovině roku část výroby, kvůli čemuž propustí většinu zaměstnanců. Týkat se to bude zhruba 500 lidí, ve firmě jich zůstane kolem 150. Podnik při...

Ekologická noční můra. V Česku vznikají zařízení na maření přebytečné energie

V Česku v budoucnu mají vzniknout zařízení na maření přebytečné energie. Distributoři za poslední rok evidovali výrazný nárůst počtu žádostí o jejich připojení do distribučních sítí, uvedl server...

Slováci zemní plyn ze západu nechtějí. Ceny se dál budou držet spíše vysoko

Premium

Na Slovensko přestal proudit plyn přes Ukrajinu, ale z Česka sousední země plyn nechce. Premiér Robert Fico dává přednost maďarskému potrubí, jímž zřejmě proudí zemní plyn z východu.

Růst akcií na pražské burze trumfl i S&P 500. Dařilo se bankám i zbrojařům

Premium

Burza cenných papírů Praha zažívá nevídaně dobré časy. Její hlavní index PX začátkem ledna po sedmnácti letech překročil hranici 1 800 bodů. Naposledy se mu totéž podařilo 2. ledna 2008.

15. ledna 2025

Chybí, jak dosáhnout cíle. Velcí zemědělci odmítnou novou strategii

Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR se chystají odmítnout aktualizaci dlouhodobé zemědělské strategie, kterou brzy veřejnosti představí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Připraví svoje...

15. ledna 2025

Odnesou to Britové? Španělé zvažují řešit krizi bydlení stoprocentní daní

Španělsko plánuje řadu opatření k řešení hrozící bytové krize, včetně až stoprocentní daně z nemovitostí koupených lidmi, kteří nejsou občany ani rezidenty Evropské unie. „Západ stojí před...

14. ledna 2025  20:23

Muskova raketa vynesla českou družici, speciální kamera odhalí skládky i kácení

Nový pohled na Česko i zbytek planety přinese družice TROLL vyrobená brněnskou kosmickou společností TRL Space. Díky hyperspektrální kameře „uvidí“ i tam, kam běžné satelity nedohlédnou, a umožní tak...

14. ledna 2025  16:24,  aktualizováno  20:20

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Jako znásilnění, říká Shieldsová o intimní operaci, kterou si nepřála

Herečka, spisovatelka a modelka Brooke Shieldsová (59) se ve svém právě vycházejícím životopise svěřila mimo jiné se...

Po operaci jsem přibrala sedm kilo, ale cítím se nejvíc sexy, říká Pořízková

Modelka českého původu Pavlína Pořízková (59) po loňské výměně kyčelních kloubů přibrala. Všimla si toho, až když jí to...

Sporťák Jan Smetana už má po odchodu z České televize novou práci

Na konci prosince oznámil, že po 23 letech končí v České televizi. Moderátor Jan Smetana (42) se stane novou posilou...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...