Neděle 1. října 2023, svátek má Igor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 1. října 2023 Igor

VIDEO: Tisíce řízků, poctivá kaše. Takto vaří v luxusní kuchyni ve Škoda Auto

  9:39
Nejdřív se v obrovských prostorách hledali, pak se museli naučit s nejmodernějšími technologiemi a nyní si užívají, jak se jim zjednodušila práce. Tak hodnotí zaměstnanci po měsíci fungování novou centrální kuchyň Škoda Auto. Ta je nejluxusnější v Česku a vaří v ní momentálně 20 až 30 tisíc porcí denně.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Kapacitou by se dala přirovnat ke kuchyni, která v Německu vaří pro Airbus. V Česku srovnání nemá. Nová centrální kuchyň v areálu mladoboleslavské automobilky Škoda Auto vaří zaměstnancům od poloviny dubna.

Kuchaři, kuchařky a další pracovníci nastoupí vždy ve 20 hodin. „Výroba trvá do dalšího dne do 13 hodin. Za tu dobu jsme schopni připravit 20 až 30 tisíc jídel, šest až deset druhů. V tomto čase tedy jídlo připravujeme, vyrábíme, vaříme, chladíme a následně rozvážíme na naše restaurace – jak tady v Mladé Boleslavi, tak v závodu v Kvasinách,“ říká vedoucí výroby Martin Kudlík.

Během naší návštěvy chystají například bramborovou kaši. Brambory vaří ve 300 a 400litrových kotlích a vanách. V plánu mají 10 tisíc porcí, na to padlo 2 500 kilo brambor. „Kaši děláme tradičně tak, jako byste si ji připravovali doma. Tedy z brambor, mléka a másla,“ zdůrazňuje Kudlík.

Lidé, kteří kaši míchají, vypadají, jako by obsluhovali jeřáb. Šlehač mají upevněný na dlouhém rameni. Z kousků brambor se během pár minut stává hladká hmota.

VIDEO: Na oběd do bytové restaurace. Michelinský kuchař Láďa vaří lidem doma

V jiné části místnosti smaží holandské řízky. K tomu účelu si pořídili průběžnou smažičku. Do ní pokládají obalený výrobek, ten se hned vydá na cestu. Takto putují stovky řízků za sebou.

Ostatně dnes jich usmaží přes šest tisíc. Nejdříve z jedné strany, a jakmile dorazí na konec stroje, tak se překlopí. „Poté plavou zpátky k místu, kde vychází ven, obsluha je vyndá a rovná do gastronádoby,“ popisuje vedoucí výroby.

Jídla dostanou lidé k obědu až další den

Jakmile jsou jídla uvařená, nechají je zmrazit v šokeru. Během dvou hodin tím srazí jejich teplotu téměř k nule. Poté je odvezou do místnosti, kde čekají na distribuci do jednotlivých restaurací. Ty je pak skladují v chladicích boxech.

Stravu, kterou v kuchyni chystali od 20 do 13 hodin, dostanou strávníci k obědu další den. „V restauracích jídlo pak takzvaně zregenerují a prodávají zákazníkům. Systém je propracovaný tak, aby pokrmy vypadaly stejně jako po uvaření. 90 procent jídel je ve stejné kvalitě,“ vysvětluje Martin Kudlík.

Jídla prodávají až další den prý i kvůli bezpečnosti. „Ze všeho, co vyrobíme, odebíráme vzorky. Máme svou hygieničku, která jídla kontroluje a dělá z nich rozbor. Vždy čekáme na její potvrzení, že jídlo je zdravotně nezávadné,“ dodává vedoucí výroby Kudlík.

VIDEO: Řízky či rolády. Ve vězení vězni vaří i degustují

Celkem v kuchyni a v zázemí pracuje téměř stovka lidí. Mají 20 kuchařů, 21 kuchařek, čtyři řezníky, tři cukrářky, pět řidičů a řadu dalších profesí.

Nejoblíbenějšími jídly jsou vepřový a holandský řízek, guláš, svíčková a čevabčiči. Díky novým technologiím teď chtějí pokořit výzvu a přijít s novinkou – strávníci se mohou těšit na krůtí cordon bleu, tedy krůtí plátek plněný šunkou, sýrem a obalený v trojobalu.

Autor:
  • Nejčtenější

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde si i miliardář připadá chudý. Ze Saint-Tropez je oáza superluxusu

Francouzské letovisko Saint-Tropez je možná jedinou rybářskou vesnicí na světě, kde je snazší koupit si kabelku za 25...

Vrací se příspěvek na obnovitelné zdroje, odmaže většinu zlevnění elektřiny

Na účty za elektřinu se českým domácnostem od ledna příštího roku vrátí poplatek za obnovitelné zdroje jako před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ani 1,4 miliardy obyvatel by nezaplnilo prázdné byty v Číně, šokoval statistik

Ani 1,4 miliardy obyvatel by nestačilo na zaplnění všech prázdných bytů, které se nacházejí po celé Číně, prohlásil...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Ochrana proti zdražování. Ceny zboží ve slevových akcích stoupají pomaleji

Premium Obchodníci v posledních dvou letech výrazně zvedli běžné ceny. Zboží ve slevových akcích však zdražili mnohem méně. A...

Odborník: Deště na konci léta zachránily brambory, z obilí bude hlavně krmivo

Ze tří čtvrtin českého obilí sklizeného letos v létě bude krmivo pro zvířata, jeho kvalitu zhoršily deště. Na základě...

Odborník: Bio nemusí veřejné stravování moc zdražit, pokud se zavádí rozumně

Přechod z konvenčních potravin na biopotraviny v rámci veřejného stravování je podle odborníka Jana Moudrého z...

Zklamání i maximum možného, hodnotí ekonomové rozpočet

Vláda na středečním zasedání schválila návrh rozpočtu pro příští rok. Počítá se schodkem 252 miliard korun. To je pátý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

Jiří Paroubek se potřetí oženil, expremiér si vzal bývalou poslankyni ČSSD

Po opožděné páteční oslavě svých 71. narozenin se bývalý premiér Jiří Paroubek o víkendu oženil, tentokrát už potřetí....

Žiju se ženou, přiznala farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká (37), která zaujala televizní diváky v soutěži...

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...

Další celebrita na OnlyFans. Dělám to kvůli rodině, říká herečka

Drea de Matteová (51) je americká herečka známá například díky rolím Angie v Zoufalých manželkách, Wendy v Zákonu gangu...