Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

VIDEO: Tisíce řízků, poctivá kaše. Takto vaří v luxusní kuchyni ve Škoda Auto

  9:39
Nejdřív se v obrovských prostorách hledali, pak se museli naučit s nejmodernějšími technologiemi a nyní si užívají, jak se jim zjednodušila práce. Tak hodnotí zaměstnanci po měsíci fungování novou centrální kuchyň Škoda Auto. Ta je nejluxusnější v Česku a vaří v ní momentálně 20 až 30 tisíc porcí denně.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Kapacitou by se dala přirovnat ke kuchyni, která v Německu vaří pro Airbus. V Česku srovnání nemá. Nová centrální kuchyň v areálu mladoboleslavské automobilky Škoda Auto vaří zaměstnancům od poloviny dubna.

Kuchaři, kuchařky a další pracovníci nastoupí vždy ve 20 hodin. „Výroba trvá do dalšího dne do 13 hodin. Za tu dobu jsme schopni připravit 20 až 30 tisíc jídel, šest až deset druhů. V tomto čase tedy jídlo připravujeme, vyrábíme, vaříme, chladíme a následně rozvážíme na naše restaurace – jak tady v Mladé Boleslavi, tak v závodu v Kvasinách,“ říká vedoucí výroby Martin Kudlík.

Během naší návštěvy chystají například bramborovou kaši. Brambory vaří ve 300 a 400litrových kotlích a vanách. V plánu mají 10 tisíc porcí, na to padlo 2 500 kilo brambor. „Kaši děláme tradičně tak, jako byste si ji připravovali doma. Tedy z brambor, mléka a másla,“ zdůrazňuje Kudlík.

Lidé, kteří kaši míchají, vypadají, jako by obsluhovali jeřáb. Šlehač mají upevněný na dlouhém rameni. Z kousků brambor se během pár minut stává hladká hmota.

VIDEO: Na oběd do bytové restaurace. Michelinský kuchař Láďa vaří lidem doma

V jiné části místnosti smaží holandské řízky. K tomu účelu si pořídili průběžnou smažičku. Do ní pokládají obalený výrobek, ten se hned vydá na cestu. Takto putují stovky řízků za sebou.

Ostatně dnes jich usmaží přes šest tisíc. Nejdříve z jedné strany, a jakmile dorazí na konec stroje, tak se překlopí. „Poté plavou zpátky k místu, kde vychází ven, obsluha je vyndá a rovná do gastronádoby,“ popisuje vedoucí výroby.

Jídla dostanou lidé k obědu až další den

Jakmile jsou jídla uvařená, nechají je zmrazit v šokeru. Během dvou hodin tím srazí jejich teplotu téměř k nule. Poté je odvezou do místnosti, kde čekají na distribuci do jednotlivých restaurací. Ty je pak skladují v chladicích boxech.

Stravu, kterou v kuchyni chystali od 20 do 13 hodin, dostanou strávníci k obědu další den. „V restauracích jídlo pak takzvaně zregenerují a prodávají zákazníkům. Systém je propracovaný tak, aby pokrmy vypadaly stejně jako po uvaření. 90 procent jídel je ve stejné kvalitě,“ vysvětluje Martin Kudlík.

Jídla prodávají až další den prý i kvůli bezpečnosti. „Ze všeho, co vyrobíme, odebíráme vzorky. Máme svou hygieničku, která jídla kontroluje a dělá z nich rozbor. Vždy čekáme na její potvrzení, že jídlo je zdravotně nezávadné,“ dodává vedoucí výroby Kudlík.

VIDEO: Řízky či rolády. Ve vězení vězni vaří i degustují

Celkem v kuchyni a v zázemí pracuje téměř stovka lidí. Mají 20 kuchařů, 21 kuchařek, čtyři řezníky, tři cukrářky, pět řidičů a řadu dalších profesí.

Nejoblíbenějšími jídly jsou vepřový a holandský řízek, guláš, svíčková a čevabčiči. Díky novým technologiím teď chtějí pokořit výzvu a přijít s novinkou – strávníci se mohou těšit na krůtí cordon bleu, tedy krůtí plátek plněný šunkou, sýrem a obalený v trojobalu.

Autor:
  • Nejčtenější

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusko se ocitlo v platební neschopnosti. Je to fraška, peníze máme, zuří Moskva

Rusko se poprvé za více než 100 let ocitlo v platební neschopnosti. Moskvě v neděli večer vypršela lhůta na zaplacení...

Závod o čas na severním pobřeží. Polsko si klestí nové cesty pro plyn

Nad Evropou se vznášejí obavy, že Rusko brzy zavře kohoutky se zemním plynem. Unijní státy narychlo hledají způsoby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Základní úrok ČNB zvýšila na sedm procent. Je nejvyšší od roku 1999

Bankovní rada České národní banky oznámila další zvýšení základní úrokové sazby. Tentokrát sáhla po razantním zvýšení o...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Hypotéky brzy zdraží až na osm procent, ceny nemovitostí dolů nestáhnou

Premium Banky svým klientům v nejbližší době zdraží hypotéky na hladinu kolem osmi procent, shodují se oslovení experti....

Zemědělci vyjeli do polí. Sklizeň ječmene ale komplikují bouřky a silné deště

S letošními prvními sklizňovými pracemi začali zemědělci už v minulém týdnu. Podle mluvčí Agrární komory ČR Barbory...

Slova Pekarové Adamové vrhla naše zákazníky do nejistoty, přiznal šéf Budvaru

Český stát by si měl nechat pivovar Budvar i proto, že díky němu šetří za propagaci země v zahraničí. Ředitel Budvaru...

Idea zdanění energetik a bank dorazila do Česka, experti jsou skeptičtí

V Česku sílí volání po sektorové dani, která by odčerpala peníze od firem s vysokými zisky, hlavně od bank či...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...