Čtvrtek 30. listopadu 2023, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 30. listopadu 2023 Ondřej

VIDEO: Tisíce řízků, poctivá kaše. Takto vaří v luxusní kuchyni ve Škoda Auto

  9:39
Nejdřív se v obrovských prostorách hledali, pak se museli naučit s nejmodernějšími technologiemi a nyní si užívají, jak se jim zjednodušila práce. Tak hodnotí zaměstnanci po měsíci fungování novou centrální kuchyň Škoda Auto. Ta je nejluxusnější v Česku a vaří v ní momentálně 20 až 30 tisíc porcí denně.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Kapacitou by se dala přirovnat ke kuchyni, která v Německu vaří pro Airbus. V Česku srovnání nemá. Nová centrální kuchyň v areálu mladoboleslavské automobilky Škoda Auto vaří zaměstnancům od poloviny dubna.

Kuchaři, kuchařky a další pracovníci nastoupí vždy ve 20 hodin. „Výroba trvá do dalšího dne do 13 hodin. Za tu dobu jsme schopni připravit 20 až 30 tisíc jídel, šest až deset druhů. V tomto čase tedy jídlo připravujeme, vyrábíme, vaříme, chladíme a následně rozvážíme na naše restaurace – jak tady v Mladé Boleslavi, tak v závodu v Kvasinách,“ říká vedoucí výroby Martin Kudlík.

Během naší návštěvy chystají například bramborovou kaši. Brambory vaří ve 300 a 400litrových kotlích a vanách. V plánu mají 10 tisíc porcí, na to padlo 2 500 kilo brambor. „Kaši děláme tradičně tak, jako byste si ji připravovali doma. Tedy z brambor, mléka a másla,“ zdůrazňuje Kudlík.

Lidé, kteří kaši míchají, vypadají, jako by obsluhovali jeřáb. Šlehač mají upevněný na dlouhém rameni. Z kousků brambor se během pár minut stává hladká hmota.

VIDEO: Na oběd do bytové restaurace. Michelinský kuchař Láďa vaří lidem doma

V jiné části místnosti smaží holandské řízky. K tomu účelu si pořídili průběžnou smažičku. Do ní pokládají obalený výrobek, ten se hned vydá na cestu. Takto putují stovky řízků za sebou.

Ostatně dnes jich usmaží přes šest tisíc. Nejdříve z jedné strany, a jakmile dorazí na konec stroje, tak se překlopí. „Poté plavou zpátky k místu, kde vychází ven, obsluha je vyndá a rovná do gastronádoby,“ popisuje vedoucí výroby.

Jídla dostanou lidé k obědu až další den

Jakmile jsou jídla uvařená, nechají je zmrazit v šokeru. Během dvou hodin tím srazí jejich teplotu téměř k nule. Poté je odvezou do místnosti, kde čekají na distribuci do jednotlivých restaurací. Ty je pak skladují v chladicích boxech.

Stravu, kterou v kuchyni chystali od 20 do 13 hodin, dostanou strávníci k obědu další den. „V restauracích jídlo pak takzvaně zregenerují a prodávají zákazníkům. Systém je propracovaný tak, aby pokrmy vypadaly stejně jako po uvaření. 90 procent jídel je ve stejné kvalitě,“ vysvětluje Martin Kudlík.

Jídla prodávají až další den prý i kvůli bezpečnosti. „Ze všeho, co vyrobíme, odebíráme vzorky. Máme svou hygieničku, která jídla kontroluje a dělá z nich rozbor. Vždy čekáme na její potvrzení, že jídlo je zdravotně nezávadné,“ dodává vedoucí výroby Kudlík.

VIDEO: Řízky či rolády. Ve vězení vězni vaří i degustují

Celkem v kuchyni a v zázemí pracuje téměř stovka lidí. Mají 20 kuchařů, 21 kuchařek, čtyři řezníky, tři cukrářky, pět řidičů a řadu dalších profesí.

Nejoblíbenějšími jídly jsou vepřový a holandský řízek, guláš, svíčková a čevabčiči. Díky novým technologiím teď chtějí pokořit výzvu a přijít s novinkou – strávníci se mohou těšit na krůtí cordon bleu, tedy krůtí plátek plněný šunkou, sýrem a obalený v trojobalu.

Autor:

Jak se změní účty za elektřinu

Podle návrhu cenových rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zveřejněného poslední den v říjnu by měly regulované části ceny elektřiny vzrůst o 71 procent. Finální cenová rozhodnutí vydá úřad do konce listopadu. 

  • Nejčtenější

Ulož.to končí se sdílením souborů. Kvůli evropské legislativě, vysvětluje

Internetové úložiště Ulož.to Disk od prosince nebude umožňovat stahování souborů, které si na něj uživatelé sami...

Žádný div, že berou útokem naše obchody. Poláci prověřili české ceny

Stejný řetězec obchodů, stejné výrobky, a naprosto propastný rozdíl mezi cenami. Polský portál Fakt ze zaměřil na ceny...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švédské revoluční baterie míří na trh. Mohly by odstranit závislost na Číně

Levnější, udržitelnější a bez závislosti na Číně. Právě taková by měla být nová bezlithiová sodíko-iontová baterie, za...

Kebab za 250? Největší výrobce tohoto masa v Evropě avizuje zdražování

Jeden z největších výrobců kebabového masa v Evropě oznámil, že v dohledné době významně zvýší ceny. Milovníci tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vlastní byt v nedohlednu. Sedm důvodů, proč za něj Češi zaplatí majlant

Cenově nedostupné bydlení začíná v posledních letech trápit stále více lidí. Ačkoliv podle odhadů bydlí ve vlastním asi...

Život ve slevě. Drahota vede mámu samoživitelku k zoufalým akcím

Premium Davem lidí proplouvá nenápadná žena s červeným deštníkem v obnošené bundě. Očima skenuje výkladní skříně obchodů. Pak...

Pavel Kolář: Naše mechanismy zajišťující přežití jsou deformovány blahobytem

Premium Přisuzují se mu až zázračné schopnosti. Mnoha lidem totiž dokázal pomoci od zdravotních potíží. Ať už šlo o české...

Manažer reprezentace exkluzivně: o konci trenérů a proč dostal funkci u záchodků

Premium Byl první, kdo trenérům reprezentace už během října navrhl: „Neskončíme?“ Dopálila ho hořká atmosféra a nedůvěra...

Neotřelá kampaň využívá snížení DPH. Penny ho do cen potravin promítne dříve

Od Nového roku začne platit nižší DPH na potraviny, tu obchodníci slibují zohlednit v cenách pro zákazníky. Řetězec...

Plánujeme i platbu úsměvem nebo automobilem, říká expert z Mastercard

Rozstřel I když se například v gastronomii objevily případy, kdy některé podniky přestaly v minulosti přijímat platby kartou,...

S půjčkou má zkušenost většina Čechů. Desetina dluží rizikově, říká průzkum

Velmi problematicky se podle České bankovní asociace zadlužuje jedenáct procent Čechů. O jeden procentní bod je tak...

Ceny pohonných hmot jdou nadále dolů, benzin je nejlevnější od července

Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají o desítky haléřů. Benzin Natural 95 za týden zlevnil o 47 haléřů na průměrných...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Českého slavíka vyhrála Ewa Farna. Do Síně slávy vstoupil Václav Neckář

V pražském Foru Karlín se rozhodlo o letošních držitelích Českých slavíků. Mezi zpěvačkami vyhrála Ewa Farna, která si...

Jana Bendiga na Slavících posypali moukou a počastovali rasistickou nadávkou

Předávání hudebních cen Český slavík se neobešlo bez skandálu. Na červeném koberci to zpěvák Jan Bendig (29) schytal...

Jeho uhánění mě obtěžovalo. Byla jsem vdaná, říká manželka Tomáše Savky

Někdejší účastník první řady SuperStar a bývalá vynikající sólistka baletu plzeňského Národního divadla jsou manželi už...

Ulož.to končí se sdílením souborů. Kvůli evropské legislativě, vysvětluje

Internetové úložiště Ulož.to Disk od prosince nebude umožňovat stahování souborů, které si na něj uživatelé sami...

Nejsem nácek. Šlo o něco jiného, říká muž, který útočil na Bendiga

Zpěvák Jan Bendig (29) byl v sobotu před předáváním cen Český slavík posypán na červeném koberci moukou. Druhý den...