Biopokoj, biojídlo, všude a všechno bio. Biohotely jsou novým hitem Alp

V létě na svazích hospodaří biosedláci, v zimě je střídají lyžaři, kteří se ubytují v biohotelu. Trend je čím dál silnější nejen v sousedním Rakousku, ale i v dalších alpských zemích, uvádí magazín Víkend MF Dnes.
Rupertus je první certifikovaný biohotel v Leogangu v rakouské oblasti...

Rupertus je první certifikovaný biohotel v Leogangu v rakouské oblasti Salzburgerland. | foto: Bauer Saalfelden

V našem alpském hotelovém pokoji je navzdory nastávající venkovní zimě pěkně teploučko. Docela nezvyklý jev u rakouských ubytovatelů. „Vytápíme ekologicky, na biomasu. Spotřebovává se bioodpad z místních statků,“ říká paní domácí.

Nadja Blumenkampová je majitelkou prvního certifikovaného biohotelu v Leogangu v rakouské lyžařské oblasti Salzburgerland. „Byla to jen otázka času, kdy skončím s rodinou v biohotelu. Biopotraviny a biokosmetiku nakupuji – navzdory občasným úsměškům okolí – už pár let. Ale i pro mě to byl vlastně nečekaný objev.“

Biohotely jsou téma, s nímž se v české kotlině takřka nesetkáte. Přitom na jih od našich hranic se tento způsob trávení volného času stává hitem.

Hlavně v alpských oblastech: Rakušané, hoteliéři v Bavorsku, Jižním Tyrolsku, Švýcarsku i ve Slovinsku začínají chápat, že stále víc turistů si rádo připlatí za přírodní přirozenost.

Dřevěný biopokoj

Rupertus v Leogangu je zvenku docela nenápadný, „rakousky disciplinovaný“ objekt. Na první pohled ničím nepřipomíná filozofii, na níž je postaven. Majitelka Nadja Blumenkampová je tady druhou hoteliérskou generací. Před pěti lety převzala hotel od rodičů. A už tehdy jí bylo jasné, kam bude svoje úsilí ve vedení firmy směřovat.

„Způsobily to děti. Když se nám narodily, uvědomila jsem si, že chci, aby vyrůstaly ve zdravém a přirozeném prostředí.“ Celý objekt prostupuje vůně masivního dřeva a na intenzitě nabírá v momentě, kdy otevřeme dveře našeho biosuite.

Vysokohorská dřevina zirbe je tady ve své přírodní biokvalitě.

Vysokohorská dřevina zirbe, jíž jsou připisovány léčivé účinky, je ve své přírodní podobě prakticky v celém pokoji. „Pro biopokoje neexistují momentálně žádné předpisy. Tak jsme se v rodině zamysleli, jak to udělat, aby byly co nejvíce bio,“ vysvětluje Nadja Blumenkampová.

„A došli jsme k tomu, že je potřeba využít místní masivní dřevo, které zpracují lokální truhláři, použít výhradně přírodní oleje, žádné škodlivé látky, začlenit do pokoje pouze přírodní materiály, jako je bavlna, len, ovčí vlna. Dokonce i na matrace jsou použita certifikovaná přírodní vlákna.“

Také v případě elektrické energie používají stoprocentně ekologický proud. „Máme fotovoltaiku, která pokryje osmdesát procent spotřeby elektrické energie hotelu. Zbytek potřebného proudu bereme z vodní elektrárny v Kaprunu.“
A k tomu znamenitá voda, co teče z kohoutku. Pravá leogangská.

Bylinková biokuchyně

Pak je tu to jídlo. Sejdete z biosuite o pár pater níž, zasednete ke stolu a začnete přemýšlet, proč vám tady tolik chutná. V kuchyni natrefíte na Marka, kuchaře ze Slovenska, před kterým leží několik druhů bylinek.

Cereálie jsou výhradně v biokvalitě.
Ovocné šťávy a mošty k snídani

„Jsou přímo z hotelové zahrady, pěstuje je majitelka,“ ukazuje čerstvé suroviny a dodává: „Čtyři roky jsem pracoval v biohotelu, pak v běžném hotelu, teď jsem se vrátil k biovaření. Rozdíl v základních surovinách oproti normálnímu hotelu je znát.“

Nadja Blumenkampová mě bere na průzkum hotelu. Osahávám si ovoce na baru pro přípravu nápojů. V biokvalitě. Zkoumám biovína a chci si dát domácí biolimonádu.

Pak se zastavím ve sklepě a z deseticentimetrové blízkosti prověřuji potraviny uskladněné na policích a v chladicích boxech, abych odhalila, že je to přece jen taková marketingová hra na zákazníka. Není. Každý sáček, každý obal tady nese označení bio.

„Musíme důvěřovat našim dodavatelům bioproduktů, že mají potřebné certifikace, že podléhají pravidelným kontrolám a produkují skutečně bio. Stejně tak my jsme dvakrát za rok kontrolováni nezávislou kontrolní komisí, které jsou v Rakousku celkem tři. Kontrola probíhá zásadně nečekaně,“ popisuje paní majitelka.

Alpské biokrávy

Nejvíc mě zajímá, odkud jsou ty chuťově perfektní jogurty a mléko s nápisem „Mei Muich“, které každé ráno s nadšením liju na biomüsli a biocornflakes. Nadja Blumenkampová mě směruje.

A tak se vydáváme do pár kilometrů vzdáleného biostatku Zieferhof, který zdálky vůbec nevypadá, že by tady produkovali něco senzačního. Prostě normální rakouský Hof.

Biostatek Zieferhof zdálky vůbec nevypadá, že by tady produkovali něco...
V Leogangu je jedna z nejvyšších konjcentrací biozemědělců v Rakousku. Na...

Čekám, že mě přivítá podsaditý šedesátník, který k bio dospěl vývojem událostí. Místo toho si třesu rukou s Bernhardem Perweinem, kterému je tak třicet a politiku bioprodukce mi vykládá s naprostou samozřejmostí.

Kolik to stojí?

Ceny biohotelů kolísají podle kategorie ubytování a sezony, tak jako u běžných hotelů. Za přenocování s polopenzí ve dvoulůžkovém pokoji dáte za osobu 70 eur, ale i 200 eur (viz www.biohotels.info, www.rupertus.at, www.zieferhof.at).

Děti lítají mezi biokrávami, jež nepozřou nic horšího než obyčejnou, nestříkanou, chemicky neošetřenou a nehnojenou alpskou trávu. A pak volá Nadja z hotelu Rupertus, jestli by po nás mohl Bernhard poslat mléko, že ho dneska hosté vypili nečekaně víc.

Vezeme biomléko a k tomu biojogurty a biomarmeládu od Bernhardovy maminky a biopálenku od jeho tatínka a ještě dlouho cítíme na jazyku chuť Bernhardova čerstvého biochleba. A Nadja si bere od nás biomléko, schovává nám biojogurty do hotelové lednice a jde si sednout ke stolu.

Snad nejlepším důkazem, že to v tomto hotelu s přirozeností myslí vážně, je fakt, že hoteliérská rodina jí s hotelovými hosty. Hotelové jídlo. V hotelové restauraci. A bydlí s hosty v hotelu. Celoročně. Jsou v biohotelu doma.

Sedm zásad biohotelu

1. Téměř všechny suroviny, potraviny a nápoje pocházejí z certifikovaného biologického
zemědělství.

2. Hotelová kosmetika je přírodní a certifikovaná.

3. Elektrická energie pochází stoprocentně z ekologických zdrojů.

4. Používaný papír v celém objektu (kuchyně, kancelář, toalety...) je recyklovaný nebo z udržitelného lesního hospodářství.

5. Na jedno přenocování produkuje hotel méně než 12 kg CO2.

6. Jídla jsou připravována ručně a přirozeně, nepoužívá se mikrovlnná trouba.

7. Využíváni jsou maximálně regionální producenti a produkty.

Nádraží Praha Vršovice

Nejčtenější

Jak jsme jezdili do Jugoslávie. Cesta k moři, které už dneska mladí neuvěří

Přeji dnešním mladým lidem, že mohou jet prakticky kdykoli a kamkoli. Naše generace to měla mnohem a mnohem složitější. Když někomu mladému vyprávím o našich cestách do Jugoslávie, tak jen nevěřícně...

Koupání, pohoda, krásná příroda. Prozkoumejte nejkrásnější jezera Evropy

Jezer, která mají rozlohu aspoň jeden hektar, se v Evropě nachází přes půl milionu. A těch menších je ještě víc. Vybrat z nich od severu na jih a od východu na západ ta nejhezčí? To snad ani nejde....

OBRAZEM: Dovolená jako žádná jiná. Balaton lákal turisty i v 19. století

Balaton je největší jezero ve střední Evropě a také je jedním z největších přírodních klenotů Maďarska. Místní mu říkají Magyar tenger – Maďarské moře. Množství turistů u jezera začalo poprvé výrazně...

Nejstarší les, největší hrad i dokonalé město. Kam v létě v Polsku na výlet

Léto u našich polských sousedů nemusí být nuda. Zatímco města nabízejí přes léto bohatý kulturní program, národní parky, jezera i mořská pobřeží lákají na ničím nerušený odpočinek, mírné teploty a...

Zábavný zeměpis. Tato místa mají v názvu pouze jedno jediné písmeno

Nese se v tom určitá síla, když název nějakého místa můžete vyjádřit jedním jediným písmenem abecedy. Bohužel, ani tyto do extrému úsporné názvy lokalit nepředchází zmatkům. Například ve Skandinávii...

Užijte si cestování jinak. Dvacet tipů na pohodovou dovolenou s obytňákem

Cestování obytným autem je aktuálně jeden z nejvýraznějších turistických trendů, uchyluje se k němu i řada lidí, kteří by o tento způsob dovolené před pár lety ani nezavadili. Pojďme si vysvětlit...

16. června 2025

Po smrti Hanče se lidé hor začali zase bát, líčí historik život v Krkonoších

Premium

Krkonoše. Nejvyšší české hory, které odedávna přitahují zástupy poutníků, turistů i sportovců. Jak je vnímali naši předkové? A co nás na nich uchvacuje dnes? Jak vypadaly výpravy prvních turistů?...

15. června 2025

Evropa, jak ji neznáte. Španělské národní parky umí opravdu překvapit

Země k uzoufání vyprahlá, vysušená úpalným sluncem? To možná platí pro většinu Španělska, ale jeho národní parky se tomu popisu výrazně vymykají. Chráněná území na pevnině i ostrovech překvapují svou...

15. června 2025

VIDEO: Žigulíky řádí v ulicích Varny. Retro výlet do socialismu v Bulharsku

Dnes by taková atrakce nebyla možná. Dvojice žigulíků s nápisy Autorodeo a Tempo se v sedmdesátých letech 20. století prohání bulharskou Varnou a jejich posádky předvádějí kaskadérské kousky přímo v...

15. června 2025

Vydejte se na cyklovýlet po Olomoucku. Čeká vás šest tras plných krás

Olomouc se může pyšnit hustou sítí cyklostezek. Hanáci kolo s oblibou využívají i na cesty do práce. Díky rovinatému terénu se snadno a ekologicky dostanete skoro všude. Olomouc je také dobrým...

14. června 2025

Autem do Itálie na vlastní pěst. Tipy, jak projet bez stresu a zdržení

Cesta autem do Itálie je skvělý způsob, jak si užít flexibilitu při objevování krás této temperamentní země. Abyste si užili sluncem zalité pláže, historická města a tu nejlepší pizzu, je třeba celou...

14. června 2025

Nádherný dubový les vypěstovali ve Švédsku kvůli válce. která nenastala

Na nenadálé situace je Švédsko dobře připraveno. Svůj potenciál k rozvoji vojenského námořnictva nechává vytrvale růst poslední dvě století. A jak že to celé souvisí s rodinnými výlety a cyklostezkou...

14. června 2025

KVÍZ: Jak dobře znáte strašidla a přízraky v Česku?

Soutěž

Bubáci, strašidla, přízraky, bílé paní nebo třeba i Jožin z Bažin. Bájných strašidelných postaviček je v Česku plno a určitě jste o nějaké takové bytosti přinejmenším slyšeli i vy. Znáte ty...

vydáno 14. června 2025

V Česku lze objevit i kost dinosaura. Probádali jsme s odborníkem útes u Koněprus

Premium

Vydali jsme se do prvohor. S paleontologem Lukášem Laiblem jsme nepluli po řece času jako filmoví hrdinové, ale vyrazili jsme pěšky na korálový útes u Koněprus. „Je tam jeden z nejlépe zachovaných...

13. června 2025

Báječná víkendová únikovka: víme, jak si užít Innsbruck na maximum

Zastávka na svačinu s olympijským výhledem? Kdepak, Innsbruck je mnohem víc, než rakouská pauza na cestě do Itálie. Alpský klenot nabízí mnoho wow, ať už milujete hory, kulturu, města s mladistvou...

13. června 2025

Krkonoše pro začátečníky. Kde hledat krásná místa a kam určitě vyrazit

Krkonoše patří k našim nejznámějším horám, a těžko proto v Česku najdeme někoho, kdo o nich neslyšel, alespoň jednou v nich nebyl nebo se sem nechystal. Nejvyšší pohoří Česka tvoří jedinečný ostrov...

13. června 2025

Bubláte jako vodní dýmka. Horolezec o projevech otoku plic i nástrahách Pamíru

Premium

Střední Asie se pro něj stala srdcovou záležitostí. Jezdí tam už dvacet let, během nichž zorganizoval desítky výprav, vysokohorských expedic a zajišťoval i horské záchranné akce. Michal Kleslo,...

12. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.