Úterý 21. září 2021, svátek má Matouš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 21. září 2021 Matouš

V Tryzubu vystačí medvědovi tříchodový oběd na půl zimy

  10:36
V Tryzubu oslní hlavně polévka a moučník, hlavní chod si chtít zopakovat nebudete. Ukrajinská restaurace v Brně dopřává svým zákazníkům mnohdy víc, než zvládnou. Objednat si menu o třech chodech je odvážné - vyhraďte si po něm několik hodin jen na trávení a relaxaci.

Ukrajinská restaurace Tryzub na Koželužské ulici v Brně. | foto: Tomáš Kufa

Tryzub patří mezi zapadlé podniky mimo turistické trasy. Polévky a dezerty zde zvládají, neměli byste si nechat ujít moučník černoslyv snoubící med, sušené švestky a víno.

Na některá hlavní jídla ale bohužel po několika hodinách zapomenete a budete se ptát sami sebe, proč byste to měli zkoušet znovu.

Recenze restaurací

Restaurace Tryzub

Koželužská 9, Brno, 602 00 www.tryzub.cz

Vybíráme z jídelního lístku

Soljanka (polévka) 48 Kč

Šašlik vepřový 159 Kč

Grilované jablíčko 42 Kč

Vydatnému, ale nevýraznému jídlu v Tryzubu by prospělo, kdyby se kuchař odvážil použít více koření. Dezert ze sušených švestek ale v útulné atmosféře chutnal výborně.

Hodnocení: 65 %

Restauraci najdete ukrytou v ulici Koželužská (u zastávky Masná), když sestoupíte do sklepních neomítnutých prostor, které vypadají velmi útulně. Stůl si můžete vybrat - byl jsem tu dvakrát a ani jednou podnik nepřetékal hosty.

Díky členitému prostoru není rozdělení kuřácké a nekuřácké části jen imaginární. Interiér doplňují více či méně kýčovité obrazy vyjevující pravou tvář Ukrajiny, občas na vás vybafne nějaká ta plastová květina, z reproduktorů slyšíte převážně ruskojazyčný popík a vy se přenášíte z Brna kamsi na východ.

Servis byl v pořádku, i když bych možná u některých číšníků ocenil trochu více nadšení. Nicméně zásadních přešlapů se nikdo z nich nedopustil. Podnik je čistý, upravený a nemusíte se bát navštívit toaletu.

Při prvním pokusu jsme do Tryzubu dorazili chvíli před zavřením kuchyně v devět hodin, a tak jsme si stihli dát pouze polévku. Na mém stole přistál boršč za 43 korun, který byl slibným začátkem. Ocenil bych ale více koření.

Střídmost chutí se ukázala být slabým místem zdejší kuchyně. V polévce však vynikla sladko-zemitá chuť řepy. Maso a další zeleninu jsem v ní bez problémů našel a spolu se zakysanou smetanou vše tvořilo dobrou kombinaci.

Brynza a brambory se doplňují, švestky a kopec šlehačky tlučou

Další část menu přišla na řadu o den později. Objednal jsem si pelmeně (119 korun) - taštičky plněné vepřovým masem - které byly ale zklamáním.

Masová náplň naprosto postrádala dochucení a jídlo zachránila jen přítomná zakysaná smetana, jinak by to nechutnalo skoro nijak.

Pelmeně dochucené zakysanou smetanou v ukrajinské restauraci Tryzub v Brně.

Pelmeně dochucené zakysanou smetanou v ukrajinské restauraci Tryzub v Brně.

Těstové varenyky plněné bramborem s brynzou, které se zjevily před mým spolustolovníkem, dopadly lépe. Chuť brambor a brynzy se příjemně doplňovala. Nevýrazný dojem z hlavního chodu podtrhovala nezajímavá prezentace, i když uznávám, že naaranžovat kopu těstových taštiček není nijak snadné.

Ukrajinské dezerty - černoslyv (dole) - v restauraci Tryzub v Brně.

Ukrajinské dezerty - černoslyv (dole) - v restauraci Tryzub v Brně.

Jako dezert jsem zvolil černoslyv - sušené švestky máčené ve víně s medem, které byly nakonec tím nejlepším, co průlet ukrajinskou kuchyní přinesl.

Překvapivě jednoduchý dezert nebyl přeslazený a kombinace vína a medu vykouzlila skvělou chuť, kterou bych si rád dopřál znovu. Naprosto zbytečný až rušivý byl kopec sprejové šlehačky s čokoládovým topingem.

Na stranu se odhrnout nedal, takže jste se k tomu černému zlatu nejdřív museli prokousat. Smažené tvarohové placičky zvané syrnyky - druhý dezert na našem stole - mi připadaly trochu těžké. Byly nasákle tukem, takže v závěru bylo třeba povolit opasek.

Speciality je třeba objednat předem

Za zmínku stojí tradiční kvas, který se dá k jídlu popíjet. Tento mírně alkoholický perlivý nápoj, který patří mezi poklady východoslovanské kuchyně, je vyráběn ze sladu nebo žitného chleba. Našinci může znít nezvykle, ale stojí za vyzkoušení.

V Tryzubu se drží konceptu východní kuchyně od předkrmů až po dezerty. Host tady může nahlédnout do ukrajinské kuchyně v příjemném prostředí.

Dodávky koření z Ukrajiny ani matičky Rusi ale asi nedorazily, což u některých chodů představuje velký problém. Vybrané speciality je nutné objednat den dopředu, takže stojí za to se podívat na web dřív, než sem vyrazíte.

Závěrem tedy doporučení. Nepřehánějte to s počtem chodů. I podle gramáže v jídelním lístku poznáte, že po obědě mohou být prudší schody nezanedbatelnou překážkou.

Autoři:

Parlamentní volby v roce 2021 se konají ve dvou dnech, v pátek 8. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin. Ve volbách vybíráme dvě stovky poslanců Sněmovny ve 14 volebních krajích.

Krajští lídři: Roman Onderka, Ivo Pojezný, Ilona Csáková, Alena Schillerová, Jan Hrnčíř, Robert Šlachta, Petr Fiala, Radek Holomčík, Vladimír Kotek

  • Nejčtenější

Z Vysočiny vyjel konvoj s obřími nádržemi, přeruší proud a zatíží mosty

Z Kramolína na Třebíčsku ráno vyjel opravdu nadměrný náklad. Transport veze do Bratislavy obří nádrže na naftu. Každá...

Pizza za spolubydlení. Do Brna se vracejí vysokoškoláci, nemají ale kde spát

Premium Vysokoškoláci míří zpátky do Brna na první prezenční výuku po téměř roce a půl. Mnozí se však nemají kam vrátit. Koleje...

Studenti by měli zase česat chmel, navrhuje komunistický matador Pojezný

Letos je to 100 let od vzniku KSČ, zároveň je ale v roce tohoto výročí možné, že komunisté vůbec poprvé vypadnou z...

VIDEO: Má krátké vlasy, ale je to žena. Lidovci to zkoušejí s „vtipem“

Stereotypy kolem postavení mužů a žen ve společnosti, které provázejí předvolební kampaň lidovců, nemají zřejmě konce....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Ve dvojpruhu zastavilo jen jedno auto, druhé ženu srazilo

Děsivě vypadající dopravní nehodu vyšetřují brněnští dopravní policisté. Auto, které nezastavilo, u přechodu jako vůz v...

Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

„Očkovat sa nechcu, je v tom sajrajt.“ Reportáž z obce, kde odmítají vakcínu

Premium Vyškovec je obec, kde se nejméně lidí z celé země nechalo očkovat proti koronaviru – jen necelých sedmnáct procent. V...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

  • Další z rubriky

Vaření na cestách je ztráta času. Chci žít a poznat místní, říká cestovatel Kolbaba

Premium „Požitkář“ Jiří Kolbaba má za sebou kvůli covidu dlouhou cestovatelskou odmlku. A tak brněnský rodák znovu objevil...

Opilec s nožem v Brně naháněl děti, do cesty se mu postavil kolemjdoucí

Odvážný kolemjdoucí muž zachránil v Brně skupinku dětí před útokem opilce s nožem. Toho následně zadrželi strážníci a...

Soutěž se nekoná, o provoz plánované arény v Brně má zájem jen Kometa

Novou hokejovou arénu na brněnském výstavišti odhadem za 3,6 miliardy zřejmě získá do správy Kometa. Ovládne tak obě...

Alfons Mucha jako turistický hit. Návštěvníky lákají plátna, stezka i puzzle

Přes 13 tisíc lidí vidělo Slovanskou epopej Alfonse Muchy za první měsíc od jejího znovuvystavení v Moravském Krumlově....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Probudila mě bolest nehtů. Od té doby nemohu chodit, říká Alfred Strejček

Už téměř čtyři roky je Alfred Strejček (79) zcela odkázaný na péči druhých. Herci, recitátorovi, moderátorovi a...

Zaměstnanci i OSVČ s více dětmi dostanou od státu daňovou vratku

Díky daňové novele se během letošního roku zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Vyšší daňové zvýhodnění se...

Legíny nejsou kalhoty. Jak je vybírat a nosit, abyste si neuřízla ostudu

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Kousek tkaniny se totiž stal miláčkem žen. Některé...

Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...