Tryzub patří mezi zapadlé podniky mimo turistické trasy. Polévky a dezerty zde zvládají, neměli byste si nechat ujít moučník černoslyv snoubící med, sušené švestky a víno.
Na některá hlavní jídla ale bohužel po několika hodinách zapomenete a budete se ptát sami sebe, proč byste to měli zkoušet znovu.
Recenze restauracíRestaurace Tryzub Koželužská 9, Brno, 602 00 www.tryzub.cz Vybíráme z jídelního lístku Soljanka (polévka) 48 Kč Šašlik vepřový 159 Kč Grilované jablíčko 42 Kč Vydatnému, ale nevýraznému jídlu v Tryzubu by prospělo, kdyby se kuchař odvážil použít více koření. Dezert ze sušených švestek ale v útulné atmosféře chutnal výborně. Hodnocení: 65 % |
Restauraci najdete ukrytou v ulici Koželužská (u zastávky Masná), když sestoupíte do sklepních neomítnutých prostor, které vypadají velmi útulně. Stůl si můžete vybrat - byl jsem tu dvakrát a ani jednou podnik nepřetékal hosty.
Díky členitému prostoru není rozdělení kuřácké a nekuřácké části jen imaginární. Interiér doplňují více či méně kýčovité obrazy vyjevující pravou tvář Ukrajiny, občas na vás vybafne nějaká ta plastová květina, z reproduktorů slyšíte převážně ruskojazyčný popík a vy se přenášíte z Brna kamsi na východ.
Servis byl v pořádku, i když bych možná u některých číšníků ocenil trochu více nadšení. Nicméně zásadních přešlapů se nikdo z nich nedopustil. Podnik je čistý, upravený a nemusíte se bát navštívit toaletu.
Při prvním pokusu jsme do Tryzubu dorazili chvíli před zavřením kuchyně v devět hodin, a tak jsme si stihli dát pouze polévku. Na mém stole přistál boršč za 43 korun, který byl slibným začátkem. Ocenil bych ale více koření.
Střídmost chutí se ukázala být slabým místem zdejší kuchyně. V polévce však vynikla sladko-zemitá chuť řepy. Maso a další zeleninu jsem v ní bez problémů našel a spolu se zakysanou smetanou vše tvořilo dobrou kombinaci.
Brynza a brambory se doplňují, švestky a kopec šlehačky tlučou
Další část menu přišla na řadu o den později. Objednal jsem si pelmeně (119 korun) - taštičky plněné vepřovým masem - které byly ale zklamáním.
Masová náplň naprosto postrádala dochucení a jídlo zachránila jen přítomná zakysaná smetana, jinak by to nechutnalo skoro nijak.
Těstové varenyky plněné bramborem s brynzou, které se zjevily před mým spolustolovníkem, dopadly lépe. Chuť brambor a brynzy se příjemně doplňovala. Nevýrazný dojem z hlavního chodu podtrhovala nezajímavá prezentace, i když uznávám, že naaranžovat kopu těstových taštiček není nijak snadné.
Jako dezert jsem zvolil černoslyv - sušené švestky máčené ve víně s medem, které byly nakonec tím nejlepším, co průlet ukrajinskou kuchyní přinesl.
Překvapivě jednoduchý dezert nebyl přeslazený a kombinace vína a medu vykouzlila skvělou chuť, kterou bych si rád dopřál znovu. Naprosto zbytečný až rušivý byl kopec sprejové šlehačky s čokoládovým topingem.
Na stranu se odhrnout nedal, takže jste se k tomu černému zlatu nejdřív museli prokousat. Smažené tvarohové placičky zvané syrnyky - druhý dezert na našem stole - mi připadaly trochu těžké. Byly nasákle tukem, takže v závěru bylo třeba povolit opasek.
Speciality je třeba objednat předem
Za zmínku stojí tradiční kvas, který se dá k jídlu popíjet. Tento mírně alkoholický perlivý nápoj, který patří mezi poklady východoslovanské kuchyně, je vyráběn ze sladu nebo žitného chleba. Našinci může znít nezvykle, ale stojí za vyzkoušení.
V Tryzubu se drží konceptu východní kuchyně od předkrmů až po dezerty. Host tady může nahlédnout do ukrajinské kuchyně v příjemném prostředí.
Dodávky koření z Ukrajiny ani matičky Rusi ale asi nedorazily, což u některých chodů představuje velký problém. Vybrané speciality je nutné objednat den dopředu, takže stojí za to se podívat na web dřív, než sem vyrazíte.
Závěrem tedy doporučení. Nepřehánějte to s počtem chodů. I podle gramáže v jídelním lístku poznáte, že po obědě mohou být prudší schody nezanedbatelnou překážkou.